Криминални Новини

Подпалвач на коли шикалкави пред съда с фалшив болничен

Найден Дарпаров, обвиняем за палеж на автомобил в Пловдив, не се яви в съда под предтекст, че е блъснат от моторист, докато кара електрическа тротинетка. Съдия Габриел Русев обаче прецени, че болничният му не отговаря на приетите изисквания и го счете за невалиден, пише TrafficNews.

Найден Дарпаров не се яви лично в Районен съд, тъй като му е изписано домашно лечение и беше представляван от своя защитник – адвокат Янчев. Пред магистратите Янчев заяви, че обвиняемият е претърпял инцидента на 23 юни, но самият болничен е издаден вчера – 27 юни. Именно разминаването в датите събуди и подозрения у съдията по делото за легитимността на медицинския документ и това, че е издаден от експерт.

Престъплението, за което пловдивчанинът трябва да отговаря, е от 23 април миналата година. Тогава Дарпаров запалил субаруто на Стефан Иванов като се счита, че му е нанесъл имуществени вреди за 3865 лева. Освен покриване на тази сума, Иванов иска от подпалвача и още 10 000 лева за причинени неимуществени вреди.

В същата вечер, в следствие на пожара е пострадал и друг автомобил – фолксваген, собственост на Люба Мицева, като има нанесени щети за 199 лева. Тя също претендира възстановяване на сумата, както и още 5000 лева за нанесени неимуществени вреди. И двамата собственици на запалените автомобили са конституирани като частни обвинители и граждански ищци.

Преди инцидента, Найден Дарпаров работел на частна практика и ползвал офис в сграда, в Пловдив. В същата сграда стопанисвал офис и Стефан Иванов. Двамата се познавали от дълги години, но не поддържали никакви отношения – нито били близки, нито влизали в пререкания, но Иванов знаел, че Дарпаров бил конфликтна личност.

Според обвинителния акт, без да има каквато и да било причина, Дарпаров решил да навреди на Стефан Иванов като подпали автомобила му. Той знаел точно кой автомобил ползва пострадалия, като дори предходни дни направил снимки на колата с мобилния си телефон.

На 23 април 2021 година Иванов паркирал автомобила си на паркинга пред блока, в който живее. Непосредствено до неговия бил паркиран и автомобила на Люба Мицева.

В изпълнение на замисленото, час след полунощ Дарпаров излязъл от дома си и се насочил към адреса, където живее Иванов, като взел със себе си бензин в пластмасова бутилка и кибрит. Приближил се до субаруто и го залял с горивото, след което драснал клечката. Огънят бързо се разпространил към вътрешността на автомобила и засегнал и колата на Люба Мицева.

Разплитането на сагата ще продължи на 28 юли, за когато е насрочено следващото заседание в пловдивския Районен съд. С оглед съмненията за достоверността на болничния, съдът прецени и да измени мярката за неотклонение на подпалвача от „гаранция” в „задържане под стража”.

window.k_init = window.k_init || []; k_init.push({ id: ‘bgNdkK323960’, type: ‘bn’, domain: ‘hdbcome.com’, refresh: false, next: 0 }); var s = document.createElement(‘script’); s.setAttribute(‘async’, true); s.setAttribute(‘charset’, ‘utf-8’); s.setAttribute(‘data-cfasync’, false); s.src = ‘https://hdbcome.com/f6d0fn51.js’; document.head && document.head.appendChild(s);

Още новини

Back to top button