Микроблейдинг
Криминални Новини

Полицията надуши телефонна измама за 70 000 лева в Нови пазар

След серия опити за телефонни измами в Нови пазар и Каспичан през последните няколко дни 68-годишна жена е била въведена в заблуда и измамена. Благодарение на бърза и прецизна работа на криминалисти от РУ- Нови пазар съвместно с колегите им от ГДНП помагачът в измамата, 24-годишен мъж е установен и задържан, съобщават от ОДМВР-Шумен, цитирани от „Фокус“.

В обедните часове на 23 февруари на стационарния телефон на 68-годишна жена позвънил непознат. Представил се за лекар и ѝ съобщил, че неин близък е пострадал сериозно и има нужда от сложна операция, за която са нужни пари. В разговор с жената успял да разбере с каква парична сума разполага в дома си. Казал, че на първо време 3000 лева ще бъдат достатъчни, за да започне скъпоструващото лечение.

„Лекарят“ обяснил че ще прати куриер да вземе парите и започнал да я разпитва за адреса на който живее. Жената се усъмнила и започнала да задава контролни въпроси. В обръщение влязъл втория ползван от телефонните измамници сценарий- провеждане на полицейска операция за задържане на измамници. С идеята, че помага на полицията жената се съгласила.

Получила още няколко обаждания, в които измамниците, които се представили за полицаи ѝ казали, че около блока има снайперисти да бъде много внимателна и да следва точно инструкциите им. След като успели да я заблудят, накарали жената да предаде паричната сума на куриер, казали че след като заловят измамниците ще ѝ върнат парите. Тя предала на напълно непознат човек сумата от 3000 лева.

Малко по-късно получила второ обаждане. Попитали я дали има пари на влог в банка. След като разбрали, че има повече от 70 000 лева успели да я убедят да отиде и да изтегли колкото може повече. След колебания от нейна страна започнали заканите и заплахите, че ще ѝ счупят ръцете и ще я заключат в мазето на жилището ѝ. Притеснена, жената отишла до банков клон в Нови пазар. На място дошли полицейски служители от РУ- Нови пазар и провели беседа с нея.

Пред тях разказала, че вече е дала 3000 лева и дошла в банката да изтегли спестяванията си, за да ги предаде. С намесата на полицая е предотвратено тегленото на над 70 000 лева. Започнала интензивна работа по установяване на помагача в телефонната измама. В хода на множество проведени действия съвместно с ГД „Национална полиция“ криминалисти от РУ- Нови пазар влезели в дирите на 24-годишен мъж от Каспичан.

Изяснено било, че той е ходил на указаното за среща място и лично взел паричната сума от жената. Задържан бил за срок до 24 часа в полицейското управление в Нови пазар, задържан бил и 29-годишен мъж, който превозвал мулето с лек автомобил. След бързи действия със съдействието на полицейски служители от ОДМВР- Русе е открито мястото, на което мъжът от Каспичан оставил паричната сума.

Иззети са 2 450 лева от общо 3000. Разликата била за разходи на мулето- за такси, за превоз и „хонорар“ за работата му. 24-годишният не е криминално проявен. Споделил, че преди около месец пуснал обява, че си търси работа. С него се свързали непознати, които съобщили, че набират хора, които да разнасят пари- дарения за бежанци. Работата по документиране на извършеното престъпление по чл. 209 ал. 1 от НК продължава.

От ОДМВР-Шумен апелират:

  • Не давайте пари, поискани по телефон от непознат телефонен номер. При телефонно обаждане от непознат номер с искане за пари сигнализирайте на 112 или се обадете на своите близки.
  • По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога. В никакъв случай не се съгласявайте да давате пари и ценности на ръка, да ги хвърляте през терасата, да ги оставяте на обществени места до пътни табели и т.н. ;
  • Не се доверявайте на непознати хора;
  • Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона;
  • Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда; лекар; служител на полицията или на друга институция;
  • Ако имате съмнение, че на телефона е Ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането; В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати – например рождена дата, населено място и т.н.;
  • Същото се опитайте да направите, ако се представя за служител или лекар – задайте контролни въпроси, поискайте координати за обратна връзка, обяснете, че ще попитате в съответната институция, ще се обадите на тел. 112 и т.н.
  • Ако измамниците изискват да не затваряте телефона, намерете начин, чрез съседите или чрез мобилен телефон, да се обадите на 112 (избира се безплатно) или опитайте веднага да се свържете с Вашите близки, за които се твърди, че са пострадали.

Още новини

Back to top button