ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Политолог разкри ще бъде ли взривена коалицията и какво ще направи ГЕРБ в „12 без 2“

Президентът Радев се държи като лидер на партия, но „като че ли му липсва куражът да се впусне директно в конкуренция със своите опоненти, а стои на завет, което е некоректно и неприлично“.

Това каза пред БНР политологът и преподавател в НБУ Любомир Стефанов и допълни:

„Като имаш претенции, че изразяваш мнението на много, създаваш партия, набираш подкрепа и излизаш на избори да тестваш доколко всъщност си популярен, а не летиш на крилата на институционалния си рейтинг.

Радев с извънредно решение за главния секретар на МВР

Проблемът с комуникацията е присъщ за цялата ни политическа класа. Просто хората не са свикнали да си общуват с партньори.

 Това с „Не ми вдига телефона“ е старата песен на нов глас“.

„Рейтингът на правителството се стабилизира, което показва не са чак толкова много недоброжелателите на този кабинет“, обясни Стефанов. Според него ако някой трябва да е гръмоотвод за всичко, което става, нормално е това да са политиците.

Лидерска среща

„Предстои поредна фаза на стиковане и изговаряне зад закрити врати на неща, които може би няма нужда да чуваме“, коментира Любомир Стефанов бъдещата лидерска среща в управляващата коалиция.

„Наблюдаваме загрявка за същинската предизборна кампания“, отбеляза политологът. Запитан как резултатите от местния вот ще се отразят на стабилността на управляващата коалиция, той коментира:

Не мисля, че коалицията ще се разпадне. Тази коалиция не е създадена да бъде взривявана. Големият губещ би бил някой от другите претенденти, които искат да свалят ГЕРБ от власт на местно ниво.“

Според политолога в София ПП-ДБ може би ще спечелят, но също така могат и зрелищно да загубят. Той прогнозира, че все пак ГЕРБ ще издигнат собствен кандидат за кмет на столицата, но ще чакат „почти до 12 без 2“.

Завръщането на Васил Божков той коментира така: Това е също като ролята на Алексей Петров за сформиране на коалицията – някои хора обичат да си приписват водеща роля, а се оказват „периферни на кервана на политическото“.

Още новини

Back to top button