ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Политоложка разби мечтите за кабинет: По-голям е шансът за…

Политологът Цветанка Андреева заяви пред БНР, че шансът или провалът за съставяне на правителство ще бъдат изцяло в ръцете на парламентаристите. „Отиваме към избори. Колкото по-неясни стават структурата и дебатът, колкото повече се разширяват групите, лидерските срещи, толкова повече отиваме към поредните предсрочни избори. Шансът за предсрочни избори е по-висок от шанса за кабинет“, изтъкна тя.

 

„Срещи, ротации, работни групи, програми – това е добре, ако служи за улесняване на търсене на общ път за съставяне на кабинет. Но това все повече започва да прилича на спасително търсене как да се удавят проблемите в организации, в процедурни хватки“, отбеляза Андреева.

И допълни, че не е невъзможен кабинет – с ясно заявена партийна подкрепа между първите и вторите. 

„В парламента евро-атлантизмът има яростни противници в реториката на „Възраждане“ и БСП. Опозицията е налице. Евро-атлантическият консенсус не се случва, но това не означава, че не съществува“. 

Политологът подчерта, че когато се говори за партньорство с ГЕРБ, подходът трябва да е по-уверен, защото това ще е равноправно партньорство. 

Според нея, ако българските политици не са в състояние да изпълнят със смисъл изпълнителната власт, то тогава кой им дава право да пипат в съдебната власт. 

Още новини

Back to top button