ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Политоложка: Това е катастрофа, Промяната ще последва съдбата на ИТН

„От самото начало, а и в предишните парламенти се сблъскваха два подхода за сформиране на кабинет. Единият е еднопартиен кабинет, който предполага концентриране на властта, който винаги е предпоставка за постигане на силна изпълнителна власт, заяви политоложката Цветанка Андреева по БТВ.

Този подход катастрофира още от стратегията на „Има такъв народ“. Виждаме, че в един толкова фрагментиран парламент, където няма два обособени полюса, няма как да се говори за еднопартиен кабинет.

Тази стратегия ще катастрофира. Говори се, че това би било по-скоро капан, за тези, които я предлагат. И другият подход, който е доста по-разумен, е коалиция, която да сформира един кабинет. Това е единствената възможност“, добави тя.

„Не съм склонна да приемам теорията на конспирациите, че ГЕРБ, видите ли, никога не са искали да стигат до коалиция. Напротив, мисля, че всички станахме свидетели на това усилие. Вече дилемата не е избори или кабинет, а коалиция или избори. Не смятам, че може да мине еднопартийно правителство на ГЕРБ.

Кирил Петков сам го каза: „Ние не можем да предадем вота на избирателите“. Но идва друг голям въпрос – а можете ли да пропилеете вота на избирателите си, и то за пореден път?

Някакси тези хора са гласували за тези политици, за да изпълнят тяхните социално-икономически очаквания към властта в държавата. И ако тези политици ги водят на шести избори, то това е катастрофично поведение.

И между другото, не съм далеч от мисълта, че съдбата на „Има такъв народ“ ще бъде последвана от съдбата на „Продължаваме промяната“. Прави впечатление, че в този кабинет коалиционният им партньор не е представен – „Демократична България“, добави Андреева. 

Още новини

Back to top button