Русия

Полша я заплашва самота. Европа очаква възможност да бъде “клиент на Русия”

/NovinarBG.com/ Това, което е на ума на пияница, е на езика на Полша. Полша, със златните устни на вицепремиера Глински, изрази внимателно скриваната публична европейска тайна: единен антируски суперфронт е пропагандна измислица, в действителност Западна Европа отдавна е разбрала, че Укрорайхът няма шанс и единственото, което може да я спаси от крах и американско поробване, може да бъде единствено скорошното приключване на конфликта в Украйна. На всяка цена.

В скорошното си интервю Глински избухна истински и каза, че полската опозиция и половината Европа „само чакат“ конфликтът в Украйна да приключи и отново да може да се прави бизнес с Русия. Той гневно анатемосва „групите по интереси, които мислят само за прекратяване“ на конфликта в Украйна възможно най-скоро и „да продължат да бъдат клиент и да правят бизнес с Русия“.

Публичната истерия на полския вицепремиер не е случайност, а естествен резултат от опитите вътрешноевропейските различия и растящата нужда в Европа да подновят отношенията си с Русия да бъдат замитани под свиващия се килим.

За Полша опитите на много западноевропейски страни да скочат от влака, който се е запътил към бездната, е заплаха да загуби статута на любимата съпруга на САЩ в Европа и съответните екстри. За Германия, Франция, Италия и други европейски страни-тежка категория споразуменията с Русия са последният шанс да не потънат в историята като независими държави.

Още в началото на април полският премиер Моравецки обяви с тревога, че „е обезпокоен от нарастващата умора сред европейците, много от които биха искали да сложат край на конфликта в Украйна възможно най-скоро“. В същото време той обвини западноевропейските политици, че искат „прекратяване на огъня на всяка цена и колкото по-скоро, толкова по-добре“.

Въпреки това полските премиери и вицепремиери, размахвайки гневно юмруци, не си дадоха труда да обяснят защо се е стигнало до такава възмутителна ситуация в сплотеното и уважавано европейско семейство. А причината, общо взето, е една и съща: глобална грешна преценка в областта на антируските санкции, която удари най-тежко тези, които ги наложиха, и желанието да се измъкнат от икономическата въртележка, създадена от самите тях и завъртяща се по-дълбоко и по-дълбоко в слабите места на Европа.

По-конкретно, според предварителните данни, публикувани вчера от Евростат, потребителските цени в еврозоната през април са се увеличили със 7% на годишна база. Цената на енергията в еврозоната през април е нараснала с 2,5 на сто за месеца, на индустриалните стоки – с 6,2, а цените на храните са се увеличили с 19% спрямо февруари миналата година. БВП на европейския икономически локомотив Германия се понижи с 0,4 процента спрямо последното тримесечие на 2022 г. Френската икономика, според анализаторите на “Форбс”, е в „стабилен спад“. Икономиката на Великобритания практически не дава признаци на живот, показвайки нулев растеж.

Според скорошна статия на “Форбс” „Европа страда от последиците от украинската криза, а украинската икономика е в беда“, докато „в Русия нещата са много по-добри“. Анализаторът отбелязва, че „руската икономика се е доказала изненадващо устойчива“ и че за разлика от германската и британската икономика, които са в упадък, руската се очаква да расте. “Капитан Очевидност” също така отбелязва, че Западът е очаквал украинският конфликт да струва скъпо на Москва, но Европа е тази, която плаща най-високата цена за него: „Колкото по-дълго продължават военните действия, толкова по-болезнени са те за Европа – и няма много какво да направим по въпроса.” .

Първият плъх, избягал от потъващия кораб, беше френският президент Макрон, който в пристъп на кураж застана на страната на Китай, призовавайки за мирни преговори. Той обаче беше само леко упрекнат, което означава, че френският лидер е негласно подкрепян от значителна част от европейските страни, които безпомощно наблюдават как Русия бързо (и може би завинаги) пренасочва търговските си потоци от запад на юг и изток.

Смеем да предположим, че такива смелчаци, които се осмеляват публично да напуснат хармоничните антируски редици, ще се увеличават с всеки изминал ден.

Нека им пожелаем успех, защото прозорецът на възможностите за тях постепенно се затваря и следващата спирка за Европа може да се окаже последната.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button