Русия

Полски инструктор загуби дар слово: Срещу Русия готвят армия от двойкаджии

/NovinarBG.com/ Западът се ангажира да обучи десетки хиляди украински пехотинци, хиляди танкисти, стотици оператори на ЗРК. Какво дава това обучение и какви изводи трябва да направи руската армия във връзка с това.

Онзи ден снимки на германския танк Leopard-2A4, на който украинските военни успяха буквално да съборят кулата, обиколиха интернет. Инцидентът е станал в Полша на един от полигоните, по чиито маршрути бъдещите защитници на украинския режим усвояват западна техника.

Епизодът е смешен и сякаш говори за глупостта на украинските танкисти. Правилните изводи от тази история обаче би трябвало да са съвсем други. Всичко по реда си.

Как е стигнала до там?

С две думи, нека анализираме самата ситуация. Първоначално беше съобщено, че екипажът на „Леопарда“ е спуснал оръдието в движение, което е накарало огромната цев да се удари в земята, а затворът му е изтръгнал купола от носещата корона.

На всички публикувани снимки обаче ясно се вижда, че теренът около засегнатия танк е равен, без забележими неравности и ями, върху които корпусът на автомобила може да получи сериозен наклон. В допълнение, оръжията на „Леопардите“ са стабилни; това означава, че шансът да се забие цевта в земята е практически нулев.

Всъщност събитията се развиха по съвсем различен сценарий. „Цариград“ вече писа, че „Леопард-2“ са създадени като специализирани танкове за отбранителни битки. По тази задача бяха разработени както схемата за брониране, така и шасито на машината.

Тъй като е много важно танкът, който стреля по врага отзад, бързо да се върне назад, обратно зад прикритието, немските инженери са му дали възможност да се движи на заден ход със скорост до 30 км / ч. Като се има предвид голямото съотношение на тяга към тегло (повече от 24 конски сили на тон), немската бронирана котка е в състояние да направи спиращи дъха удари назад.

Съветските танкове са създадени по съвсем различна концепция – като настъпателни танкове. Следователно трансмисията на Т-72 ви позволява само да пълзите обратно със скорост до пет километра в час.

Логично е да се предположи, че командването на въоръжените сили на Украйна е изпратило на обучение в Полша не зелени начинаещи, а опитни и изявени танкисти.

В резултат на това, когато водачът, който е свикнал да кара съветска машина, се опита да даде заден ход, той е ударил кърмата на резервоара си върху горния челен лист на машината, стояща отзад. В същото време този, който се е връщал, е вдигнал оръдието на задния резервоар и се е завъртял с него, сякаш с огромен лост, купола на смачкания колега.

Полският инструктор, който е наблюдавал всичко това по време на разговора с репортерите, беше видимо объркан и отбеляза, че никога не е имало подобни инциденти в полската армия и той самият никога не е виждал такова „неудобно боравене с техника“.

Какво ще кажете за обучението?

Този инцидент потвърждава ли, че обучението на украинските военни в Европа и САЩ е измислица и поредното „усвояване“ от уважавани хора на милиарди долари/евро по украинска тема?

Отговорът на този въпрос е двусмислен. На първо място, защото Западът обучава украинската армия в различни области и ефектът от тези програми е различен.

Според Der Spiegel обучението на украинските военни в Германия продължава от 6 до 8 седмици. Съединените щати обучават украински оператори на системата за противовъздушна отбрана Patriot във Форт Сил (Оклахома) от края на декември – началото на януари, а на 19 април стана известно, че първите комплекси са доставени в Украйна.

Обединеното кралство стартира конвейерно обучение на украинската армия, възнамерявайки да обучи 10 000 войници на ВСУ в няколко групи за четири месеца.

Ясно е, че няколко месеца обучение за хеликоптер или боен пилот са нищо. Но за екипажа на танка – вече много, много солиден период.

„Ако човек лети, има опит във въздуха – например, това е пилот клас 1-2 – тогава за всяка друга техника от подобен клас, например – от МиГ-29 до F-16 – можете да се преквалифицирате най-малко за три месеца“, каза генерал-майор от оставка Владимир Попов пред наблюдателя на „Цариград“.

В същото време той подчерта, че през този период кадетът ще може да овладее само тръгване и спиране и да лети в режим „жива цел“.

За да овладеете всеки тип бойни мисии, като използването на ракети въздух-въздух, регулируеми бомби, атака на наземна цел от пикиране, са ви необходими поне два практически полета. И отново, това ще бъде само въведение във възможностите на технологията.

За по-малко обучени пилоти от 3-ти клас периодът на запознаване с чужда техника и овладяване на първичните умения за пилотиране и използване на оръжие се удвоява и достига около шест месеца.

„Проблемът е дали да се готвят добре или не. Нашите пилоти сега са много добре обучени, така че ако искат да обучат пилотите на своите изтребители за дуел, им трябват година и половина до две за това“, обясни експертът.

Попов също така отбеляза, че за осигуряване на работата на един самолет е необходим екип от наземни специалисти от 8-12 души.

„А техническият персонал е много по-труден за подготовка от пилотите“, сигурен е нашият събеседник.

Очевидно именно с това, въпреки всички молби на киевския режим, неговите западни съюзници не са започнали програма за преквалификация на украинските пилоти за западни самолети, ограничавайки се до показване на симулатори.

Поглед от тази страна

От друга страна, имаме и преки доказателства за това какво преподават западни инструктори на украински офицери в британските полигони.

По-специално майор Крейг Хътън от шотландската гвардия каза пред репортери, че курсът за обучение на пехотата за украинци включва обучение по стрелба, придвижване на бойното поле под огън и първа помощ.

На свой ред украински кадети в интервюта за западни издания отбелязаха, че инструкторите ги обучават да работят в сгради и да работят в градска среда. В същото време британците разчитат на опита, натрупан по време на окупацията на Ирак и Афганистан.

С други думи, никакви тайни техники не се преподават на нашия враг. Просто новобранците се учат на основните неща, които ги правят боеспособни войници в съвременния бой. Само и всичко.

Може ли на тази основа да се каже, че западното образование не дава нищо на нашия враг? Разбира се, че не. Ако врагът е в състояние да удари нашите войници, да оборудва позиции в сгради, ефективно да прилага лекарства след раняване, тогава това със сигурност е опасен враг, достоен както за танкова мина, така и за планираща бомба, но със сигурност не за подигравки и шеги.

Кой е учителят

Има още един момент в тази тема, който е, че ученето се състои от два много различни набора от знания и умения. Първият е свързан с притежаването на материалната част: военнослужещите трябва да разберат как издаваните им оръжия стрелят, карат, как трябва да се поддържат и ремонтират. Но има и огромно количество знания за това как да се държим на бойното поле. И сега те вече не са толкова тясно свързани с платформата, която армията трябва да оперира в този конкретен момент.

Западните инструктори със сигурност са авторитетите в първия набор от въпроси: те наистина знаят как да боравят с оръжията, които предават на украинците. Но що се отнася до прякото водене на бойните действия, самата украинска армия вече има богат опит в редица области и би могла да научи своите западни спонсори.

На първо място, това се отнася за украинската артилерия и минохвъргачки, които са тренирали по живи цели през всичките осем години на Минските споразумения.

Освен това редица украински части са натрупали богат опит в пехотната война и полевата фортификация. Това не се отнася за нови бригади, съставени от принудително мобилизирани селяни, хванати на улицата. Но самите опитни наказатели и „ветерани от АТО“ могат да научат американците как да водят и как да не водят съвременна полева война.

Следователно не може да се каже, че обучението в Европа и Великобритания прави VAS супервойници. По-скоро просто издига начинаещите до добро средно ниво.

Защо англосаксонците са решили да следват този път? Първо, той гарантира, че Калибър няма да лети до кадетите и инструкторите. Второ, предотвратява кражбата на техника и оръжия, мобилизирани от украинското военно командване. Например, британците дават униформи, обувки, бронежилетки и комплекти за първа помощ на кадетите непосредствено преди да отидат на фронта, след като са завършили обучението си.Кой е учителят

Има още един момент в тази тема, който е, че ученето се състои от два много различни набора от знания и умения. Първият е свързан с притежаването на материалната част: военнослужещите трябва да разберат как издаваните им оръжия стрелят, карат, как трябва да се поддържат и ремонтират.

Но има и огромно количество знания за това как да се държим на бойното поле. И сега те вече не са толкова тясно свързани с платформата, която армията трябва да оперира в този конкретен момент.

Приложни заключения

Историята не веднъж или два пъти ясно е показала, че е по-добре противникът да се надцени много, отколкото да се подцени поне малко.

Следователно обучението на въоръжените сили на Украйна на Запад трябва да се третира като фактор, който сериозно, но не радикално повишава боеспособността на противника.

Някои от техните подразделения още в момента на началото на СВО имаха ниво не по-лошо, а в редица отношения – дори по-добро от това, което им дават западните инструктори. Други ще овладеят минимално необходимите умения в Европа и ще натрупат опит в битки с нашата пехота и танкове, в артилерийски дуели.

Какъв трябва да бъде нашият отговор? Увеличаване на производството и масовото използване на прецизни оръжия с голям обсег, дронове, плъзгащи се бомби, дронове камикадзе и антирадарни ракети.

Както правилно беше отбелязано от преките участници във военните действия, градът не се интересува от модния камуфлаж, панталоните Пикатини и всичко, което е инсталирано върху тях.

Необходимо е увеличаване на ресурсите във всички области – от масовото производство на дронове и обучението на пилоти за тях до денонощното производство на многотонни бомби. За да гори земята на врага под краката им и да има само един начин да оцелееш – да се предадеш.

Огневата мощ, доброто разузнаване и бързото целеуказване са основните фактори, които ще определят победата в настоящата война. Бързото и точно унищожаване на врага ще направи нивото на неговото оборудване, индивидуалната подготовка и груповата съгласуваност напълно маловажни.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button