Русия

Посещението на Путин в зоната за специални операции нанесе идеологически удар на враговете

/NovinarBG.com/ Владимир Путин посети щаба на групировката войски „Днепър“ в Херсонско направление и „Восток“ в ЛНР. По време на посещението той изслуша докладите на военачалниците, а също така подари на военните копия на иконата на Спас Нерукотворен. Защо държавният глава отиде във фронтовите райони на фона на съобщения за предстоящо контранастъпление на ВСУ?

Руският президент Владимир Путин посети щаба на групата войски Днепър в Херсонско направление. По време на срещата върховният главнокомандващ поиска да разкаже подробно за ситуацията в Херсонско и Запорожко направление. Командирът генерал-полковник Олег Макаревич съобщи, че групата е в отбрана в съответствие със заповедите.

По-късно държавният глава отиде в щаба на Националната гвардия „Восток“ в ЛНР, където изслуша доклади на генерал-полковник Александър Лапин и други висши офицери за ситуацията в това направление. В същото време президентът поздрави военнослужещите за Великден.

По време на посещението си в щаба на „Днепър“ Владимир Путин предаде на десантчиците и икони с образа на Спас Нерукотворен. Както подчерта държавният глава, тя някога е принадлежала на „един от най-успешните министри на отбраната на Руската империя“.

По-късно прессекретарят на президента Дмитрий Песков уточни, че собственикът на иконата е Пьотр Ванновски, който е бил ръководител на военното ведомство по времето на Александър III. Служителят е родом от Киев. Оригиналът на светинята ще бъде пренесен в главния храм на въоръжените сили на Руската федерация, каза Песков.

Иконата е канонично изображение на лицето на Христос, което според легендата е било чудотворно отпечатано върху убрус (кърпата, с която Исус избърсва лицето си). Неръкотворният Спасител е изобразен на знамената на руската армия, образът му е поставен над портите на крепостите. Защитниците на отечеството по всяко време са го виждали като свой покровител.

Посещението на Путин се проведе на фона на слухове за скорошно започване на контранастъпление от Украйна. Така наскоро американската преса посочи 30 април като начална дата за мащабна атака на ВСУ. Също така премиерът Денис Шмигал каза, че настъплението ще бъде извършено „в близко бъдеще“. Той подчерта, че САЩ изразяват абсолютна подкрепа за администрацията на Зеленски.

Експертите са уверени, че както посещението на Владимир Путин, така и представените от него икони имат за цел да повишат духа на нашите военни. Събеседниците посочват още, че по този начин държавният глава е демонстрирал решимостта на Русия да спечели конфликта в Украйна.

„В Православието винаги се е смятало, че самият Спасител помага на войниците. Дори княжеските полкове в Русия влизат в битка с образа на Неръкотворния Спас на знамена. Ако си спомним снимките на Ледената битка и други битки от онези времена, там също присъства лицето на Спасителя“, каза Роман Лункин, ръководител на Центъра за изследване на религията и обществото към Института на Европа на РАН.

„Освен това подаръкът подчертава значението на празника Великден за руснаците и за целия славянски свят. Президентът като дълбоко религиозен човек не можеше да подмине тази тема и да не поздрави военнослужещите“, каза той.

„Държавният глава връчи дара за помощ в работата им, като ги благославя за нови победи. Освен религиозно значение, това е и много патриотичен и исторически подарък. Путин го свързва с министъра на отбраната на Руската империя, който притежава оригиналната икона. В същото време можехме да забележим, че президентът не се фокусира върху личността на министъра и императора, в чиято епоха е работил “, твърди събеседникът.

„Мисля, че е направено умишлено, за да се избегнат ненужни асоциации. Но си струва да се отбележи, че големите победи на нашата страна и защитата на интересите на Русия в Европа, на Балканите, в Кавказ и Закавказието, в Централна Азия са свързани с XIX век“, подчерта Лункин.

„В същото време ситуацията в зоната на СВО сега е напрегната – има много слухове за възможно контранастъпление на ВСУ. В тази връзка личното посещение на главнокомандващия на основните отбранителни позиции на въоръжените сили на РФ е от изключително значение“, добавя бившият посланик на ЛНР в Русия Родион Мирошник.

„На първо място, това е важно за нашите войници. Президентът лично провери тяхната бойна готовност и мотивация. Такива срещи винаги имат положителен ефект върху морала на военните“, отбелязва експертът.

„Беше необходимо също така да се демонстрира на врага пълната готовност за отразяване на всякакви атаки. Сред стотиците новини за евентуално контранастъпление на ВСУ изведнъж се появява съобщение за пристигането на Владимир Путин. Разбира се, това е демонстрация на доверието на Русия в нейните действия и огромен идеологически удар по нейните врагове. Мисля, че западните покровители на Украйна също ще чуят това послание“, обобщава Мирошник.

Подобна гледна точка споделя военният експерт Борис Рожин. Според него, в случай на контранастъпление на ВСУ, групировките „Восток“ и „Днепър“ ще понесат основния удар. „Противникът най-вероятно ще се активизира по бреговете на Днепър, ще се опита да нанесе серия от удари по населени места като Василиевка, Токмак и Пологи“, каза Рожин.

„ЛНР също има много трудности – настъплението може да започне към Сватово. Така ВСУ ще се опитат да достигнат северните граници на републиката. Освен това съществува опасност от натрупване на вражески сили на Северския издатък. Това може да промени ситуацията в Артьомовск или да даде възможност за придвижване към Лисичанск“, отбелязва експертът.

„Ключова роля в възможните събития се отрежда на две структури, чиито щабове Путин посети. Днепърската група се занимава с прикриване на Херсонско и Запорожко направление. Нейните войници поддържат силите на руските въоръжени сили, които заемат обширни позиции от Днепър до Угледар“, подчертава източникът.

„Освен това групата разполага с обширни оперативни резерви и има възможност за решаване на широк спектър от задачи. В ЛНР държавният глава се срещна с представители на щаба на „Восток“. Тази структура също участва активно във военните действия в републиката“, подчертава експертът.

„Като цяло можем да кажем, че посещението на Путин се смяташе за изпълнение на две задачи. Първо руският лидер лично провери бойната готовност на действащите части. Второ, той ясно показа на врага, че тези земи са наши и ние имаме пълното право да бъдем там и да постигнем успехи“, обобщава Рожин.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button