ПОЛЕЗНИ

Постоянно ви се ходи до тоалетната? Лекар каза какво значи това нещо

Всички сме имали такива случаи, когато ни се ходи до тоалетната в неподходящия момент. Но обикновено това се случва доста рядко. И когато сте изяли твърде много диня или просто сте изпили твърде много вода, честите спринтове до тоалетната са напълно разбираеми. Но ако няма обективни причини и желанието не намалява, тогава трябва да говорите с Вашия лекар.

Както обясни психиатърът Алексей Прибитков, ако посещенията до тоалетната по незначителни причини са станали твърде чести, първо трябва да се консултирате с лекар, за да видите дали има някакви физически причини за това.

Advertisement

Ако не се намери нищо обективно и физическо, специалистът предлага вариант от друга гледна точка.

Говорим за нервно-мускулна дисфункция на пикочния мехур или свръхактивен пикочен мехур, психогенна дизурия, стрес инконтиненция (когато има нарушения във функционирането на пикочния мехур, но няма патологии).

Знаци:

  • често уриниране, особено през нощта;
  • внезапни, трудни за контролиране позиви;
  • случаи на инконтиненция.

Специалистът обясни, че в такива случаи действа психотерапията, а не урологичните лекарства.

Причини за стрес инконтиненция

Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР). Проявява се като натрапчива мисъл – има желание за нещо, но там няма да има тоалетни. Следователно, човек минава няколко пъти „по пътеката“, преценява къде ще са тоалетните по маршрута му, отказва да ходи на кино и театри, където ще трябва да търпи и т.н. Освен такава натрапчива мисъл има и други – изключихте ли ютията, затворихте ли вратата и т.н.

Генерализирано тревожно разстройство. Проявява се като обща тревожност по каквато и да е причина, честото ходене до тоалетната тук е симптом без особена причина и допълнителни страхове.

Социално тревожно разстройство (SAD). Проявява се като страх да не се злепоставите публично. Следователно такъв човек няма проблеми с тоалетната у дома, но щом излезе на многолюдно място, той просто не може да си свърши работата. Наред с проблемното уриниране може да се появи страх от публично говорене, общуване в компания, телефонни разговори, разговори с важни хора и др.

Соматоформно разстройство или разстройство на телесен дистрес. Физически се проявява с дискомфорт в областта на пикочния мехур, неприятни усещания и спринтове до тоалетната, но реални урологични проблеми няма.

Още новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button