Русия

Потенциалът е изчерпан. Санкциите срещу Русия приключиха

/NovinarBG.com/ Международните медии пишат за умората от антируските санкции, опасенията, че самият Запад ще пострада повече от тях. Това се усеща по десетия пакет на ЕС и нежеланието да се удари “Росатом”. За това към какво се стремят страните от Г-7 – в материала?

Санкциите свършиха

Според “Файненшъл Таймс” Европейският съюз е достигнал предела на икономическата борба с Русия. Източниците на вестника смятат, че е по-рационално не да се въвеждат нови забрани, а да се усложни заобикалянето на предишните и да се разшири черният списък на лицата. В противен случай не може да се поддържа единодушна подкрепа за войната със санкциите.

Според “Блумбърг” през 2022 г. износът на ядрено гориво и технологии от Русия се е увеличил с 20%. Киев смята това за възмутително и настоява за спешни действия. Но в Европа възразяват. Българският президент Румен Радев дори заплаши да наложи вето. Постоянният представител на Москва в международните организации във Виена Михаил Улянов смята, че Будапеща и Париж, също свързани с “Росатом”, ще подкрепят София.

Литовският еврокомисар Виргиниус Синкявичюс призна в края на 2022 г., че не вижда какви санкции могат да бъдат добавени. „Тази примка е достатъчно стегната“, обясни той. Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел се съгласи и отбеляза, че вече съществуващите забрани ще си свършат работата, просто трябва да се изчака. Затова десетият пакет на ЕС е посветен основно на затягане на надзора върху изпълнението на предишни решения.

Втори живот

Въпреки това американците поставиха в черния списък няколко компании, свързани с Росатом, включително тази, която отговаря за чуждестранните проекти, Ковровския механичен завод и “Точмаш”, която произвежда центрофуги за обогатяване на уран.

Освен това “Блумбърг” съобщи, че страните от Г-7 (Франция, САЩ, Великобритания, Германия, Япония, Италия и Канада) обмислят възможността за пълно ембарго върху износа за Русия. Предполага се, че изключение ще се прави само за лекарствата и храните. Миналата година износът е намалял наполовина до 66 милиарда долара. Но благодарение на паралелния внос, според Руската централна банка, доставките са намалели само с осем. Сега искат да сложат край на това.

Въпросът ще бъде разгледан на срещата на Г-7 в Хирошима от 19 до 21 май. Официалните лица засега се въздържат от коментар. Но агенция „Киодо“ вече съобщи, че Токио ще откаже да продава на Русия употребявани автомобили, гуми, козметика и облекло. Това ще доведе до сериозни проблеми за японските предприемачи.

Нов свят

Опитите на колективния Запад да постигне стриктно прилагане на наложените икономически забрани представляват сериозна опасност за Русия, смятат експертите.

„Западът заплашва онези държави, които разширяват сътрудничеството с нас. Това са Китай и Индия, които активно купуват руски петрол. Турция, която се стреми да стане нов газов хъб за Европа, както и много други, увеличаващи доставките на голямо разнообразие от продукти“, казва анализаторът Сергей Раманинов.

И има някои резултати. Така Казахстан ограничи износа на автомобили от водещите световни концерни, банките в ОАЕ закриват сметки за руснаци.

Анализаторът на Владимир Ковальов смята тоталното ембарго за изключително сложно и противоречиво, защото не отговаря на икономическите интереси на страните от Г-7 и Европейския съюз. Щетите, които си нанасят, може да са прекомерни.

„Много политици не без основание посочват, че затягането на условията за износ ще допринесе за по-разнообразно взаимодействие между Русия и Китай, Индия, Иран и други страни, а това е политически и икономически неизгодно за САЩ и ЕС“, смята Ковальов .

Екстензивното разширяване на антируските санкции ще доведе до конфликт между политическите и икономическите интереси на опонентите на Москва, уверени са експертите. Затова за Запада е по-изгодно да работи върху това да лиши Русия и нейните партньори от заобиколни пътища. Това обаче е почти невъзможно да се направи.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button