ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Повдигна завесата: Експерт огласи кой ще вземе третия мандат

„Ситуацията е трудна, защото държавата и демокрацията трябва да се санират. Трябва да има правителство, за да се спре поредицата от кризисни управления. Затова е необходим компромис.

Ситуацията обаче е патова, тъй като би било безпринципно ПП – ДБ да направят коалиция с ГЕРБ, след като цялото усилие и възникване на ПП е опит за прочистване на нашето общество, една протестна енергия срещу срастването на бизнес и политика“.

 

Това каза пред БНР проф. Димитър Вацов, философ, културолог, преподавател в НБУ. 

И допълни, че ПП – ДБ е добре да дадат на ГЕРБ празен чек за управление – да ги оставят да управляват, като направят каквото правителство желаят. 

„След това да влязат в ролята на опозиция и да гласуват за важните неща, за да може да върви държавата в нормално русло на управление. Така ще се блокира възможността Румен Радев да упражнява извънредна власт и „Възраждане“ да вдигне още ръст при следващи избори„. 

Проф. Вацов посочи, че ДПС има силен интерес да участва в управлението, а реалистично е да се смята, че вторият мандат е изначално провален:  

„Трябва да се намери политическо решение през първия мандат. Третият е рисков – ако Румен Радев го даде на „Възраждане“ или на ИТН, той ще го даде реално на себе си, защото ще провали съставянето на редовно правителство и отново ще управлява служебен кабинет“. 

Според него президентът си е повярвал твърде много, „държи се като политически гуру – назидава, хвали, хока“. 

По думите му няма как да се избегне проблематизацията на Бойко Борисов с ред неща, излезли в публичното пространство:

„За тези неща не е доказано, че е виновен, но не е доказано и че е невинен. Големият проблем с българската политика е в това, че най-голямата партия, управлявала над 10 години, има лидер, който запълва с неяснота българското политическо пространство – той не е нито виновен, нито невинен“. 

Още новини

Back to top button