Микроблейдинг
ОЩЕ НОВИНИ

Повдигнаха обвинение на боса на Хидрострой Велико Желев за изнудване със сила

Компанията му Хидрострой” е свързана с някои от най-мащабните пътни проекти в страната

Шумен арест в центъра на София. Бизнесменът Велико Желев, който е собственик на една от най-големите фирми за пътно строителство, беше отведен с белезници след акция на полицията. Компанията му „Хидрострой” е свързана с някои от най-мащабните пътни проекти в страната – магистрала „Хемус”, Северната тангента на София, тунелът под Шипка.

Като причина за ареста му обаче се посочва побой и изнудване на бивш служител.

След акцията на МВР и ареста на строителния бизнесмен, разследването първоначално се наблюдаваше от Софийската районна прокуратурата, която изнесе детайли преди обед. Сигналът срещу Велико Желев бил подаден от негов бивш подчинен за нанесена телесна повреда. Издирват се и още двама души.

„Първоначално за телесна повреда, сега се води за изнудване. До полунощ са били извършени претърсвания, обиски, иззети са веществени доказателства – документи, компютри”, обяви днес Борислав Георгиев, зам.-районен прокурор на София .

Разследването беше прехвърлено на Софийската градска прокуратурата, която повдигна обвинение на бизнесмена. Според обвинението Жеков „направил опит да принуди Б. А., чрез сила, нанесени са удари в областта на лицето и тялото, да претърпи нещо противно на волята му, а именно да поеме имуществено задължение чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери на обща сума от 68000 (шестдесет и осем хиляди) лева и с това да му причини имотна вреда в размер от 68000 (шестдесет и осем хиляди) лева, като деянието е придружено с причиняване на лека телесна повреда и е извършено от повече от две лица”.

Принудата е придружена с причиняване на лека телесна повреда и е извършена от повече от две лица, твърдят от обвинението.

Според адвоката на бизнесмена – Менко Менков сигналът е подаден от уволнен за злоупотреби служител на фирмата. А самото дружество било подало сигнал в прокуратурата за опита за измама.

„Той е уволнен заради тези злоупотреби, за които си е признал”, обясни адвокат Менко Менков, защитник на Велико Желев. И допълни, че са спазени процедурите по Кодекса на труда. 

Велико Желев с обвинение за изнудване чрез побой

„Защо неговите твърдение не са проверени при положение, че дружеството е пуснало сигнал срещу него”, попита Менков.

Велико Желев е бивш шеф на АПИ и председател на съвета на директорите на една от най-големите строителни фирми у нас „Хидрострой”, участвали в изграждането на множество пътни възли у нас. Вътрешният министър Иван Демерджиев призова прокуратурата да даде отговори на обществото и заговори за връзка между разследването за изнудване и милионите левове авансово отпуснати за строителство на магистрала „Хемус”.

„Има проверка по ЛОТ 5 на магистрала „Хемус”, обещах проверки по останалите ЛОТ-ове – 7,8,9. В рамките на тези проверки – една от тях констатира авансово плащане от малко над 48 милиона лева на дружеството, за което говорим и сега. Това прокуратурата си го спести. Не е лошо да търси връзка между двете производства. В края на декември миналата година ГДБОП е предала материалите, оттук насетне е важно да се види има ли връзка и образуваното производство за принуда и авансовото плащане”, заяви Демерджиев.

Запитан дали разследването може да прерасне в разследване за злоупотреби, свързани със строителството, Борислав Георгиев каза: „Всяко едно разследване има за цел да изясни фактическата обстановка и обективната истина, може да прерасне за всяко едно престъпление, стига да се съберат доказателства”.

Проверка на Нова показа, че фирмата на Велико Желев продължава да работи.

А обиските и претърсванията продължиха и днес. Камерата на NOVA засне моментът на проверки в къщата на строителния бизнесмен в „Св. Константин и Елена” край Варна.

В късния следобед от фирмата на Велико Желев излязоха с позиция. В нея се казва, че са изненадани от „внушенията в медиите за обвинения свързани с принуда, побой, документи с невярно съдържание и изнудване – понятия, които категорично противоречат на нашите принципи на поведение и морал”, заявяват от ВДХ.  

Желев е с мярка задържане за 72 часа. 

ВДХ с позиция за обвиненията срещу Велико Желев

Браншът определя Желев като един от най-влиятелните пътни строители у нас. По времето на правителството на НДСВ и ДПС Желев за кратко застава начело на АПИ.

Колкото до фирмата „Хидрострой”, тя е част от консорциума, който построи Северната скоростна тангента на София. Преди дни регионалният министър обяви, че там липсват 6 сантиметра дебелина от асфалтовата настилка, което е една трета от общата дебелина на настилката.

„Хидрострой” има участие и в строителството на лотове от магистрала „Хемус”. Спечелила е строителството на магистралата Велико Търново – Русе, както и проекта за тунел под Шипка, където  сумата е за над 360 милиона лева по европейски проект.

Вчера часове преди ареста на Велико Желев по обвинение в принуда, прокуратурата обяви, че изисква информация за строителството, както на Северната тангента, така и на участъци от магистрала „Хемус”.

Още новини

Back to top button