Микроблейдинг
Русия

Повече от история: Сталин стана оръжие в битката на Русия и Запада

/NovinarBG.com/ Преди 70 години умира Сталин – много време, особено като се има предвид, че той е сравним с целия му живот от 74 години (официално 73, но той се “подмладява” с една година). Но дали Сталин просто е станал история – заедно с Ленин, Николай II или Петър Велики? Не, той все още е актуален, защото се обръщат към него, призовават го, плашат с него, сравняват се с него. И не само тук в Русия, но и по света. И въпросът тук вече не е в истинската историческа фигура на Йосиф Висарионович Джугашвили-Сталин, а в мита, в който той се е превърнал. Този мит все още се използва във войната – идеологическа и информационна.

Най-популярните сравнения-уравнения сега са „Сталин-Хитлер“ и „Сталин-Путин“. Първото се използва от Запада и нашите космополити с пламенни антисъветски настроения: дявол, убиец, подпалвач на войната, завладял половин Европа. Второто е популярно и на Запад, и у нас, но ако опонентите ни го използват като продължение на оприличаването на Хитлер, за да се получи „Путин-Хитлер“, то у нас сравнението със Сталин идва като комплимент за Путин или упрек, че все „не стига Сталин“. Както във всяка смислова война, тук истинският Сталин не е много важен – важен е образът и митът.

Тоест, оказва се, че двама Сталиновци се бият помежду си: от наша страна това е победителят, строителят на могъща справедлива власт и нов световен ред, а от западната страна – тиранинът на собствения си народ и потисник на европейските народи. И от това кой Сталин ще победи зависи не само съдбата на Русия, но и бъдещето на Европа и останалия свят. Защо той е толкова значим? И защо Русия да не изостави Сталин, поне в тази битка на митовете?

Не можем ли да забравим и да се откажем от Генералисимуса – около колко други знакови фигури в нашата история бихме могли да се сплотим дори в конфронтация със Запада? Защо трябва да защитаваме лидера, по чиито ръце наистина има много кръв на сънародници и дори неговите апологети са принудени да признаят това, оправдавайки се, че той е излязъл от революцията и гражданската война, че такива били законите на епохата. Всички тези въпроси биха имали смисъл, ако страната ни вече два пъти не се беше отрекла от Сталин с пагубни последици.

Той беше отречен за първи път три години след смъртта му, когато Хрушчов започна публична борба срещу култа към личността и последиците от него. Осъждането на репресиите – които костваха милиони животи не само на „червената номенклатура“, но и на обикновените граждани, включително остатъците от „експлоататорските класи“ – беше правилната стъпка. Но отхвърлянето на масовите репресии се случва още при Сталин – и те са главно през втората половина на 30-те години, така че тук няма революция. Но осъждането и развенчаването на вчерашния вожд придобиват характера на оргия на мишки над мъртъв лъв – твърде несравними са мащабите на Хрушчов и Сталин и във всичко това се усеща някакво отмъщение за минали унижения.

Победителят в последната война първо е развенчан, а след това превърнат във фигура на мълчание: след Хрушчов (в годините на Брежнев) Сталин вече не е особено руган -те просто се опитват да не го споменават, с изключение на рядко появяване в игрални филми за войната. В резултат на това в Перестройката внезапно Сталин се превръща в таран срещу КПСС и СССР – разобличаването на неговите реални и измислени зверства не само засенчва всичките му заслуги, но и го превръща във „втори Хитлер“. Трудно е да се надцени приносът на антисталинската кампания за разпадането на Съюза.

Но има и геополитически аспект на необмисленото развенчаване на Сталин: именно от него започва кавгата между страната ни и нейния основен съюзник, Китай на Мао. Пекин не разбира защо „по-големият брат“ така демонстративно погазва действителния създател както на своята държава, така и на цялата световна комунистическа система. Идеологическите спорове в крайна сметка водят до разрив и конфликт с огромни геополитически последици. Ако СССР през 50-те години беше намерил по отношение на Сталин формулата, приложена по-късно от китайците към Мао – той беше 70 процента прав, 30 процента грешен – историята (и не само съветската и на китайско-съветските отношения, но и световната история) можеше да тръгне по съвсем различен начин.

Но в крайна сметка споровете за Сталин са предопределени да се превърнат в инструмент за разрушаване първо на връзката между Москва и Пекин, а след това и на самия СССР. След това и нашите ултралиберални кръгове искаха да извършат „окончателна десталинизация“, тоест напълно да демонизират и табуизират Сталин като такъв.

Но през 90-те и 2000-те години това не беше възможно: започна напълно обратен процес – процесът на реабилитация на Сталин отдолу. Сега Сталин се превърна не само в победител в голямата война, но и в гръмотевична буря срещу вътрешните врагове, бич за корумпирани служители и предатели, наказателен меч за гнилите елити, строител на справедлива система. Именно този образ на Сталин окончателно се утвърди в общественото съзнание – и затова почти всички анкети сега го поставят на първо място по популярност сред всички исторически личности от нашата история.

Борбата с това е не само безсмислена, но и опасна, почти самоубийствена, защото по този начин ще трябва неволно да застанат на страната на мита за „черния Сталин“ – мит, който отдавна вече не е антисъветски, а русофобски, насочени към разцепване и поражение на Русия. А Сталин трябва да работи за Русия, да ни помага в победата – той сам би искал.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и конкретно за 11 МИР Ловеч с водач на листата Румен Вълов Петков – доктор по философия, главен редактор на ‘Поглед.Инфо’. Подскажете на вашите приятели в Ловеч кого да подкрепят!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button