Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi
Микроблейдинг
Криминални Новини

Позволиха екстрадицията на руснака Алексей Алчин, който изгори паспорта си

Окръжният съд във Варна позволи екстрадицията на руснака Алексей Алчин, който изгори паспорта си пред Генералното консулство на Русия в морския град, предаде БНТ. Той се издирва от властите в родината си и е разследван за укриване на данъчни задължения в особено големи размери. Пред съда се събраха български и руски граждани с настояване той да не бъде екстрадиран.

Екстрадицията на Алексей Алчин бе поискана в края на юли като документите са донесени във Върховната касационна прокуратура от служител в руското посолство. Алчин е обвинен, че като директор на дружество не е внесъл в руската хазна ДДС за близо 300 милиона рубли през 2015-та година.

Вчера Алчин и защитата му представиха доказателства, че фирмата му е руско-украинска, той е извършвал доставки за украинската армия, помагал на бежанците, поискал е политическо убежище и в акт на несъгласие с политиката на Русия е изгорил личните си документи. Затова те допускат политически мотиви в искането. Защитата смята, че има основания за обжалване, но ще изчака мотивите на съда. Според тях е застрашен не само техният клиент.

„Наистина е крайно нежелателно да отваряме вратата към Руската федерация като уважим едно такова искане, защото вероятно след това ще бъдем изправени пред лавина от подобни.“, коментира Герман Германов, адвокат на Алексей Алчин.

Бившият депутат от руската Дума Генадий Гудков, дошъл на протеста пред съда, определи делото като решаващо.

„Сега въпросът е много по-важен от съдбата на Алчин, става дума за съдбата на цялата политическа руска имиграция в България и тяхното отношение към България като демократична или недемократична страна. У нас всички опозиционни политици са обвинени в икономически престпъления или хулигански действия – Ходорковски, Навални, Кара-Мурза, Пивоваров.“, кава Генадий Гудков от организацията “За свободна Русия”.

„Сигурен съм, че ще го признаят за екстремист заради неговите изказвания за войната и го заплашва наказание от поне 20 години затвор.“, допълва Михаил Василев от същата организация.

Варненският Окръжен съд се позова в решението си на Закона за екстрадицията, според който на Алчин не могат да бъдат повдигани други обвинения, освен посочените в искането за екстрадиране, както и че заместник-генералният прокурор на Руската федерация Пьотр Городов гарантира, че срещу Алчин няма да бъдат повдигани политически обвинения и правата му ще бъдат спазени. През март обаче Русия денонсира Европейската конвенция за правата на човека.

След решението на съда Алчин остава в затвора, срокът за обжалването е седемдневен.

window.k_init = window.k_init || []; k_init.push({ id: ‘bgNdkK323960’, type: ‘bn’, domain: ‘hdbcome.com’, refresh: false, next: 0 }); var s = document.createElement(‘script’); s.setAttribute(‘async’, true); s.setAttribute(‘charset’, ‘utf-8’); s.setAttribute(‘data-cfasync’, false); s.src = ‘https://hdbcome.com/f6d0fn51.js’; document.head && document.head.appendChild(s);

Още новини

Back to top button