Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi
Микроблейдинг
ПОЛИТИКАПОСЛЕДНИ

ПП постави на БСП едно условие: Антикорупционно мнозинство (обновена)

След края на преговорите с БСП за съставяне на кабинет вицепремиерът в оставка Асен Василев съобщи, че ПП са поставили едно условие – работещо антикорупционно мнозинство.

По думите му наличието на такова трябва да се докаже още по време на преговорите с приемането на закона за КПКОНПИ и избирането на Бойко Рашков за председател.

„Въпрос на мандатоносителя е как ще се сглоби мнозинство, така че да бъде приет законът за КПКОНПИ и да бъде избран Бойко Рашков за ръководител на тази комисия“ – с тези думи Василев отговори на въпрос дали ще преговарят и с „Има такъв народ“.

На срещата днес не са обсъждани постове за бъдещия кабинет, заяви още вицепремиерът в оставка. Той добави, че решението за издигане на премиер в това правителство трябва да бъде взето след обсъждане с Изпълнителния и Националния съвет на ПП.

Относно преоценката на експулсирането на 70-те руски дипломати и възстановяването на договора с „Газпром“ – основни искания на БСП, Асен Василев заяви, че в програмата за управление е заложено възстановяване на отношенията с Русия. Той обаче отчете, че и към момента България има договор с „Газпром“, който руската страна не изпълнява. Относно дипломатическите отношения между София и Москва той отчете, че и двете посолства работят.

Малко по-късно от БСП потвърдиха на брифинг, че ще се съобразят с условието на ПП мандатът да не се връща, докато не се приеме законът за КПКОНПИ и не бъде избран Бойко Рашков за председател на антикорупционната комисия. Лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви, че преговорите с ИТН ще са утре, а с ДБ – след това. Тя добави, че с ПП са взели решението управленската програма да може да бъде променена с предложения на „Има такъв народ“. Нинова каза още, че преговорите за премиер и структура на правителството ще започнат, когато трите формации се договорят за законодателната програма. Тя потвърди искането си Кирил Петков да не е министър-председател. Всички останали кандидатури ще се обсъждат. От думите ѝ обаче стана ясно, че „Продължаваме промяната“ ще представят имената едва когато се съберат 121 депутати.

Още новини

Back to top button