ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Пращаме още военни на границата с Турция

Още военнослужещи вероятно ще бъдат разположени на границата ни с Турция. Това заяви пред БНТ министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Тази седмица той ще обсъди подсилването на охраната на граничната бразда с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Военнослужещите ще се присъединят към съвместните патрули на Българската армия и „Гранична полиция“.

„Нашите патрули нямат право да задържат. Нямат такава функция. Имат право да демонстрират сила, да патрулират съвместно с Гранична полиция. Единствено представители на Военна полиция имат право да задържат нарушители, преминали нелегално през границата“, заяви министър Стоянов.

Към момента около 240 военнослужещи участват в съвместни патрули по охрана на граничната ни бразда.

За да има адекватна охрана на границата ни, обаче, са необходими не само хора, но и технически средства, изтъкна Димитър Стоянов като посочи, че около 110 км от границата ни с Турция не са оборудвани с такива.

„Българската армия изпълнява своите задължения с това, което разполага, но тя не е модернизирана. За една година беше ремонтирано оградното съоръжение по границата. През последната година бяха сключени 3 договора за снабдяване на патрулните кораби с въоръжение. Модернизацията е дълъг процес. Личният състав е много по-важен. Имаме отлив на военнослужещи. Трябва да се мисли в посока увеличаване на заплатите, но и осигуряване на жилища и модернизация. Това са много важни фактори“, отбеляза Стоянов.

По думите му Министерство на отбраната е изпълнило решението на Народното събрание за предоставяне на военна помощ за Украйна. И добави, че това, което беше предоставено, е в топ 3 на исканията от Украйна. 

Още новини

Back to top button