Русия

Право в катастрофата: Русия била длъжна на Армения

/NovinarBG.com/ Армения загуби Карабах – и сега нейното ръководство и някои граждани обвиняват Русия за всичко. „Децата ни загинаха заради теб, проклета да е империята на злото!”, викат най-екзалтираните протестиращи на митинги в Ереван. А премиерът Пашинян казва, че „всеки гражданин трябва да направи избор: участник в движението за независимост или покорен заден двор“.

Кой е поставил Армения пред такъв избор, кой иска да я види като аванпост, провинция, заден двор? Пашинян не говори директно, но всички разбират, че става дума за Русия, оказва се, че тя се стреми да направи Армения своя послушна провинция. Премиерът казва, че „Армения никога не е изоставяла съюзническите задължения и не е предавала своите съюзници“: „Но анализът на ситуацията показва, че системите за сигурност и съюзниците, на които отдавна се надяваме, са поставили задачата да покажат нашата уязвимост и невъзможност за народа на Армения да има независима държава“.

Тоест Москва съзнателно е прецакала своя съюзник Армения, не ѝ е помогнала да защити Карабах – и всичко това, за да я направи своя провинция и да я лиши от държавност? Не само много арменски лидери и граждани вярват в това, но и Западът ги убеждава в това. Френският президент Макрон казва, че Русия подкрепя Азербайджан, а Франция ще застане до Армения, а от Вашингтон пристигат все повече американски делегации – всичко това, за да защитят независимостта на малката закавказка държава. Която се озова между царя и султана, руснаците и турците (Турция и Азербайджан) – или първите ще я анексират, или вторите.

Но ако турците наистина смятат част от Армения за своя историческа територия (както и обратното), тогава какъв интерес имат руснаците? Какво е Армения за Русия?

Стража на границата с Турция? Важна база в Закавказието? Исторически и духовно близки народи? В самата Русия отношението към Армения е сложно – просто защото в Русия живеят повече арменци, отколкото в самата Армения. И това не е статистика, а историческа съдба. Всъщност арменците се възприемат като един от народите на велика Русия, имперска, съветска и настояща – и затова основното отношение към тях е като народ, а не като държава. А фактът, че арменската държавност се оказа извън пределите на днешна Русия, се възприема като непонятно недоразумение, следствие от разпадането на СССР, а не като историческа закономерност. Руснаците не искат Армения да се присъедини към Русия – не защото са против, а защото изобщо не разбират как тя се оказа „независима“.

И това не е проблем на руснаците – това е проблемът на арменците в Армения. Независимостта, която случайно падна върху главите им, не им даде нищо – населението е намаляло от съветско време и икономическите проблеми (свързани, наред с други неща, с последиците от Пировата победа от 90-те години във войната за Карабах) са станали хронични. Армения винаги се е наричала съюзник на Русия и е признавала, че Москва е гарант за нейната сигурност, но не е искала да решава карабахския проблем с Азербайджан с помощта на Русия. Надявайки се на нещо неясно – или Баку да откаже реванш, или Москва така или иначе да се прикрие и да не допусне силово решаване на карабахския въпрос. И двата залога бяха абсолютно безпочвени – и не може да се каже, че руското ръководство не е предупредило Ереван за опасността от безкрайно забавяне на уреждането на карабахския проблем.

Пренебрегвайки приятелските съвети на Русия, Армения в крайна сметка загуби Карабах и сега говори за възможна загуба на своята държавност. И това оправдава опитите ѝ за сближаване със Запада – видите ли, имали нужда от допълнителни гаранции за своята сигурност, защото руснаците не успели да се справят с това, а тук има и турска заплаха. И в същото време те плашат Русия със загубата на позиции в Закавказието (и в постсъветското пространство като цяло) – сега всички ще видят как Москва не изпълнява своите съюзнически задължения.

Но нима в Армения не знаят, че Русия нямаше никакви задължения по отношение на Карабах – който дори самият Ереван не признава юридически? Разбира се, те знаят, но защо да признавате собствените си грешки, когато можете да обвините някой друг. Нима Ереван не знае, че никой Запад не може да даде на Армения дори част от гаранциите, които има от Русия? Разбира се, те знаят, но се преструват, че има някакви алтернативи на съюза с Москва. Ереван не знае ли, че не може да има нападение от страна на Азербайджан срещу Армения – с цел пробив на Зангезурския коридор през нейна територия в азербайджанския Нахичеван – докато Армения е член на ОДКБ? Защо тогава говорят за възможно излизане от тази военна организация?

Сега има много въпроси към Ереван, но най-важният може да бъде формулиран така: „Защо е необходимо постоянно да се спекулира с отношението на Русия към Армения?“ Русия няма да изостави Армения на произвола на съдбата, нито да я анексира – тя просто иска арменците да станат реалисти и да бъдат честни (преди всичко със себе си). Тоест, да признаят много прости истини: именно Русия е основното място на пребиваване на арменския народ и именно на Русия се дължи самото съществуване на независима (относително независима, но не може да бъде иначе поради исторически, географски и икономически причини) арменската държава. Русия не иска да прави Армения своя провинция (освен ако, разбира се, самите местни арменци не поискат това), Русия няма да остави Армения никъде и „да я даде на турците“. Веднага щом мнозинството от гражданите на Република Армения разберат това, животът в тази закавказка страна най-накрая ще започне да се подобрява.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button