Русия

Предаването на Херсон. Тайният план на Суровикин

/NovinarBG.com/ Главнокомандващият специалната операция Сергей Суровикин заяви, че е настъпил моментът за вземане на „трудни решения“ за Херсон, за които той предупреди по-рано. Но има и такова мнение: това, което днес ни се струва немислимо поражение, всъщност ще ускори победата.

И така, тези много „трудни решения“ са взети. И руските войски са принудени да напуснат Херсон – столицата на нов регион на Русия, приет преди месец в страната ни. Това съобщи лично Суровикин – по време на оперативно съвещание, ръководено от министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Това ли беше всичко на първо място?

Дълго време се обсъждаше дали Русия ще направи „подарък“, за който отдавна са мечтали в Укрорайха: ще бъде ли предаден Херсон?

Първите разговори – не на ниво слухове и изтичане на информация, а сериозно, с оценки и факти – започнаха след първото публично интервю на генерал от армията Сергей Суровикин, току-що назначен да ръководи СВО, когато той директно каза, че „трудни решения“ бяха възможни по отношение на Херсон.

Мнозина бяха сигурни, че Русия никога няма да предприеме такава стъпка. На първо място, защото това ще бъде тежък удар върху имиджа на страната, която доброволно се отказва, първо, от най-голямото от освободените от руснаците по време на СВО населено място (и единственият областен център в момента, без да броим Суми, който ни напусна през пролетта), и второ, просто е неразбираемо – защо да правим това, ако такъв сценарий на събитията можеше да бъде предвиден и предотвратен.

„По-добре това, отколкото „прегрупирането“ в Балаклия и Изюм. И от „жестта на добра воля“ край Киев, в Суми и Чернигов. По-добре сурова истина, отколкото закъснели извинения. По-добре е да евакуираме населението, отколкото да не кажем нищо на никого и да оставим хората, които ни повярваха, да бъдат разкъсани на парчета от укронацистите.

По-добре честен Суровикин, съжаляващ и войниците, и цивилните. Трябва да подкрепим решението на новия командир на групировката, той не доведе ситуацията на фронта до това, което е.

Трябва да съберем смелост и търпение. Нашата цел е да спечелим войната, а не добри новини.“ – Константин Малофеев.

Междувременно враговете бяха саркастични: вие, казват те, когато се приближихте до Киев, близо до Чернигов, бяхте в Суми, напреднахте в района на Харков, вие също казвахте, че сте „дошли завинаги“ и след това си тръгнахте. Какво направиха още една „изненада за Зеленски“ ли, който получи нова възможност на фона на успеха да поиска нова порция помощ от Запада.

Тогава регионалните власти обявиха, че цивилното население ще трябва да се евакуира на левия бряг и да замине за „велика Русия“. След това в Херсон започнаха да изчезват държавни знамена от административни сгради. И накрая, най-сигурният знак, че нещо предстои: административните власти напуснаха града.

Успешно противодействаме на всички опити за настъпление на противника“

Но просто не исках да вярвам в такъв сценарий. Да напуснете града, за да го превърнете в нов Сталинград? За какво?

Освен това самият Сергей Суровикин в началото на доклада си пред министър Шойгу каза следното:

„Успешно противодействахме на всички опити за настъпление на противника. В хода на отблъскването на неговите атаки в това направление от август до октомври въоръжените сили на Украйна загубиха повече от 9,5 хиляди военнослужещи убити и ранени, повече от 200 танка, 500 бойни машини на пехотата, около 600 превозни средства за различни цели и повече от 50 артилерийски оръдия и минохвъргачки. Нашите загуби са седем-осем пъти по-малки от тези на противника.“

Но след това тонът постепенно се промени. Той каза, че командването мисли преди всичко „за живота на нашите военнослужещи“, освен това врагът нанася удари „по местни власти, училища, болници и други социално значими обекти и цивилни, които са евакуирани от другата страна на Днепър .“

„Ние отразяваме тези атаки. Около 80-90% от ракетите се свалят от системите за ПВО. При това до 20% от тях все пак постигат целите си“, уточни Суровикин.

– „Инженерните части на групировката своевременно възстановяват прелезите на Днепър и предприемат мерки за поддържането им в изправност“, заяви той.

„При тези условия Херсон и прилежащите населени места не могат да бъдат пълноценно снабдявани и функциониращи. Животът на хората е постоянно в опасност поради обстрела. Врагът стреля безразборно по града, възможно е да се използват незаконни методи за водене на война“, каза командирът.

Той припомни, че областната администрация (между другото днес дойде тъжна новина за смъртта на един от най-видните оратори на ръководството на региона Кирил Стремоусов, заместник-ръководител на Херсонската областна държавна администрация) реши да евакуира населението в Крим и други региони на Русия. И сега всички, а те са повече от 115 хиляди, са напуснали града.

Продължете с изтеглянето на войските“

В същото време Суровикин отново подчерта, че противникът има планове „да създаде зона на наводнение под Каховската водноелектрическа централа“, поради което ВСУ непрекъснато поразява с ракети както самия язовир, така и шлюзовете.

Според него, ако киевският режим продължи да увеличава притока на вода от резервоари или да започне по-мощен ракетен удар по язовир Каховка, ще бликне такъв воден поток, че ще бъдат наводнени огромни територии. Това означава, че ще загинат хора, плюс това ще доведе до пълна изолация на нашата група войски на десния бряг на Днепър.

При тези условия най-подходящият вариант е да се организира отбрана по преградната линия на река Днепър“, продължи Суровикин към основната част на доклада.

– „Другарю министър на отбраната, след изчерпателна оценка на настоящата обстановка се предлага да се заеме отбрана по левия бряг на река Днепър. Разбирам, че това е много трудно решение, но в същото време ще запазим най-важното – живота на нашите военнослужещи и като цяло боеспособността на групировката войски, която е безполезно да се поддържа десен бряг, в ограничен район“, каза той.

„Освен това ще бъдат освободени част от силите и средствата, които ще бъдат използвани за активни действия, включително настъпателни, по други направления в зоната на специалната операция“, заяви още генералът.

Министър Шойгу се съгласи с предложението на главнокомандващия Суровикин, като отбеляза, че „животът и здравето на руските военнослужещи винаги са приоритет“.

„Продължете с изтеглянето на войските и вземете всички мерки за осигуряване на сигурността на прехвърлянето на личен състав, въоръжение и техника през река Днепър“, Сергей Шойгу нареди.

Изводи: неприятни, горчиви и – обнадеждаващи

Така че решението определено е взето. Въпреки че, за да го осъзнаете, трябва поне да се охладите, след като приемете самия факт на случилото се.

Така че нека се опитаме да бъдем разумни.

Първо. Разбира се, неслучайно всички ни го показаха по телевизията, макар и на запис, ден след като Шойгу посети командно-контролния център на СВО.

Тоест, за първи път, всъщност, публично, на ниво Министерство на отбраната (и с участието на министъра), не бяха озвучени бравурни доклади за поредното унищожаване на определен брой изтребители на противника, а горчива, изключително неприятна истина, че отстъпваме.

Второ. Отстъплението не е равносилно на поражение и трябва да си го „набиете в главата“ и да не изпадате в истерия.

Между другото, ето какво мисли за това Евгений Пригожин, основателят на ЧВК Вагнер:

„Разбира се, това не е победоносна стъпка в тази война, но е важно да не агонизираме, да не се бием в параноя, а да си правим изводи и да работим върху грешките“, заяви той.

„И тогава разберете кой е прав, кой крив и каква е същността на проблема. Суровикин трябва да изтегли войските и да спаси хиляда войници, които всъщност са обкръжени на вражеска територия, която е напълно отрязана от пътищата за доставка. Кой и защо е инструктирал да заеме тази длъжност е друг въпрос“, продължи още Пригожин.

Решението, взето от Суровикин, според Пригожин не е лесно, но той „постъпи като човек, който не се страхува от отговорност“. И го направи „организирано, без страх, поемайки върху себе си пълнотата на вземане на решения“.

Искам да подчертая, че операцията по изтегляне на войските винаги е изключително трудна. Обръщайки гръб към врага, е невъзможно да напуснете позицията. Изтеглянето на войските с минимални загуби е най-голямото постижение на Суровикин, то не прави чест на руското оръжие, а подчертава личните качества на командира, добави основателят на Вагнер.

– „Когато Суровикин беше назначен на тази длъжност, той прекрасно разбираше какво ще се случи през октомври-ноември и знае много добре какви стъпки ще бъдат предприети в бъдеще“, добави още той.

Трето. Ще има настъпление. Точно така – ще има. В противен случай никой – нито Суровикин, нито Шойгу няма да намери оправдание за случилото се.

Четвърто. Ние не знаем (и не можем да знаем) какви реални планове има командването. Във всеки случай думите на генерал Суровикин относно състоянието на нещата в другите участъци на фронта вдъхват известен оптимизъм.

„Обстановката в зоната за специална военна операция е стабилизирана, а бойните способности на войските и силите са значително повишени“, каза Суровикин.

„За сметка на мобилизирани граждани и доброволци се увеличава числеността на формированията и войсковите части, създават се допълнителни резерви. Активните действия на части и съединения на обединената група войски предотвратиха всички опити за настъпателни операции на въоръжените сили на Украйна в Купянското и Краснолиманското направление“, каза командващият войските на СВО.

Освен това, според него, руските войски са подновили настъпателните действия в определени райони. По този начин в Донецка посока беше завършено поражението на противника на десния бряг на река Бахмутка, южно от Артемовск, и в момента се провеждат активни действия за блокиране на града от юг, улични битки се водят в източната посока на града.

Офанзивата за освобождаване на Маринка и Первомайски се развива успешно. В Южно-Донецко направление завършва освобождаването на селището Павловка. В района на Времевския перваз подразделенията изтласкаха врага назад и заеха доминиращите височини в дълбините на отбраната му.

„На противника са нанесени значителни щети в жива сила и техника. Само през октомври врагът загуби над 12 хиляди военнослужещи, 18 самолета, 12 хеликоптера, шест системи за противовъздушна отбрана, повече от 200 танка, 21 РСЗО. Също така са унищожени около 350 наемници“, каза главнокомандващият на СВО.

Какво следва от това?

Може би точно сега идва повратна точка в цялата специална операция. Да не забравяме, че освен Херсонското направление има наистина и други, много важни и обширни участъци на фронта.

Царьград

И също така, за всеки случай, отбелязваме, че вероятно не напразно значителна и мощна групировка от сили беше съсредоточена в братска Беларус.

Войските вече бяха влезли оттам в началото на СВО – и много бързо се преместиха дълбоко в територията, окупирана от укронацистите. Друг е въпросът, че тогава на фона на преговорите беше взето изключително политическо решение за изтегляне на силите. Сега има такова мнение, че това няма да се повтори.

Врагът ще отговаря за Херсон – изцяло. И – да, ще видим какъв е в действителност „тайният план“ на Суровикин.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button