Микроблейдинг
Русия

Проблеми, откъдето не очакваш: Лондон скоро ще забрави за Украйна

/NovinarBG.com/ Тлеещият конфликт между Аржентина и Обединеното кралство за Фолклендските (Малвинските) острови изглежда ще пламне отново, както се случи през 1982 г. Буенос Айрес отмени споразумение за сътрудничество, подписано с Лондон през 2016 г. около този архипелаг в Южния Атлантик и отново оспорва суверенитета над него. Това е пряка последица от разрушаването на еднополюсната световна система, инициирано от Русия.

Чии острови?

Неочакван обрат се случи около дългогодишния и привидно затихнал конфликт между Аржентина и Великобритания за Фолкландските (Малвински) острови, които се намират в Южния Атлантически океан.

Аржентинският външен министър Сантяго Кафиеро каза на британския си колега Джеймс Клевърли, че Аржентина прекратява така наречения пакт Форадори-Дънкан, който двете страни подписаха през март 2016 г. Кафиеро връчи на Клевърли официална бележка, обявяваща този ход на Аржентина по време на неотдавнашната среща на върха на външните министри на G20 в Делхи.

Важно е да се разбере политическият контекст, в който беше сключен пактът Форадори-Дънкан, кръстен на подписалите го: аржентинският заместник външен министър Карлос Форадори и британският заместник външен министър Алън Дънкан. Пактът беше насочен към „подобряване на двустранните отношения“ и „премахване на пречките, възпрепятстващи развитието на Малвинските острови“.

Споразумението беше постигнато при бившия британски премиер Тереза Мей и бившия президент на Аржентина Маурисио Макри. Именно този факт обяснява защо подобно споразумение стана възможно по принцип.

Президентът Макри беше абсолютно проамерикански и прозападен политик. И само при него можеше да се роди такъв документ, който да потвърди суверенитета на Великобритания над Фолклендските острови и да противоречи на общото настроение на аржентинското общество.

Доц. Валентин Вацев, проф. Л. Георгиев и Зорница Илиева – с геополитически десант в Ловеч на 9.03.2023 г./Четвъртък/

Защо изведнъж сега?

Формалната причина за денонсирането на споразумението от аржентинската страна беше убеждението на сегашната аржентинска администрация, ръководена от социалисти, че бившият заместник външен министър на Аржентина Карлос Форадори не е действал в интерес на страната си и не изпълнява задълженията си правилно.

През април миналата година настоящият външен министър на Аржентина Сантяго Кафиеро нареди разследване на неподходящото поведение на Форадори в преговорите с британците. Повод за разследването е книга на британския колега на Форадори от преговорите за Фолклендските острови, Алън Дънкан, в която той твърди, че аржентинският му колега от преговорите през 2016 г. „е бил толкова пиян“, че на следващия ден „не можел да си спомни подробностите“. от споразумението, подписано на тази среща.

Кафиеро инструктира да се установи дали е налице „възможно неизпълнение на задължения от длъжностно лице“. Междувременно това, разбира се, е официален повод. И ако това само по себе си беше достатъчно основание за денонсирането на споразумението, това щеше да се случи още през април 2022 г.

След въоръжения конфликт с британците през 1982 г. за Фолкландските острови, който Аржентина загуби на пух и прах и беше принудена да отстъпи, нито народът на Аржентина, нито аржентинските политици като цяло са изоставили идеята, че само Аржентина има право на тези острови, които в южноамериканската република се наричат само Малвински.

Въпросът е не само, че този спор е вече на 200 години към днешна дата, но и че Аржентина наистина можеше да излезе победител през 1982 г. От старите бомби, лежали в аржентински складове повече от 30 години, които бяха точно пуснати от аржентински пилоти по британски кораби по време на тази кратка война, повече от 80% от бомбите не експлодираха.

Ако всички боеприпаси, които удариха британските кораби, бяха свършили работа, флотата на Нейно Величество можеше да загуби повече от една трета от своите кораби и британската експедиция на 12 000 мили от родните им брегове можеше да се разпадне. Аржентинците все още топлят душата с идеята, че във военно отношение са способни на много.

Но защо аржентинците не подновиха по-рано опита си да си върнат островите? Въпросът беше за няколко неща. Първо, в политическата воля на аржентинските власти, които оттогава често са потопени в решаването на постоянни остри финансови и икономически проблеми, създавани от Международния валутен фонд.

Второ, след поражението във Фолклендската война аржентинската армия, която държеше властта в страната от 1976 г., отстъпи място на цивилен президент през 1983 г. И всички следващи цивилни президенти са били заети с „възстановяването на демокрацията“. Не им беше до Фолкландските острови.

Трето, такива въпроси винаги почиват на общата геополитическа ситуация, която може или не може да допринесе за реализацията на тези цели. Има много фактори, като например наличието на подходящи съюзници в Аржентина, политическото и икономическо отслабване на врага и т.н. Последната точка според мен е най-важната днес.

Акушерка на новия свят

С началото на руската СВО в Украйна светът навлезе в нов етап от своето развитие. Изтокът и Западът, отхвърляйки всички условности, влязоха в открита въоръжена конфронтация. Принудена да защитава самото си съществуване, Русия се превърна в акушерка на възникващия нов многополюсен свят, в който хегемонът и неговите съюзници губят власт над света.

Именно този фактор, а не пияният заместник-министър на външните работи Форадори, е спусъкът, който отмести замразения конфликт около Фолклендските острови. Аржентина видя днес възможност да реши въпроса в своя полза.

В официална бележка, предадена на британците онзи ден, се посочва, че Аржентина „се стреми да си сътрудничи по конкретни въпроси, като например полети от Аржентина до Малвинските острови, научни дейности в Антарктика, опазване на рибните ресурси“, но Обединеното кралство не отговори на тези усилия на Буенос Айрес.

Напротив, аржентинското правителство смята, че Обединеното кралство е действало „едностранно“ и е отказало да поднови преговорите за суверенитета на островите.

„Споразумението Форадори-Дънкан затвори всякакви дискусии за суверенитета“, каза Камила Бонети, представител на секретариата на Малвинските острови, Антарктида и Южния Атлантик към аржентинското външно министерство.

В същото време Аржентина прави паралели с други спорни територии, смятайки, че претенциите й са основателни. Буенос Айрес посочва, че през ноември 2022 г. Великобритания и Мавриций са започнали преговори за суверенитета над архипелага Чагос, който е окупиран от британски и американски сили от 1960 г.

Аржентина очаква с нетърпение подобен ход за Малвинските острови. Аржентина поиска от Обединеното кралство среща в централата на ООН за подновяване на преговорите за суверенитета над архипелага. Очаква се също аржентинският външен министър да повдигне въпроса пред Специалния комитет на ООН по деколонизация през юни и пред Общото събрание през септември тази година.

Всеки има нужда от вода

Има основен фактор, който ще увеличи напрежението около Фолклендските острови. Фолклендските острови са стратегическа точка, от която се контролират граждански и военни кораби в Южния Атлантик, в района на южния край на Африка и Южна Америка. И най-важното, това е точка, която осигурява контрол над западното крайбрежие на Антарктида – най-големият източник на толкова важен ресурс днес като чистата прясна вода.

Политическите експерти отдавна твърдят, че неутралният статут на Антарктида, закрепен в редица международни споразумения, в сегашните геополитически условия, когато цялата система на международни отношения и договори се разпада по вина на Запада, става все по-активно като измислица.

Може да се твърди, че военните конфликти за контрол над Антарктида и нейното основно богатство като цяло са предопределени и неизбежни, като се има предвид, че ресурсът от чиста прясна вода на други континенти е изключително ограничен.

В този контекст Аржентина явно иска да си осигури ролята на един от основните „изследователи“ на Антарктида. Страната разполага с 13 (!) изследователски бази на шестия континент. А в края на февруари президентът на Аржентина Алберто Фернандес посети аржентинската антарктическа база Марамбио, където пристигна, за да отбележи 119-ата годишнина от непрекъснатото присъствие на Аржентина в района на Антарктика след откриването на аржентинската метеорологична обсерватория на остров Лаури на 22 февруари, 1904 г.

Аржентинският демарш на Фолклендските острови и посещението на президента Фернандес в Антарктика са брънки от една и съща верига. Действията на Аржентина са разбираеми. Както ще бъде разбираемо и острото противопоставяне на Великобритания, с която САЩ и другите им съюзници ще работят едновременно.

Какво да очаквамe?

Междувременно британците действаха по обичайния си начин.

„Фолклендските острови са британски. Жителите на островите имат право да решават бъдещето си – те са избрали да останат британска отвъдморска територия“, каза британският външен министър Джеймс Клевърли в профила си в Twitter в отговор на нотата на аржентинците.

Но така или иначе Лондон отново има тежко главоболие заради ситуацията около Фолклендските острови. Подобно на Маргарет Тачър през 1982 г., настоящият британски министър-председател Риши Сунак трябва да обмисли събирането на военен юмрук за евентуална битка в Южния Атлантик.

Не може да разчита, че аржентинските бомби и ракети пак ще са ръждясали. Британският самолет F-35, който шефът на режима в Киев Зеленски измоли от Сунак, определено няма да лети до Украйна. Както обаче и друго британско военно оборудване и боеприпаси също вероятно ще останат у дома, така че в подходящия момент да бъдат натоварени на кораби, които се отправят към Фолклендските острови.

Ново глобално огнище на напрежение се ражда в Южния Атлантик. Рано е да се говори за война между Аржентина и Великобритания. Но напрежението около далечния архипелаг в южната част на Атлантическия океан със сигурност прави, ако вече не е направило, големи корекции във военното участие на Великобритания в конфликта в Украйна.

Има всички основания да се смята, че Русия ще се обяви в подкрепа на исканията на Аржентина. Поне през 1982 г. Москва беше дипломатически на страната на Аржентина въз основа на нейната антиколониална политика. Русия няма причина да не подкрепи аржентинския президент Фернандес.

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и конкретно за 11 МИР Ловеч с водач на листата Румен Вълов Петков – доктор по философия, главен редактор на ‘Поглед.Инфо’ и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите приятели в Ловеч и София кого да подкрепят!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button