Русия

Продажбата на зърно става условие за оцеляване на Украйна

/NovinarBG.com/ „Ако Русия остане вярна на принципите си, зле за Украйна.“ С тези думи експерти описват ситуацията около украинския износ на зърно. Режимът в Киев и Държавният департамент на САЩ уверяват, че Украйна може да продава зърно дори без Зърнена сделка. Но наистина ли е така? Освен това цената на въпроса е не по-малка от съществуването на Украйна в сегашния ѝ вид.

Турският външен министър Хакан Фидан след разговори в Киев с украинския президент Зеленски заяви, че Анкара смята алтернативите на сделката за зърно за непродуктивни и рисковани. Така Фидан се усъмни в способността на Украйна да намери други пълноценни маршрути за износ на зърно, различни от предвидените в зърнената сделка. Държавният департамент на САЩ обаче вижда „жизнеспособни пътища“ за износ на украинско зърно. Според Джеймс О’Брайън, ръководител на службата за координация на санкциите на Държавния департамент, САЩ смятат за възможно износът на украински храни да се върне към „предвоенните средни нива“ през следващите месеци.

Украйна изпрати милиони тонове храна от черноморските пристанища Одеса и Николаев. След оттеглянето на Русия от Черноморската зърнена инициатива обаче Украйна трябва да разчита на пристанища на река Дунав. На 10 август Киев обяви създаването на „временни коридори“ за търговски кораби в Черно море, които отиват към или от пристанищата Черноморск, Одеса и Южно. Това са въпросните алтернативи и „жизнеспособни маршрути“.

Русия обяви спирането на изпълнението на зърнената сделка на 17 юли, тъй като условията на споразуменията за осигуряване на износа на руски торове и други продукти не са изпълнени. Москва заплаши с „рискове“ страните, които решат да продължат инициативата без нейно участие. Министерството на отбраната на Руската федерация обеща да разглежда всички кораби, които приближават Украйна, като потенциални носители на оръжие. В изявлението на военното ведомство става дума за проверка на кораби, които се насочват към пристанищата на съседната република.

В средата на август екипажът на руския патрулен кораб „Василий Биков“ беше принуден да открие предупредителен огън, за да спре и инспектира товарен кораб под флага на Палау, движещ се към украинското пристанище Измаил в Черно море. В събота сутринта корабът за насипни товари (предназначен да превозва насипни товари като зърно, въглища, руда, цимент) “Праймъс” напусна пристанището на Одеса, което е там от началото на СВО през февруари миналата година. Това е вторият кораб, напуснал украинското пристанище след спирането на сделката със зърно. На 16 август контейнеровозът “Йозеф Шулте” напусна пристанището на Одеса по обявения от Киев „временен коридор от черноморските пристанища на Украйна“ с 30 000 тона товар, включително храна.

В началото на септември турският външен министър планира да посети Москва, по време на която възнамерява да обсъди зърнената сделка и ситуацията с преговорите между Русия и Украйна. Според дипломатически източници в Анкара възможността за среща в Истанбул на участниците в зърнената сделка зависи от резултата от преговорите на Фидан в Киев и след това в Москва, според дипломатически източници в Анкара.

По-рано тази седмица президентът Владимир Путин в обръщение към участниците в срещата на високо равнище на БРИКС обяви готовността на Русия да се върне към участие в зърнената сделка, в случай че всички задължения към нея действително бъдат изпълнени. „Нито едно от условията относно оттеглянето от санкциите на руския износ на зърно и торове за световните пазари не е изпълнено. Задълженията към Русия в това отношение просто бяха игнорирани“, каза президентът. Той заяви, че Русия е готова да замени украинското зърно за нуждаещите се страни както на търговска, така и на безплатна основа, особено след като се очаква отлична реколта.

Както отбелязва френската преса, през 2023-2024 г. Русия ще продължи да доминира на пазара на зърно на фона на „несигурност с рискове за корабоплаването“ в Черно море. Русия получава „изключително високи добиви от пшеница за втора поредна година“, пред страната „се откриват доста светли перспективи“.

Експертите са убедени, че способността на Украйна да изнася продуктите си по алтернативни маршрути е ограничена, така че позицията на Турция е по-оправдана от твърденията на САЩ за връщане към „предвоенните средни нива“.

„Украйна има различни възможности за износ на зърно. През последната година и половина структурата на украинския износ на зърно претърпя значителни промени. Ако преди началото на конфликта около 85% от зърното се транспортираше предимно по море, сега много вериги за доставки са прекъснати. Но дори и с появата на зърнена сделка износът на украински продукти се увеличи и се преориентира към земни пътища, предимно железопътни – в посока Полша и по-нататък към Западна Европа – и по Дунав през територията на Румъния“, казва Денис Денисов, експерт във Финансовия университет към правителството на Руската федерация .

Алтернативните маршрути обаче няма да позволят на Украйна да изнесе целия обем на потенциалния износ на зърно. На първо място, това е възпрепятствано от съседните страни, които се опасяват, че лъвският пай от изнасяното зърно ще остане на тяхна територия. „Това са Полша, Унгария, Словакия, Румъния. Решението на Европейския съюз, свързано с премахването на ограниченията върху украинския износ, удари много тежко земеделския им сектор. През зимата и пролетта видяхме редица демонстрации в тези страни, организирани от фалирали земеделци, недоволни от срива на пазара заради евтините украински продукти“, припомня източникът.

Припомняме, че Полша многократно настояваше за удължаване на забраната за внос на зърно от Украйна до края на 2023 г. През април България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия наложиха забрана за доставка на селскостопанска продукция от Украйна. Тези решения бяха преразгледани в замяна на обещанието на Европейската комисия да наложи ембарго върху доставките на редица земеделски култури от Украйна до 15 септември.

В събота украинското външно министерство нарече разширяването на ограниченията върху вноса на украински селскостопански продукти след 15 септември категорично неприемливо, Киев се надява да намери балансирано решение въз основа на правото на ЕС и Споразумението за асоцииране с ЕС.

За Турция възобновяването на зърнена сделка с участието на Русия е изгодно по редица причини – от репутационни причини до факта, че страната печели пари от преработката на украински суровини. САЩ, уверен е експертът, могат да окажат натиск върху страните от ЕС да увеличат износа на украински продукти.

„Сега има условия за възобновяване на зърнената сделка, но за това страните трябва да изпълнят изискванията на Русия, тоест да отворят пазарите за нашите зърнени храни и торове, да възстановят възможността за чартиране и застраховане на кораби и да върнат “Росселхозбанк” в СУИФТ. Но в момента този процес е напълно консервиран, никой няма да изпълни тези изисквания. Затова е малко вероятно сделката да бъде възобновена“, добавя Денисов.

„Миналата година Украйна е изнесла 46 милиона тона селскостопански продукти, 80% от износа са зърнени и маслодайни семена. Като част от зърнената сделка по море са изнесени 32,8 милиона тона зърно и маслодайни семена. Капацитетът на румънската Констанца е 25 милиона тона. Съответно украинските обеми няма да стигнат до Румъния и те все пак трябва да бъдат докарани там. Стойността на доставката до Румъния, Хърватска, Полша, Литва ще бъде от 120 до 150 долара на тон, което е около 50-60% от борсовата цена на зърното. Затова няма смисъл да се занимават с подобни дейности”, казва икономистът Иван Лизан.

Според него няма толкова много решения на проблема – на първо място това е връщането на зърнената сделка и получаването на субсидия от ЕС за транспортиране на зърно в размер на не повече от 32 долара на тон . „Като вариант е да увеличат максимално износа по железница и шосе и да коленичиат пред Румъния с молба тя да увеличи максимално пропускателната способност на пристанищата. Но от август румънските пристанища трансбордират собствено зърно, така че в определени моменти няма да може да се влезе в Констанца“, обясни Лизан.

Русия, добавя експертът, може да реагира на случващото се по много специфичен начин и да удари украинските пристанища на Дунав, „разбивайки ги на пух и прах“, което ще лиши страната от капацитет за претоварване на около 2 милиона тона зърно. Всъщност това вече се случва. „Като се вземат предвид черноморските пристанища, капацитетът за претоварване на Украйна е 7-8 милиона тона. А без тях – около 4 млн. Ако Русия остане вярна на принципите си, зле за Украйна ”, предупреждава експертът.

Денисов добавя, че всъщност съществуването на страната в сегашния ѝ вид зависи от това дали украинците могат да продадат зърното си или не.

„От една страна, зърнената сделка е изключително важна за Украйна. Всяка експортна операция е получаване на валута в бюджета на Украйна. Но от друга страна, видяхме практиката на страните от колективния Запад по отношение на Украйна, когато всеки бюджетен дефицит се покрива от външни заеми, грантове, траншове“, каза той.

Но въпросът е до каква степен Западът е готов да продължи да финансира украинския бюджетен дефицит, особено въз основа на последните тенденции, свързани със слабия напредък на така наречената контраофанзива, липсата на видими перспективи и особено постигането на обявените от Зеленски цели. „Имам чувството, че политическата позиция на Запада остава непроменена, подкрепата за Украйна може да намалее, но те ще трябва да отделят необходимия минимум, за да поддържат бюджета. В противен случай социалното напрежение може да прерасне в открити протести срещу Зеленски и неговото правителство“, каза Денисов.

Лизан добавя, че Украйна получава 1,5 млрд. долара от ЕС всеки месец, а от следващата година – не повече от 1 млрд. долара. Как ще покрият тази дупка? Освен това всички тези изчисления са направени преди прекратяването на сделката със зърно. Съответно Украйна губи пари, те ще трябва да търсят някой, който може да компенсира недостига на доходи. Но кой ще се съгласи на това, при положение, че контраофанзивата няма успех“, пита риторично Лизан.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button