Микроблейдинг
Русия

Проф. Андрей Фурсов: Глупаците от университетите

/NovinarBG.com/ У нас често казваме, че в Русия има две беди – „глупаците и пътищата“. Но като цяло процентът на, да кажем, неадекватните хора по целия свят е еднакъв, мога да ви го кажа със сигурност. Освен това социалните среди са различни. Но съм длъжен да отбележа, че за съжаление в университетската, академичната среда, както у нас, така и на запад, процентът на глупаците е много по-висок от средния.

Гогол прави „Забележки за господата актьори“ за „Ревизор“. Там той пише: „Кметът е много интелигентен човек по своему“. Умен човек по своему… Какъв е проблемът с руската интелигенция – те вярват, че след като са получили образование, стават много умни.

Един от най-умните хора, които срещнах в живота си, беше дърводелецът Степан Сергеевич. В началото на 90-те той беше на около 50 години, зад гърба си имаше само седем класа. За разлика от понякога откровените глупаци – доктори на науките, професори, с които съм работил.

Нямате представа колко много хора са откъснати от живота в американската университетска среда. По принцип им е трудно да обяснят каквото и да било. Спомням си как се опитах един път, но двама души – унгарец и турчин ми казаха: „Спри, те са умни по американски, пак няма да те разберат“.

Бях добре познат с философа Ференц Фехер. През 1986 г. той написа най-добрата книга за съветското общество на английски – „Диктатура над потребностите“. И той ми каза: „Андрей, американците не са живели при фашистите, те не са живели при комунистите. Те никога няма да го разберат!“

И тогава казах: „Може би те все пак ще живеят под някаква своя тоталитарна система …” Фехер каза: „Ще бъда много щастлив.” И между другото, избухването на Black Lives Matter, когато хората започнаха да се навеждат със страшна сила, обясни нещо на американците.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button