ПОСЛЕДНИ

Проф. Ивайло Дичев: Избирателите на Слави искат погром, а не правителство

Това не е идеология, това са силови жестове, с които партиите удържат собствените си избиратели“, каза още той пред bTV.

„Скандално и огромна грешка беше, че партиите в предишното НС не излъчиха правителство, сега ако не го направят ще бъде още по-зле. Но като гледам как ИТН толкова жестоко обидиха потенциалните си партньори и как ще бъде преодоляна тази обида, аз не знам“, коментира ситуацията в новоизбрания парламент проф. Ивайло Дичев.

„Партиите приличат на племена, враждуващи племена. Нашата политическа система преживява много дълбока криза, характерна за клиентелистките общества“, смята той.

„Виждам четири варианта – мажоритарна система, която убива малките партии и те предварително правят коалиции. Вторият – вдигане на прага на влизане в НС, но той също би унищожил малките партии. Третият вариант е президентска република, офертата на е на масата. Четвъртото – електоралният бонус, да свалим процента, който обозначава мнозинството. Не 51%, а който има най-висок резултат получава допълнителни места в парламента, с които може да състави правителство“, каза Дичев с уговорката, че не е специалист.

„Мисля, че все пак партиите ще започнат някакви разговори, те разбират, че трети път трудно ще мобилизират хората да гласуват. Според мен третият мандат ще има шанс и то благодарение на хора, които няма да се подчинят на партийната дисциплина и ще гласуват. Най-вероятно правителството ще бъде технократско, което много добре си пасва с популизма“, прогнозира той.

ФрогНюз.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button