ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Проф. Пламен Киров: Няма пречка да се изберат премиер и министри на ротация

Има реални сигнали за формиране на правителство. Принципът на ротацията може да се разпростре и във формирането на правителство. Няма пречка да бъде излъчен министър-председател на ротационен принцип, дори министри могат да бъдат излъчени на ротационен принцип. Тази възможност предвиди преподавателят по Конституционно право проф.

Пламен Киров в ефира на bTV тази сутрин.

Той обясни, че президентът Румен Радев трябва да удължи процеса на консултациите за формиране на правителство. За държавния глава от основно значение е да се приеме бюджет, каза проф. Киров.

Президентът можело да направи трети и четвърти консултации, но няма нещо драматично променено, за да може държавният глава отново да разговаря с партиите, добави още той.

По думите му страната се намира в уникална ситуация – най-голямата партия в парламента да иска от втората такава да представи състав и структура на Министерски съвет.

Може да се постигне и джентълменско споразумение – нетрадиционно е най-голямата партия да се окаже от своя мандат и да подкрепи втората по численост партия, без да влиза в коалиционно управление и без да участва в бъдещото правителство. Такова нещо няма в страните с парламентарно управление, коментира проф. Киров.

По думите му, формирането на правителство е едно от най-важните парламентарни решения. Акад. Николай Денков е универсален боец и проф. Пламен Киров не изключва отново да бъде предложен за премиер от ПП/ДБ.

Още новини

Back to top button