Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi
Микроблейдинг
ПОСЛЕДНИ

Промяната: 5 лв. домати, 8 лв. краставици, 14 лв. сирене

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Рекордно поскъпване на храните по стоковите борси и тържищата за последните 11 години показват данните от седмичните бюлетини на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Основната причина за поскъпването е кризата в енергийния пазар. Най-засегнати са стоките, които са пряко свързани с цената на тока и преработвателният сектор – главно месопреработването и млекопреработването.

През този месец със 17,1% са поскъпнали 27 основни хранителни продукти в сравнение със същия период на миналата.

Инфлацията при храните в момента надвишава тази при останалите стоки и услуги, а прогнозите са повишението в цените да продължи. Експертите наблюдават основно поскъпване при храни като захар, брашно, олио, масло млечни и месни продукти.

На годишна база поскъпване има и при плодовете и зеленчуците. Рекорд държат зелето – с 41% и морковите – с 41%. Поскъпване има и при сухите и меки колбаси, но не се наблюдава такова при месото.

TrafficNews.bg направи ретроспекция на цените на най-основните хранителни продукти, които се предлагат на пазара в Пловдив. Най-голямо поскъпване под тепетата се отчита при сиренето, като през същия период за миналата година то е поскъпнало с цели 82%. Средната цена на кравето сирене е около 12 лева, а на овчето на някои мандри стигна до 25 лева за килограм.

73% оскъпяване се наблюдава при брашното, с 66% се е повишила цената на захарта, с 59% при олиото и 50% при ориза. Друг скок се отчита и при фасула, като цената се е увеличила с 25%, а кашкавалът е поскъпнал с 17% в рамките на една година.

Тепърва ще видим ръст в цените на плодовете и зеленчуците. 2022 година ще е година на по-скъпи плодове и зеленчуци независимо от реколтата, като най-висок скок на цените се очаква да има при българските оранжерийни домати и краставици. Ако изобщо има такива, тъй като повечето производители са категорични, че при тези цени на тока продукцията им ще бъде непродаваема.

Към момента цената за килограм на домати варира от 2,00 лв. до 4.00 лв. в зависимост дали са закупени от големите вериги магазини или от пазарчетата намиращи се под тепетата.

Цената за килограм краставици гони пилешкото и варира от 5.00 лв. до 6.00 лв. Цената по етикет на краставиците на Четвъртък пазара е 5 лв., също толкова са и краставиците във веригите „Била“. Според търговци следващият месец ще бъдат още по-скъпи.  Червените и зелените чушки са 4.00 лв.

Морковите във веригите се предлагат почти на половината цена, която се предлага на пазара. На четвъртък пазара са на цена от 1,50 лв., докато във „Била“ могат да се намерят за 0,69 стотинки.

Разликата в цената на портокалите и грейпфрутите на пазара и във веригите е съвсем минимална. Във „Била“ можем да намерим грейпфрут на цена от 2,29 лв., а на пазара са 2,50 лв.

Поредното поскъпване на хляба също се очаква да стане факт. Цената на тестените изделия ще се повиши с около 20-30%, като в рамките на година хлябът ще поскъпне почти двойно. Типовият заводски хляб с тегло от  близо 700 грама, за който в момента плащаме около 1,60 лв. ще достигне близо 2 лв., според производители.

Във веригите питките се предлагат на цени от 0,24 стотинки до 1,79 стотинки, според зависимост от това дали са със семена и от какво тесто са изготвени. Пълнозърнестите питки са по-скъпи с 30,40 стотинки.

Цената на месните продукти също варира. Пилешкото филе без кожа може да се срещне на цена между 11,00 лв. и 12,00 лв. Свинският врат с кост в големите вериги се продава за 9,00 лв., а в месарниците може да бъде намерено и по-евтино, от порядъка на 7,00 лв. По-евтина в месарница можем да срещнем и смелената кайма, която се предлага за 6,50, лв., докато във веригите е на цена от 8,30 лв.

„През януари три пъти сменях цените на голяма част от продуктите в магазина. При всяко зареждане идват с нови, по -високи. Предполагам, че следващият месец нещата ще са още по-зле“, коментира собственик на квартален магазин. Според него средното поскъпване на хранителните продукти през последните месеци е с около 30 %.

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button