Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi antalya çit
Микроблейдинг
ПОСЛЕДНИ

Промяната: Нинова подменя борда на ДКК с верни партийци

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Държавната консолидационна компания (ДКК) е с изцяло нов съвет на директорите, след като в началото на месеца досегашното ръководство е било освободено от икономическия министър Корнелия Нинова. Това става ясно от подадените документи в Tърговския регистър, като решението предстои да бъде вписано.

От компанията си тръгва и изпълнителният директор Ваня Караганева, чието име нашумя в края на миналата година покрай опита да бъде отстранена от ръководството на ДКК от други членове на борда, които бяха сред последните назначения при управлението на ГЕРБ. На нейно място като представител на дружеството сега е избран Михаил Кумчев.

Новите директори

С решение на Нинова от 4 февруари са назначени нови членове на съвета на директорите до провеждането на конкурс. Като независими членове са определени Ивайло Лилов, който е бивш областен председател на БСП във Враца, и Смиляна Нитова-Кръстева, която е адвокат и бивш народен представител от левицата. Като представители на държавата в борда влизат други двама юристи – Михаил Кумчев и Таня Найденова-Митова.

Кумчев също е с червена връзка – той е син на дългогодишния депутат от БСП от смолянските листи Тодор Кумчев. За него се знае, че е бивш консул в Македония и е ръководил инспекторат към Министерството на икономиката. Справка в АПИС показва, че е съсобственик в смолянската „Скорпиус-70“, която се занимава с хазартни игри. Митова пък е била общински съветник в София и кандидат-депутат от партията на Нинова, като се приема за част от близкото ѝ обкръжение. Участва в управлението на Фондация „Слънце за децата ни“ и държи 25% в „Натан лекс“, която предлага административно-консултантски и счетоводни услуги. До края на миналата година е била собственик на „Атлантис тур“, когато фирмата е прехвърлена на друго лице. Няма публично достъпна информация за третия назначен представител на държавата – Даниел Милев. Мандатът на новите членове е петгодишен.

На проведено заседание на новия борд за председател е избрана Таня Митова, а за зам.-председател – Смиляна Нитова-Кръстева. За изпълнителен директор на дружеството е определен Михаил Кумчев. Освен от него ДКК ще се представлява също от Митова и Нитова-Кръстева заедно.

Рокади

Освободени са всичките досегашни членове на съвета на директорите, като решението има незабавно действие. Те обаче не се освобождават от отговорност.

Двама от членовете – Ваня Караганева и Чавдар Христозов, бяха назначени през октомври миналата година. Само месец по-късно другите трима членове на борда, които бяха назначени в края на мандата на ГЕРБ, се опитаха да свалят Караганева от директорския пост. Вписването на промяната обаче беше блокирано от Агенцията по вписванията заради липса на доказателства, че заседанието е свикано по надлежния ред. Тогавашният икономически министър Даниела Везиева публично защити Караганева и освободи тримата от борда. На тяхно мяста влязоха Венцислав Димитров, Росица Бачева-Цветанова и Борислава Пенева, които сега Нинова освобождава.

От икономическото министерство досега не са мотивирали смяната на назначените от служебния кабинет и избрани след конкурс директори, въпреки че в последните седмици тя често коментира темата ДКК и по-конкретно ремонтите на над 400 язовира за 500 млн. лв., които и бяха възложени като спешни през 2018 г., но като крайно през 2021 г. стана ясно, че почти всички са възложени на едва две компании и едва 10 са приключили. Междувременно стана ясно, че в бюджет 2022 са заложени нови съществени средства – 57 млн. лв., за обследване на язовири, но това вече ще се пави от ДП „Управление и стопанисване на язовири“, което също е под шапката на ведомството на Нинова.

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button