Микроблейдинг
ПОСЛЕДНИ

Промяната: Петролът пада, бг дизелът пак скача, КЗК и КЗП на Нинова мълчат

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Дизелът в София достигна котировка от 2,60 лв. Това е повече, отколкото струваше при петрол 140 долара преди няколко години. Смешното е, че при 86, 50 долара за сорта Брент (2% спад) на пазарите вчера, колкото имахме и на 20 октомври, тогавашната цена на дизела по софийските бензиностанции беше с 20 стотинки по-ниска.

Същата работа важи и за бензина, който върви с няколко стотинки по-евтино. Което също е необяснимо – как може отпадният продукт да струва повече от основния. Както казват юристите „няма логика, но има практика”. Юрист е и шефката на уж независимия орган по контрола върху цените на горивата КЗК Юлия Ненкова, но за нея по-долу.

Както преди години, така и преди месеци другите съставки в стойността на горивата – акциз, ДДС и данък печалба бяха абсолютно същите. Тоест, не става въпрос за обективни фактори, а за немаскирана кражба от джоба на българите. И то не само на шофьорите. Цените на горивата автоматично се пренасят върху стойността на всички стоки и услуги у нас. И се оказват сериозен проинфлационен фактор. Повечето търговци, също като продаващите горива, ги вписват предварително в цените.

Интересно е, че при падането от октомври до края на декември на цената на петрола с 22%, което би значело поне 55 стотинки надолу, на българските бензиностанции тази работа не се отрази по никакъв начин надолу. Корекцията дори при потъването на котировките беше само една – нагоре.

Щом след първата седмица на януари цените на нефта тръгнаха нагоре, нашите търговци обаче веднага започнаха да ги бутат. Така за 10 дни ги увеличиха с 9 стотинки, което си е 3,5%.

И стигаме до основния въпрос – кой е виновен?

Защото, както мъдро е посочил българският народ: „Не е луд, който яде баницата, а който му я дава”.
Уж независимят орган Комисия за защита на конкуренцията, чийто мандат ГЕРБ, ДПС и БСП удължиха специално с две години, понеже щеше да е приключил още миналата, е пряко отговорният за контрола на цените на горивата.

Това е същата КЗК, която проверява, проверява и накрая реши, че нямало било картел при горивата у нас. Това, което виждаме като абсолютно еднакви цени на бензиностанции от различните вериги в реалността, било само „усещане”, както казваше за корупцията по времето на старата власт виднит й представител – вечно невинния и вечно ползващия чужди апартаменти, вили и джипове Владислав Горанов.

Същия, чийто личен автомобил е регистриран, преди да е произведен – още едно чудо да старата администрация, та се оказа и краден, пък клониран и т.н.

Комисията е оглавявана от Юлия Ненкова, бивш заместник-кмет на София

при управлението на ГЕРБ и майка на депутата седмомандатник от партията Александър Ненков. Неин възлов член е подсъдимата на трета инстанция, заедно с Р.Овч. за финансови нередности в енергетиката Анна Янева – лична квота на Корнелия Нинова в КЗК, макар в пенсионна възраст.

Само напомняме, че по една случайност кабинет Борисов беше назначил Р.Овч. за представител на държавата в управлението на българския бизнес на Лукойл, където пък ключова управленска позиция дълги години заемаше съпругът на Корнелия Нинова – бивш митничар и работническо-мениджърски приватизатор по времето на Костов. Господинът беше на служба в руския петролен гигант и в качеството й на лидер на БСП.

В този смисъл не е учудващо, че и подчинената на Корнелия Нинова като ресорен вицепремиер и икономически министър Комисия за защита на потребителите не се намесва по цените на горивата, а има правомощия. Този орган, също назначен от старата власт е с изтекъл преди 2 години без 2 месеца мандат, но никой и не отваря дума да подмени ръководството му.

Нинова и КЗП опитаха да разиграят популистки скеч със замразяване на цените на мобилните оператори, но първо изключиха от обсега му близката до ДПС Виваком, а после Теленор обяви, че няма да се съобрази и ще вдигне таксите на абонатите си.

Същата Комисия има правомощия и по други монополисти, но нищо не прави и в това отношение. Многократно сме писали обаче за семейните бизнеси и обществени поръчки на шефа Маргаритов и неговия кум и кумец, а също най-добър приятел – министъра на образованието при Борисов 3, а сега депутат от ГЕРБ Красимир Вълчев, въртени от съпругите им.

Кирил Пламенов

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button