Русия

Провалът на ВСУ беше „подготвен“ от американците

/NovinarBG.com/ Специалната военна операция отдавна е престанала да бъде конфликт с ниска интензивност, но Пентагонът не забеляза това.

В началото на септември – точно три месеца от момента, в който украинската армия започна лятното „контранастъпление“ – руският президент Владимир Путин обобщи резултатите от тази стратегическа операция на Въоръжените сили на Украйна.

„Относно забавянето на контранастъплението. Това не е пропуск, това е провал. Във всеки случай днес изглежда точно така“, каза Путин.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу напълно се съгласи с мнението на Владимир Владимирович.

Важно е да се разбере, че „контранастъплението“, започнало на 4 юни 2023 г., беше извършено от същите украински въоръжени сили, много от чиито формирования бяха обучени на територията на страните от НАТО, оборудвани с въоръжение и военна техника на армии на страните от НАТО, и най-важното, действаха в съответствие с плановете, разработени за украинската армия при прякото участие на щабните структури на Северноатлантическия алианс, сред които „първата цигулка“ беше, разбира се, щабът на американската армия.

Провалът на опитите на украинските въоръжени сили през лятото на 2023 г., регистрирани от Путин и Шойгу, да пробият отбранителните линии на руската групировка в украинския театър на военните действия, де факто трябва да се счита за фиаско на американската военна мисъл.

Оказа се, че до двадесетте години на 21 век армията на САЩ е „забравила как“ да планира ефективни настъпателни операции, чиято цел е пробив на дълбоко слочената отбрана на противника в условията на съществуване на непрекъснат фронт.

Ще добавя: противник, който не отстъпва на критично атакуващата страна по количествени и качествени показатели, а също така е създал отбрана, оборудвана по всички канони на полевата фортификация, покрита с минно-експлозивни прегради, имаща изградена в огневата система и необходимото насищане с личен състав, въоръжение и бойна техника.

Защо се провалиха разработките на американската армия в украинския театър на военните действия през лятото на 2023 г.?

От Голямата война до LIC

Разказът за Втората световна война, коригиран във връзка с появата на нови видове оръжия и въз основа на опита от конфликти, в които американската армия успя да участва по време на Студената война, до втората половина на 80-те години на 20 век , обърна американската армия в най-боеспособната армия на блока НАТО.

Смяташе се, че тази армия е в състояние не само да спре напредването на войските Варшавския договор по прословутия „Коридор Фулда“, но и да проведе мащабни настъпателни операции.

За да не бъдем голословни, припомняме, че през 1988 г. най-голямата групировка сухопътни сили на американската армия от всички дислоцирани от американците в мирно време на задгранични театри беше разположена в Европа.

Групата се състоеше от повече от 220 хиляди души личен състав и включваше 5-ти и 7-ми армейски корпуси, които включваха две бронирани и две механизирани дивизии, три отделни бригади, два отделни бронекавалерийски полка, ракетна бригада с балистични ракети със среден обсег Першинг II, пет полевите артилерийски бригади (буксирни и самоходни 155-203 мм артилерийски системи, M270 РСЗО MLRS), две групи армейска авиация, няколко отделни зенитно-ракетни дивизиона, както и части за бойна и тилова поддръжка.

Ако е необходимо, беше планирано групировката да бъде подсилена в рамките на 10 дни с още шест дивизии чрез транспортиране на персонал с леко оръжие от Щатите. Тежко въоръжение, военна техника и боеприпаси за тези формирования са складирани предварително на територията на ФРГ.

Оперативното развръщане и усилване на подразделенията на командването на американската армия в европейската зона се отработва ежегодно на ученията REFORGER.

А войските на американците и техните съюзници в Северноатлантическия алианс усъвършенстваха способността си да пробиват отбраната на врага в европейския театър на военните действия на ежегодните учения Autumn Forge.

Във версията, включваща използването само на конвенционални оръжия, пробивът на непрекъснатия фронт на противника беше видян от стратезите от Пентагона по следния начин. Първоначално дълбокото огнево поражение постига изолация, намалена подвижност и отслабване на отбраняващия се противник до цялата дълбочина на оперативното му формирование.

В същото време авиацията трябва да неутрализира военновъздушните сили и противовъздушната отбрана на противника, завладявайки господството във въздуха. След това пехотните бригади, разположени в първия ешелон на настъпателната група, с подкрепата на инженерна техника, танкове, бойни машини на пехотата и други средства за усилване, преминават през зоната за подкрепа и „отварят“ основната отбранителна линия на противника.

Освен това, за да се развие и затвърди успехът, в определения пробив се въвежда втори ешелон – бригади от бронирани и механизирани дивизии. Ширината на зоната за настъпление на дивизията по направлението на главния удар е 20 км.

Без да се включват в продължителни битки и да заобикалят огнища на съпротива, настъпващите американски формирования трябваше да се придвижат напред възможно най-бързо, за да нарушат целостта на отбраната на врага.

Скоростта на настъпление е най-малко 20-25 км на ден в тактическа дълбочина и до 80 км в оперативна дълбочина. Същите 80 км фигурират в инструкциите като минимално стандартно разстояние, което американските армейски части трябва да могат да преодолеят в началния етап на настъплението.

Самата офанзива трябваше да бъде решаваща и да осигури пълното поражение на противника или да го принуди да се предаде при благоприятни за Съединените щати условия.

От нападателни действия с ограничени цели до американски офицери. Армията е инструктирана да се въздържа, за да не разпилява безцелно наличните сили и средства.

Изчезването на Организацията на Варшавския договор и СССР от картата на света през 1991 г. рязко намали вероятността американската армия да участва в голяма война на европейския театър на военни действия.

Способността на американската армия да пробие непрекъснатия фронт на врага почти напълно загуби значението си за Пентагона. Сега в ролята на най-вероятен противник на американската армия не беше бруталният руски Иван с неговите танкови „орди“, а многобройните, но технически изостанали армии на Ирак и Иран или дори паравоенни формирования с китайски клонинг на АК в готовност.

Въз основа на това американската военна мисъл породи концепцията за участието на американски войски в конфликти с ниска интензивност (LIC) извън Европа.

От този момент нататък американската армия набляга на разпространението на различни части от специални сили, мрежово-центричността, способността да се използват прецизни оръжия и повишената мобилност и скоростта на маршируване.

Тежките 203-мм теглени и самоходни артилерийски системи, способни с относителна лекота да унищожават вражеските укрепления, изчезнаха от американската армия.

Вместо това, в допълнение към останалите 105-155 мм артилерийски системи и M270 РСЗО MLRS, бяха приети най-леката в своя клас 155 мм теглена гаубица M777 и високомобилната колесна РСЗО M142 HIMARS.

Мястото на класическата пехота в американската армия беше заето от бойния екип на бригадата Stryker – механизирани бригади на бронирани превозни средства Stryker, както и „леки“ пехотни бригади, използващи бронирани HMMWV с пълно задвижване.

Между другото, американците вече възнамеряваха да воюват не толкова в корпуси и дивизии, колкото в бригади, а по-често – в отделни тактически групи, действащи под прикритието на авиацията.

Смяташе се, че такива групи са идеални за бързи маршове, нападения, обкръжения, както и за проникване зад вражеските линии при липса на непрекъснат фронт.

Работете върху грешките

До края на първото десетилетие на 21 век американската армия вече нямаше нито едно разгърнато формирование на ниво корпус. Но минималното стандартно разстояние, което вече не формирование, а тактическа група на американската армия трябваше да преодолее в началния етап на настъплението, се увеличи до 100 км. Сухопътните сили на САЩ продължиха да се „плъзгат“ към парадигмата за провеждане на операции за борба с тероризма…

Не само сред американците, но и в руската армия се наблюдава пристрастие към планирането/извършването на операции с комбинирани оръжия във формата на различни КТО.

От известно време ВС на Руската федерация също подхванаха „модата” за изпълнение на бойни задачи не от армии, дивизии, полкове, а от батальонно-ротни тактически групи и отряди на специални части.

Операции в Ирак/Афганистан на американските военни, както и операциите на руските въоръжени сили в Сирийската арабска република, изглежда доказаха оправдаността на този подход на американските и руските военни към действията в LIC.

Но тогава се случи неочакваното – започналата на 24 февруари 2022 г. специална военна операция за демилитаризиране и денацификация на Украйна бързо излезе извън обхвата на LIC, превръщайки се в най-големия военен конфликт в Европа от края на Втората световна война.

Създадените през първите две десетилетия на новия век военни алгоритми в условията на специалната военна операция показаха своята неефективност.

Руската армия беше първата, която изпита това, когато нейните БТГр и РТГ, движещи се с висока скорост на територията на Украйна, първо се забавиха, а след това спряха напълно, „засядайки“ в мобилизираните и значително превъзхождащи формирования на Въоръжените сили на Украйна.

След като изчакаха батальонните и тактическите групи на Въоръжените сили на Русия да бъдат „смлени“ в непрекъснати боеве, на 31 август 2022 г. украинските части започнаха контранастъпление в района на Херсон.

Оказа се проблематично – в тежки битки руските въоръжени сили забавиха настъплението на врага към Херсон. Тогава украинската страна започна да нанася удари с американски управляеми ракети GMLRS по прелезите през Днепър, като по този начин стриктно следваше предписанията на своите задгранични наставници, опитвайки се да изолира плацдарма, държан от руските войски на десния бряг на Днепър.

На 6 септември въоръжените сили на Украйна започнаха „контранастъпление“ в района на Харков, където поради липсата на личен състав на фронтовата линия отбраната на руските въоръжени сили имаше малка дълбочина и имаше фокусен характер .

С други думи, в Харковско направление практически нямаше непрекъснат фронт. Възползвайки се от това обстоятелство, украинските рейдови групи на автомобили с пълно задвижване и леки „брони“, действащи в съответствие с концепцията за използване на подобни единици в американската армия, се промъкна в незащитените пролуки между руските предни крепости, след което внезапно атакува тези „опорници“ отзад.

В руската отбрана се появи пролука, в която веднага бяха хвърлени мотопехота и танковете на украинските въоръжени сили. За да избегнат обкръжението, руските войски трябваше да се върнат към Купянск и Изюм.

Стабилизирането на фронта на руските въоръжени сили беше възможно едва през октомври с цената на напускане на района на Харков. След като изтласкаха руските войски от Харков, украинските въоръжени сили засилиха натиска си на юг. На 9 ноември Сергей Шойгу дава заповед на руските войски да напуснат Херсон и да заемат защита по левия бряг на Днепър.

Основната причина за случилото се е споменатият вече недокомплект в подразделенията на руските въоръжени сили, действащи в украинския театър на военните действия. В тази връзка на 21 септември Владимир Путин подписа указ „За обявяване на частична мобилизация в Руската федерация“.

Но „работата върху грешките“ на руското военно-политическо ръководство не се ограничава само до набиране на нови бойци. Украинските резерви, натрупани от Киев за нова (зимна) офанзива, бяха привлечени в „Бахмутската месомелачка“ и смлени там.

По този начин руската страна спечели време за подготовка на собствените си резерви, за попълване на Обединената групировка на войските в Украйна с личен състав, въоръжение и военна техника, както и за създаване на дълбоко ешелонирана отбрана в близост до линията на бойно съприкосновение и в тиловата зона.

Освен това в действията на въоръжените сили на Руската федерация се наблюдава отклонение от практиката на използване на БТГр и РТГ в полза на връщане към изпълнението на бойни задачи от армии, дивизии и полкове.

Цената да почиваш на лаврите си

А какво да кажем за врага? Очевидно вместо да анализират критично събитията от есента на 2022 г., командването на въоръжените сили на Украйна и задграничните му куратори са предпочели да почиват на лаврите си.

Американската концепция за „високомобилна“ офанзива, която донесе успех на Киев през есента на 2022 г., беше използвана и като основа за плана за бъдещата лятна кампания на Въоръжените сили на Украйна.

Основната им цел беше пробив в запорожското направление на руската отбрана за 72 часа до цялата й дълбочина, последвано от създаване на заплаха за руския сухопътен коридор към Крим.

За да реши този проблем, режимът в Киев подготви настъпателни сили от около 200 хиляди души, значителна част от които бяха обучени на Запад и бяха оборудвани с оръжия и военна техника от западен произход.

Тоест през лятото на 2023 г. въоръжените сили на Украйна се готвеха да прехвърлят в „контраатака“ групировка, която номинално почти съответстваше на формированията на командването на сухопътните сили на САЩ в европейската зона през 1988 г.

В същото време бяха формирани някои нови бригади от украинските въоръжени сили по модела на съвременните американски бригади, като например същата 82-ра отделна десантно-щурмова бригада, която според организационния график беше украински „клонинг“ на бойния екип на бригадата „Страйкър“.

Солидният фронт и обширните минни полета не позволиха на украинците да повторят есенния трик от 2022 г. с проникването на рейдови групи между руските „опорници“.

Следователно сега оставаше задачата на формированията на украинските въоръжени сили, които разполагаха с инженерна техника, бойни машини на пехотата, бронетранспортьори и подкрепени от артилерия, да направят бърз пробив в отбраната на въоръжените сили на Руската федерация. Някои от тези формирования, в съответствие с инструкциите на американците, бяха разделени на тактически групи.

Изпълнени с оптимизъм, украинските и американски плановици очакваха, че руската отбрана ще се срине след първите атаки на украинските въоръжени сили.

След това 82-ра десантно-щурмова бригада и други подобни „високомобилни“ формирования ще се втурнат в тила на руската групировка на своите „Страйкъри“. Това беше планът.

Той не издържа на сблъсъка с реалността под формата на непрекъснат фронт и дълбоко ешелонирана отбрана на руските въоръжени сили.

Предписаните в съвременните американски разпоредби и инструкции високи темпове на нападение в условията на лятната „контранастъпление“ на 2023 г. изглеждаха като ненаучна фантастика.

Вместо стремително „бягане“ към Мариупол, „ударниците“ на 82-ра въздушнодесантна бригада изгоряха близо до Работино, битките за които продължиха през цялото лято.

През юни, юли и август настъпателната група на украинските въоръжени сили не успя да преодолее дори първата от трите отбранителни линии, подготвени от руската армия. До началото на есента на 2023 г. в посока Запорожие украинската армия успя да отблъсне линията на бойно съприкосновение само на 10 км, като плати чудовищна цена за това.

„От началото на така наречената офанзива загубите на противника надхвърлиха 66 хиляди души и 7600 единици оръжие“, каза армейският генерал Шойгу на 5 септември.

Обобщавайки, може да се отбележи, че през лятото на 2023 г., вместо бърз пробив на руската отбрана, украинските генерали получиха тримесечен побой от украинските въоръжени сили, което беше резултат от невъзможността (или нежеланието?) на американските генерали да адаптират своите методи за провеждане на настъпателни операции към реалностите на украинския театър на военните действия.

Повтарям: СВО отдавна надхвърли обхвата на LIC. Пентагонът обаче по някаква причина не забеляза това, както и факта, че към лятото на 2023 г. американските „ръководства“ за украинския театър на военните действия бяха откровено остарели.

Мощната защита, изградена от руските въоръжени сили, не беше нещо ново във военното дело. Напротив, това беше „класика на жанра“ не дори на руските, но и на съветските правила. И все пак подобна отбрана се оказа „твърде трудна“ за украинските въоръжени сили, чието контранастъпление помогнаха в подготовката на американците.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button