ОБЩЕСТВО

Психопрофил: Педофилите – обикновено мъже със среден до висок статус

Шестима от 13-те задържани за разпространение на детска порнография у нас са с мярка „задържане под стража“.

Експертът по сигурност и бивш шеф на отдел „Киберпрестъпления“ в ГДБОП Явор Колев е категоричен, че престъплението е тежко и не бива да се подценява, въпреки че видеоклиповете не са направени от конкретните заподозрени.

Максималната санкция за притежаване и разпространение на материали с детска порнография у нас е лишаване от свобода  до 6 години, коментира експертът пред Нова телевизия.

За да се произведе един такъв материал – клип или снимка, участва дете. Това не е художествен филм, в който участват артисти. Това е филм, в който участва дете, в много случаи и пеленачета дори. Това, което им се причинява, са тежки физически и психически проблеми, които остават за цял живот”, каза още Колев.

Бившият шеф на отдел „Киберпрестъпления“ в ГДБОП обясни, че проблемът със сексуалното изнудване на деца в интернет у нас също не е за подценяване.

По думите на Явор Колев присъдите за подобен тип престъпления у нас често са неефективни. Той даде пример с осъден преди години за насилие над дете, който впоследствие отворил свой парти център, където организирал забавления именно за деца.

Експертът по сигурност подчерта, че превенцията е много важна и родителите трябва да говорят с децата си за проблема. Колев каза още, че 95% от педофилите са мъже, обикновено със среден до висок обществен статус.

„Съседите им никога не биха предположили, че това са сексуални насилници“, допълни той.

Статията Психопрофил: Педофилите – обикновено мъже със среден до висок статус е публикуван за пръв път на NovinarBG.COM.

Още новини

Back to top button