Русия

Путин подписа указ за доставката на петрол на приятелските страни

/NovinarBG.com/ Президентът Владимир Путин подписа указ за доставка на петрол на приятелски страни, независимо от тавана на цените. Но всички помнят, че в края на миналата година доставките на руски петрол и петролни продукти бяха забранени за онези, които пряко или косвено предписваха в договорите механизма за фиксиране на максималната цена по искане на недружелюбни страни.

Възниква въпросът: какво означава това?

Има няколко причини за това и всички те са очевидни.

Отстъпките за риск при търговията с нашия петрол бавно изчезват. При ЕСПО и други разновидности, са само около 10 долара.

“Урал”, който е под 60 долара технически не подлежи на санкции. Нашите компании не продават “Урал” директно в Европа, а прехвърлят доставки на други пазари – на не враждебни страни: Турция, Индия и друга. Тези страни препродават суровини и петролни продукти в Европа с голям марж. Русия също получава своя дял от печалбите.

Дори суровинни страни купуват руски петролни продукти. Така Саудитска Арабия и ОАЕ активно увеличават покупките на петролни продукти от Русия и се занимават с реекспорт. Вземат от нас със силна отстъпка – под тавана, препродават Европа с голям марж и печалбата е обща.

Всичко това отива в Европа на петролни танкери с най-различни флагове (често дори украински).

Англосаксонците се опитват да окажат натиск върху тези страни. Което още веднъж доказва, че еднополюсният свят все още е силен. За механизмите ще говоря отделно. Но, например, ЦБ на Индия проверява петролните компании за неспазване на тавана на цените.

Освен това ръководителят на ЦБ на РФ Елвира Набиулина казва, че нашите износители изпитват затруднения с изтеглянето на постъпленията в рупии от банките в Индия.

За да се заобиколи финансовото лоби на Запада в същата Индия, съществуващата схема просто ще трябва да бъде променена. За тази цел Русия и Индия вече работят по създаването на механизъм за презастраховане на морските доставки. Печалбата ни ще бъде зашита не в продажната цена на петрола, за да не заместваме тези страни, а в съпътстващи услуги – застраховане, обработка, доставка до Европа, през тези страни.

Накратко, пазарът се адаптира и фрагментира. Санкциите ще позволят на Русия да навлезе в онези пазарни сегменти, в които не сме били отдавна (не ни допускаха), например в сегментите на застраховането, морския транспорт и логистиката. Като цяло поправките в закона намаляват натиска на Запада върху нормалните държави и дори стимулират разширяването на схемите за изсмукване на последните сокове от европейските идиоти.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button