Микроблейдинг
Русия

Путин за нов президентски мандат: дешифриране на сигналите на Кремъл

/NovinarBG.com/ „В условията на СВО перспективите за провеждане на избори, както през септември, така и след това президентски, бяха поставени под въпрос. Но чухме в съобщението, че тези и другите (избори, бел.р.) трябва да се проведат. Че това е неразделна част от развитието на нашето общество и политическа система “, сподели такива разкрития говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по време на интервюто си за „Известия“. Признание, което идва на цена.

По отношение на съдбата на насрочените избори в, така да се каже, не съвсем мирни времена, има два модела на поведение. Британски модел: изборите се отлагат за неопределено време. Американският модел: Избори се провеждат навреме, независимо от всичко.

Например през 1864 г. Ейбрахам Линкълн е преизбран за втори мандат в разгара на Гражданската война, а през 1944 г. Франклин Делано Рузвелт става президент на Съединените щати за четвърти път в разгара на Втората световна война.

Сигналите от Кремъл през последния месец на тази зима недвусмислено свидетелстват, че Путин е заложил на американския модел.

Кой в същото време през март 2024 г. (тогава трябваше да се проведат президентските избори в Руската федерация) ще стане „руският Рузвелт“ в интервюто на Песков, разбира се, не се казва директно. Рупорът на Кремъл само отбелязва: „Засега няма предизборни и електорални настроения – Путин има много работа“.

„Определено не му е до това сега. Досега не сме чули от него изявления, в които да говори за издигане или неиздигане на своята кандидатура. Тоест все още е малко преждевременно. Просто трябва да бъдете търпеливи“, заяви Песков.

Нека, който иска, „натрупа търпение“. Но ние ще направим изводи веднага – въз основа например на този пасаж от интервю с Дмитрий Песков:

„Обществото е абсолютно монолитно в своите преценки, подходи и визия за това, което се случва. Обществото формира единен подход към тези, които правят някакви грешки, към тези, които стават предатели.“

По-голямата част от руското общество напълно подкрепя президента. И напълно подкрепя целите, които са декларирани от СВО. Преобладаващото мнозинство от нашето население подкрепя самостоятелния икономически курс на развитие.

Ако обществото е „абсолютно монолитно“ и консолидирано около Владимир Владимирович Путин, тогава кой може да бъде единственият реален кандидат за президент? Естествено, само самият ВВП. Ясно е като две по четири или като факта, че Волга се влива в Каспийско море.

Защо обаче се позовавам на думите на Песков? Още по време на конституционната реформа в Русия преди три години беше съвсем очевидно, че новият президентски мандат на Путин е основната посока в развитието на руската политика.

В неофициални разговори тогавашните власти в Кремъл обаче направиха важна уговорка: всичко ще зависи от международната обстановка. Ако „геополитическият барометър“ показва стойности, съвместими със спокойствието, тогава Путин може да счита мисията си за изпълнена и да отстъпи главния офис на Кремъл на нов човек. Но ако зад прозореца бушува геополитическа буря, тогава президентите не се сменят на пресечката.

Да продължа ли? Подозирам, че това, строго погледнато, изобщо не е необходимо. Но все пак ще продължа това – за да придам на картината пълна цялост.

Те имат една цел: да разрушат бившия Съветски съюз и основната му част, Руската федерация. И тогава може би ще ни приемат в така нареченото семейство на цивилизованите народи, но поотделно, всяка част поотделно.

За какво? За да натискат тези части и да ги поставят под техен контрол. Ако вървим по този път, смятам, че съдбата на много народи в Русия и най-вече на руснаците може да се промени драматично.

Дори не знам дали такава етническа група като руския народ може да оцелее във формата, в която съществува днес. Е, ще има москвичи, уралци и така нататък“, каза Владимир Путин преди дни в интервю за журналиста Павел Зарубин.

Въпросът е: може ли президентът на Руската федерация, на фона на съществуването на такава заплаха за руската държавност, да напусне своя военен пост, своята „галера“, на която, по собствената му формулировка, той „оре“ като роб” вече трето десетилетие? Никога! Както обича да казва самият Владимир Владимирович, отговаряйки на въпроси за здравето си: „Няма да дочакате!“

Има, разбира се, едно голямо но, „фактор Х” (точно така, с главна буква), който на теория може да внесе корекции в описания по-горе политически сценарий.

Мисля, че вече разбрахте, че говоря за хода на СВО и целия хибриден конфликт между Москва и Запада. Но тези корекции са възможни само в случай на напълно катастрофално развитие на събитията.

Ако катастрофата не се случи, то на президентските избори следващия март всичко ще бъде в духа на известната теза на Вячеслав Володин, изказана още през 2014 г.: „Има Путин – има Русия, няма Путин – няма Русия.” Стабилност! Това, което беше изключително актуално през есента на 2014 г., ще остане такова и през пролетта на 2024 г.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button