Русия

Путински шахмат: Главната интрига около смяната на генерали преди настъплението на ВСУ

/NovinarBG.com/ Двама уважавани военни кореспонденти веднага съобщиха за предстоящите мащабни рокади в Министерството на отбраната, като обявиха сериозни кадрови решения. Така ли е и какви промени да очакваме по фронтовете, разбра „Цариград“.

Изненадващо, новината, съобщена почти едновременно от военните командири Александър Сладков и Юрий Котенок, не предизвика много дискусии в местните медии и експертните канали в Телеграм. За разлика, между другото, от украински източници, където се засилиха слуховете за раздори и колебания в ръководството на нашето военно ръководство.

Секретен указ, който не е публикуван?

Александър Сладков, военен кореспондент на Всеруската държавна телевизионна и радиокомпания, пръв съобщи за появата в интернет на определен указ на Върховния главнокомандващ „за уволненията и назначенията на големи и малки командири, офицери от Генералния щаб“:

„Според него той съди за „големите рокади“ „не по главните герои (Александър Дворников и Александър Журавльов, и двамата командири на окръзите, изпълнили първата част от плана на СВО, които бяха уволнени от военна служба), а по масови назначения в Генералния щаб“.

„И обясни, че значително са подсилени две направления: Главно оперативно управление на Генералния щаб (мозъкът на войната, по думите на Сладков) и Главно организационно-мобилизационно управление на Генералния щаб (мобилизационният ресурс на държавата).“

„Тези рокади вдъхват увереност в сериозните намерения на ръководството на страната и Министерството на отбраната за преформатиране на основните направления на дейност на Въоръжените сили“, отбеляза той.

Два дни по-късно военачалникът Юрий Котенок уточни, че Указът „за редица кадрови назначения във въоръжените сили“ е подписан от президента на Русия на 20 април.

„Между другото, от поста беше освободен небезизвестният генерал Рустам Мурадов. Именно с този командир се свързва и нашето, меко казано, отстъпление в района на Угледар, тъй като в този район не успяхме да изпълним поставените задачи и получихме сериозни загуби в жива сила и техника“, заяви Юрий Котенок.

„Да изгориш собствените си колони на марш, дори преди да са разположени в бойна формация – за това се изисква умение. Ще кажа, че за това не е нужно да завършвате академии, както и да имате райета на панталоните си“, остро се изказа Котенок , като подчерта, че „грешките и бездействието на техните предшественици ще трябва да бъдат коригирани от други командири“ – по-компетентни.

Той твърди, че със същия указ са отпратени генералите Дворников (генерал на армията, командващ Южния военен окръг от юни 2016 г. до края на 2022 г., ръководил войските на Северния военен окръг от април 2022 г.), Журавльов (генерал-полковник, командващ Западен военен окръг през 2018–2022 г.) и редица други военни ръководители.

„Практиката показа, че война в стила на сирийски „езда“ с американците и зони на отговорност с турците в бивша Украйна няма да работи“, каза военният командир.

По негово мнение, ако „избягаме от фамилните имена, тогава… все още важи един прост принцип“: „касапите“, онези, които водят хората на клане, оставяйки цели единици на произвола на съдбата, не трябва да бъдат допускани да контролират битката в 21 век“.

Президентският указ, за който се позовават Сладков и Котенок, го няма в портала за правна информация. Липсата на документ обаче не означава, че той изобщо не съществува: той може да има „затворен характер“.

Независимо от това, новината, въпреки факта, че очевидно заслужава много внимание, по някаква причина премина през много значими публикации и дори не беше обсъдена в патриотичните канали в Телеграм, където както Министерството на отбраната, така и военните лидери често са остро критикувани.

Путински шахмат: Генералите трябва да спечелят

Според източника на „Първи руски“ обаче, без потвърждение на датата на издаване на указа, споменат от военните командири, редица уволнения са били извършени. Нещо повече, някои генерали де факто са извън служба за „значително време“ и нямат нищо общо със спецоперацията.

Споменатият от Котенок Рустам Мурадов например не само беше командир на групировката „Восток“, но от 5 октомври миналата година оглави Източния военен окръг. И, между другото, той стана третият (!) „рулеви“ на войските в зоната на СВО: преди него окръгът беше командван от генерали Александър Чайко (водеше силите на Северния военен окръг в посока Киев; има информация че е преминал в запаса) и Генадий Жидко (бивш началник на Главното военно-политическо управление ВС).

Мурадов е само на 50, тоест все още е далеч от старшинството, а генерал е станал само на 39. Той, за момент, Герой на Русия, беше изпробван в две чеченски кампании и в Сирия (Цариград говори подробно за „опозорения генерал“).

През февруари тази година той получи пагоните на генерал-полковник заедно с новоназначения (по това време) командващ Западния военен окръг Евгений Никифоров.

Още в края на март обаче, стана известно, че Рустам Мурадов е сменен като командир на групировката „Восток“ от генерал-лейтенант Андрей Кузменко (който преди това ръководеше 6-та общовойскова червенознаменна армия в Западния военен окръг, след това беше началник на управление на Академията на Генералния щаб). А това всъщност автоматично означава подобна ротация и на поста командващ войските на СВО. Което беше косвено потвърдено при неотдавнашното посещение на Владимир Путин в зоната на СВО.

В същото време от януари тази година вместо Александър Дворников Южният военен окръг се ръководи от генерал-полковник Сергей Кузовлев, който командва Западния военен окръг от октомври до декември 2022 г. (преди това той беше първи заместник на Дворников в ранг началник-щаб).

А Дворников, Герой на Русия, армейски генерал, отличил се в Сирия, където за първи път извърши мащабни точкови пускове на ракети „Калибър“ от кораби на Черноморския флот и Каспийската флотилия и редовни масови военни въздушни удари, по наша информация наистина е бил пенсиониран. И това се случи само преди няколко седмици.

На свой ред, на мястото на Кузовлев, Никифоров дойде на поста командващ ЗВО, който получи следващото звание едновременно с Мурадов.

Междувременно редица източници вече също „изпращат“ Никифоров в пенсия, но Цариград не е получил потвърждение за това. Освен това той участва в същата априлска среща с Путин, което едва ли дава основание да се говори за „отписването“ на генерала.

Нова февруарска рокада: в ръководството на Централния военен окръг за началник е назначен генерал-лейтенант Алексей Мордвичев – също като Кузовлев, родом от Южния военен окръг, където командва 8-ма армия, а по-късно е заместник на същия Дворников .

И бившият командир на Централния федерален окръг и съответно на групата „Център“ генерал-полковник Александър Лапин, който миналата есен беше остро критикуван от ръководителя на Чечения Рамзан Кадиров и основателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин, след което се появиха слухове за предстоящата си оставка, не само остана във въоръжените сили, но и получи много важно назначение. Става началник на Генералния щаб на Сухопътните войски. Освен това той е общувал и с главнокомандващия по време на пристигането си в зоната на НВО. А Лапин беше представен на тази среща като заместник-командващ Обединената групировка войски (ОГВ), която е началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов.

Гръмките „оставки“ се превърнаха в заглушване

Тук си струва да се отбележи, че сегашният командир на ВДВ Михаил Теплински, който зае поста си през юни миналата година, заменяйки генерал Андрей Сердюков, който командваше крилатата пехота през предходните шест години, беше „отписан“ още отколкото веднъж.

През януари например, буквално няколко дни след като получи орден „Свети Георги“ 4-та степен от ръцете на президента, в мрежата се появи слух, че Теплински, който е и заместник-командващ на Обединените сили, е сменен от Олег Макаревич, генерал-полковник и началник на Общовойсковата академия на въоръжените сили на Русия, както и първи заместник-началник на Военната академия на Генералния щаб.

И това се случи на фона на поредната архиважна рокада – след утвърждаването на началника на Генералния щаб Валерий Герасимов (дотогава подлаган на остри критики от експерти и военни кореспонденти) на поста командир на Съвместната група войски на СВО вместо „генерал Армагедон“ Сергей Суровикин (чието назначаване през октомври 2022 г., напротив, беше възприето от всички като решителна стъпка към ранна победа).

Изненадващо, противно на установената практика да не се забелязват (често, за съжаление) подобни неща, този път Министерството на отбраната дори излезе с опровержение, заявявайки, че Теплински „успешно решава задачите по ръководството на подчинените войски“.

Според източника на „Цариград“ Теплински, родом от Донбас, участвал в ликвидирането на въоръжения конфликт в Приднестровието, след това и в двете чеченски войни (получава званието Герой на Русия като старши лейтенант, ако има такова), се радва голямо уважение сред „подопечните“.

„Тъй като той не се гнуси да общува лично с бойците и моментално схваща какво и къде не е наред, тъй като самият той е служил „на земята“, казва един от парашутистите.

Важен нюанс. „Сините барети“ на Теплински участват, наред с други неща, в обкръжението на Бахмут, действайки по фланговете на „вагнеровците“, които обикновено работят напълно автономно.

За втори път командирът на ВДВ беше „уволнен“ само онзи ден – след пътуването на Върховния главнокомандващ на фронта, където той се срещна с ръководството на щаба на групировките на Днепър ( той се ръководи от Олег Макаревич, който беше посочен за наследник на Теплински) и Восток (Андрей Кузменко).

Тук също има два интересни момента. Първо, бившият командир на ВДВ Андрей Сердюков не беше уволнен, сега той отново изпълнява бойни задачи в Сирия.

Второ, Сергей Суровикин, който в хода на ръководните сили в СВО трябваше да вземе, меко казано, най-непопулярните решения – като изтеглянето на войските от Херсон, също остана в редиците. Сега той е командир на ВКС.

Но Суровикин, струва си да припомним злите езици, също беше изхвърлен зад борда, особено след отстъплението на левия бряг на Днепър.

Командирите на сушата бяха взети от флота

Междувременно източникът на „Първи руски“ обръща внимание на факта, че президентът започва все по-лично, не задоволявайки се само с доклади на военния министър и помощници, да се занимава с въпросите на прякото – „ръчно“ – управление на специалната военна операция:

Ясно е, че номинациите на този или онзи избраник се одобряват от него. Но въпросът е чии характеристики и с каква стъпка са поставени на масата за него.

И две пътувания до бойните зони, без реклама, в лична комуникация с висши офицери, които познават реалната ситуация на фронта, показват, че Владимир Владимирович до голяма степен поема юздите в стратегически смисъл.

Струва си да се отбележи още една подробност. След внезапна проверка на Тихоокеанския флот (ТОФ), която се проведе в средата на април, стана известно, че адмирал Сергей Авакянц ще напусне поста командир на Тихоокеанския флот. А командващият Балтийския флот Виктор Лийна ще заеме тази длъжност.

Но тук е по-важно нещо друго. След това стана известно, че четирите руски флота, както и Каспийската флотилия, ще бъдат изтеглени от контрола на окръжните командири и ще бъдат върнати обратно в пряко подчинение на главнокомандващия на ВМС.

„Това означава, че от една страна няма да има двойно командване, когато адмиралите трябваше да координират действията си както с ръководството на окръга, така и с военноморското ръководство, а от друга страна, използването на военноморските сили в CBO“, казва нашият събеседник.

Рокада в мерника на СВО

Естествено, всички текущи преустройства, които в същото време не трябва да се смятат за нещо необичайно, тъй като винаги са се случвали, но не привличат толкова внимание, колкото сега, са пряко свързани със ситуацията в спецоперацията, смята военният експерт Алексей Леонков.

„Има такава практика: за да се „вкара“ командването максимално на бойното поле, това е нормално и необходимо. Ротациите и кадровите смени се извършват по линия на Генералния щаб, Министерството на отбраната и Върховния главнокомандващ“, заяви той.

„И това е добре. Но те се опитват да представят историята като „заговор“, нещо друго. А от друга страна каналите на ЦИПСО активно цитират тези глупости“, отбелязва Леонков в разговор за Цариград.

Разбира се, има и дисциплинарни, иначе не може. Специфичните качества на военните лидери се разкриват точно в бойните действия: едни се показват добре на първа линия, притежавайки военен лидерски талант, други на втора, но не като организатори на военни действия, а при прехвърлянето на сили и средства, например, за да помогнат на фронтовата линия.

„СВО показа, че е необходимо да се вземат предвид всички малки неща, които се считат за остарели след Великата отечествена война“, заяви още Леонков.

„Например, какво може да бъде фронт, слоева отбрана, активна отбрана, маневрен танков бой. По-специално се оказа, че е подценена ролята на артилерията, чието развитие е спряно през 80-те години. Сега всичко се върна. И съответно се нуждаем от хора, които ефективно ще решават проблеми, като вземат предвид всички тези фактори“, казва военен експерт.

Какво от това?

Темата за предстоящото контранастъпление на Украйна, което също е логично, се взема предвид при решаването на кадрови въпроси. Освен това врагът активно се опитва да ни обърка, включително чрез изтичания и информационен пълнеж.

„Ние се ръководим от проверени данни, които са получили потвърждение. А после някои пляскат с ръце, слушайки как киевският режим пее, че Украйна е слаба, няма оръжие, няма боеприпаси. Това е заблуда. Измама“, посочва Алексей Леонков.

„Всичко вече им е дадено. И се подготвят. Да припомним, че на гара Краматорск пристигнаха 11 вагона със специални боеприпаси, паралитични отровни вещества. И ние вече ги опитахме“, добавя той.

В допълнение, разсейването е ясно налице – както винаги. И се къса, където му е тясно. Ролята на Бахмут, Угледар и други „горещи точки“ по фронтовата линия е да изморят нашите войски в тези сектори.

Наистина, от другата страна ще преминат в контранастъпление свежи сили, които ще се насочат към тези сектори, където руските войски са най-уморени и са претърпели загуби. Друг е въпросът, че те все още не са успели, очевидно, да намерят слабости.

„Те са си натрупали резервите. И като се има предвид, че срещу нас се противопоставя не само самият режим на Зеленски, но и всички страни от НАТО, където реално се развиват операции и бойният контрол се осъществява с помощта на съвременни технологии, те са в състояние да променят плана за настъпление в рамките на час-два“, казва Леонков.

„И то в няколко посоки едновременно. Където има успех, тази „ос“ ще стане основната“, смята експертът.

Източникът на Цариград, съгласен с Леонков, заявява, че Бахмут, който сега е практически превзет от „оркестъра“, може да се превърне в голям капан: твърде сериозно внимание е приковано към него, мнозина придават твърде голямо значение на превземането на това селище.

Постоянно се съобщава за прехвърляне там на украински елитни части и сили. И се създава погрешно впечатление, че превземането на това селище осигурява пълна победа.

Но не е така.

Между другото, самият основател на „Вагнер“ Евгений Пригожин признава, че веднага щом неговите щурмови отряди превземат Бахмут, ЧВК ще бъдат „изтеглени в града“ и ще бъдат разсечени „от двете страни по фланговете“, заради което и фланговете го тревожат толкова (на тях да припомним, че действат парашутистите на Теплински).

„След като Бахмут бъде превзет, Зеленски ще се нуждае от най-голямата победа. И за това той ще започне самата контраофанзива“, каза още шефът на „Вагнер“.

„Защо още не е започнала? Първото е, защото вали и абсолютно всичко засяда в нивите, можете да използвате само пътища. Дори и пикапите засядат, да не говорим за танковете. Вторият фактор е 9 май. Задачата на Зеленски е да ни *** празника (да го развали)“, каза Пригожин с най-голяма откровеност.

Именно защото сега се готви нещо огромно, Путин лично се зае с процеса, така да се каже, за отстраняване на грешки в ключовите механизми на СВО. Залозите са твърде високи. И генералите, които ще трябва да решават основните задачи в най-близко бъдеще, са основните възли в този въпрос.

Превод: СМ

https://referendum.xn–-7sbabrih0cecjxg.xn--90ae/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button