Микроблейдинг
ПОЛИТИКА

Радев на Шипка: Няма сила, която да спре осъзнатите хора към пътя на свободата

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Всяка крачка към Шипка укрепва връзката на историята ни с българския народ.

Това каза президентът Румен Радев на връх Шипка по повод 144 години от Шипченската епопея, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Преди 144 години на този връх се решава изходът от Руско-турската Освободителна война и съдбата. Оттогава всяка година поколения наред, хиляди българи от всички краища на родината изкачват Шипка, за да отдадат почит към паметта на онези, на които дължим свободата си. Пета поредна година съм тук заедно с вас на това свято място, което обединява народа ни и ни вдъхва сила, достойнство и вяра. Вие ни давате силата да вървим напред“, каза още той.

Държавният глава благодари и на всички присъстващи и участници в похода към върха.

„Шипка е чутовен подвиг на българските опълченци и на руските войни, които заедно отстоят прохода – онази врата, през която влезе българската свобода. Шипка е и символ на онази битка, която всеки българин, без оглед на възраст етнос и релия, води дълбоко в сърцето си. Това е битката между страха и смелостта, между малодушието и доблестта, между егоизма и родолюбието, в която се решава личното и националното ни бъдеще. Нямам грам съмнение, че всички ние заедно с общи усилия и солидарност ще победим страха, колебанието и унинието, за да може да просперира България. Никой не може, а и няма сила, която да спре осъзнатите хора към пътя на свободата. Всяка крачка към Шипка укрепва връзката на историята ни с българския народ. Вечна памет на героите ни и на нашите освободители. Да живее България“, завърши Румен Радев.

Преди това президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част на връх Шипка.

На връх Свети Никола присъстват също и министърът на културата Велислав Минеков и посланикът на Руската федерация н.пр. Елеонора Митрофанова.

Край Паметника на свободата са се събрали стотици хора, които носят български трибагреници. В района има засилено полицейско присъствие.

Преди това се състоя открит урок на историка проф. Пламен Павлов за Руско-турската освободителна война.

Източник: Епицентър.бг

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button