Микроблейдинг
ОБЩЕСТВОУ Нас

Радев: Никой не иска да управлява през тази зима

кадър Нова тв

Никой не иска да управлява през тази зима. Това коментира Румен Радев на среща съ синдикатите днес.

Той припомни, че ролята на служебното правителство е временна и никога досега такъв кабинет не е внасял закон за годишен бюджет, а само актуализация.

Президентът атакува и партиите в парламента, като подчерта, че допреди броени дни някои лидери са призовавали „служебното правителство да не си и помисля да разработва и внася бюджет”.

„На същите лидери може би им замириса на избори и сега тичат пред вятъра и казват: „Ние мислим за гражданите, внасяйте веднага бюджет”, коментира още Радев.

А синдикатите обясниха защо са потърсили президентството. „То се оказа единствената устойчива институция, с която си заслужава да се водят сериозни разговори. А и ние не изключваме възможността вие да продължите да управлявате държавата през служебно правителство”, каза председателят на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов, предаде Нова тв.

В отговор президентът подчерта, че не иска да дава повод за „безпочвени спекулации, че президентът узурпира цялата власт”. „Нищо подобно!  Всеки ден аз се моля и ви я давам, но няма кой да я поеме. Или има страх, и това е истинската причина – страх в партиите да поемат властта през зимата”, подчерта държавният глава.

След час разговори синдикатите продължиха да настояват служебното  правителство да внесе нов бюджет. А Радев им обясни, че това ще се случи, ако парламентът вземе такова решение.

Докато синдикатите продължават да искат по-високи заплати, работодателите отново ги контрираха.

„Ръстът на минималната работна заплата от януари 2019 г. към днешна дата съвпада напълно с ръста на инфлацията”, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

В крайна сметка президентът обеща да се срещне отново с премиера и финансовия министър, за да направят нови сметки.

Още новини

Back to top button