Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi antalya çit
Микроблейдинг
ПОСЛЕДНИ

Радев пред 47-ия парламент: Вратата на лобизма трябва да бъде затворена. Време е за консенсус!

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ако парламентът не успее да постигне промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще поиска реванш, каза държавният глава

За мен е чест да бъда сред първите, говорили пред 47-то Народно събрание. С тези думи президентът Румен Радев започна словото си пред новия парламент.

Поздравявам вас, народните избраници, на които хората гласуваха доверие да ги представлявате. Надеждите към новия парламент са огромни, посочи държавният глава.

Той припомни, че за първи път в рамките на една година се формира парламент в страната ни за трети път: „Българите не се обърнаха назад и изборите през ноември го показаха. Нашето общество каза „не“ на превзетата държава и реставрирането на авторитаризма“.

Като приоритетна задача Радев посочи демонтажа на прокурорския чадър над корупцията. “Надявам се всички демократи и отляво, и отдясно да са убедени, че това е ключът към бъдещето. Ако парламентът не успее да постигне промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще поиска реванш”, каза той.

“Нашето общество още търси изход от корупционното статукво”, добави Радев и посочи, че на страната е нужен политически консенсус за реформистко и социално правителство. “От това зависи стабилността на политическата система, която не може да понесе тежестта на нови избори, изтъкна той. Държавният глава подчерта, че важният консенсус е този за законността и справедливостта.

По думите му е ред на време на национално съгласие: „Нужен ни е консенсус на реформаторските сили около устойчиво управление. От него зависи да имаме правителство“.

Радев приветства започналите разговори между потенциалните партньори.

„В България протичат дълбоки процеси по възстановяване на демокрацията“, каза президентът. Той се обърна към народните представители и им каза, че те трябва да възстановят доверието на гражданите: „Не можем да допуснем пилеене на историческо време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата. Обществото ни очаква обновяване на избирателните списъци“.

Като основа за консенсус постави законността. Като приоритетна задача определи демонтажа на прокурорския чадър над корупцията: „Надявам се всички демократи от ляво и от дясно да са убедени, че това е ключът към бъдещето. Без справедливост и законност всички добри намерения са обречени на провал“. Борбата с пандемията също остава приоритетна задача според него.

Радев благодари на участниците в служебното правителство: „Струва си да разгледате бюджета, който служебното правителство е длъжно да внесе по закон“.

Той открои консенсуса по външната политика като особено важен: „Важно е дипломацията да бъде в ръцете на дипломати от кариерата“.

„Крайно време е да се прекрати порочната практика ключови закони да се изменят с преходни и заключителни разпоредби. Това е вратата на лобизма и тя трябва да бъде затворена“, категоричен беше президентът.

Той припомни думите си от 47-мия парламент, че усилията ще бъдат безплодни, ако не са насочени към укрепване на държавността.

„Вярвам, че този парламент има капацитета да върне оптимизма на българите и да изведе страната по пътя на модернизацията. Искрено ви желая успех във вашата отговорна мисия“, завърши Радев.

„Нашето общество все още търси изход от корупционното статукво, но то каза „не” на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма. Време е за национален консенсус, който да съдържа важни приоритети”, каза още президентът.

Той приветства започналите разговори за ново правителство.

„Вие трябва да вдъхнете живот на парламентарния контрол, да върнете гражданите в управлението“, каза още Радев.

„Не можем повече да допуснем пилеене на историческо време“, допълни той.

Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът – съдбовен. Нека преди да изговорим първите си думи да осмислим мисията, която българските граждани ни възложиха, каза пред новите депутати в 47-ия парламент президентът Румен Радев.

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button