ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Радев с ключови думи за Шенген пред важен гост

Отпадането на контрола по сухопътните граници в Шенгенското пространство няма алтернатива и е общ приоритет за България и Румъния, за постигането на който двете държави трябва да продължат да си сътрудничат. Около тази позиция се обединиха президентът Румен Радев и министърът на външните работи на Румъния Луминица Одобеску. Двамата се срещнаха на „Дондуков“ 2 като част от официалното посещение на дипломата у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Румен Радев и Луминица Одобеску бяха единодушни, че България и Румъния са покрили всички технически условия за влизане в Шенген, затова са необходими конкретни гаранции и ясен срок за отваряне на сухопътните граници възможно най-скоро.

Общите и координирани усилия в тази насока трябва да продължат да се приоритет на двете държави. 

Президентът Радев и министър Одобеску обсъдиха сътрудничеството в различни сфери от взаимен интерес. Двамата отбелязаха, че Декларацията за стратегическо партньорство между България и Румъния, подписана през март миналата година от президентите Румен Радев и Клаус Йоханис, е допринесла за разширяване на двустранното сътрудничество в редица области.

Подобряването на инфраструктурната, транспортната и енергийната свързаност между двете страни е с приоритетно значение за справяне с предизвикателствата в региона, заяви президентът Румен Радев по време на срещата. В тази насока ще допринесе реализирането на редица проекти, сред които изграждане на нов мост над река Дунав, за фериботна връзка между Русе и Гюргево, за подобряване условията на корабоплаване в Дунав.

„Румъния е един от водещите търговски партньори на България в ЕС, а активната работа по развитие на инфраструктурната ни свързаност е от интерес не само за гражданите на двете ни държави, но и на Европа“, посочи Румен Радев. 

По време на срещата беше обсъдена общата отговорност на България и Румъния за сигурността в Черноморския регион и партньорството в рамките на НАТО. 

„Споразумяхме се да координираме своите бъдещи действия за постигане на премахване на проверките по вътрешните европейски граници“. Това каза министър Одобеску след срещата си по-рано днес с вицепремиера и външен министър Мария Габриел, по чиято покана е на посещение в България. Тя посочи, че двете страни ще продължат да работят в тясно сътрудничество.

Още новини

Back to top button