Микроблейдинг
ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Радев ще удостои с орден “Мадарски конник“ първа степен Херо Мустафа

На 28 февруари, вторник, президентът Румен Радев ще удостои с орден „Мадарски конник“ първа степен посланика на САЩ у нас Херо Мустафа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Церемонията ще започне в 10:00 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Държавното отличие се връчва за големите заслуги на дипломата за задълбочаването на стратегическото партньорство между България и САЩ и за разширяването на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес.

Ето какъв ДОКУМЕНТ разписа Радев след срещата с Байдън във Варшава

Припомняме, че по-рано днес държавният глава награди и посланика на Украйна Виталий Москаленко с орден „Мадарски конник“ първа степен на церемония в Президентството.

 

„За своя 4-годишен мандат посланик Москаленко работи за задълбочаването на нашите отношения на всички нива. Убеден съм, че във ваше лице България ще има един истински приятел в Украйна“, заяви Радев.

Държавното отличие е за приноса на Москаленко в задълбочаването на двустранните отношения между София и Киев. Той получава приза в самия край на дипломатическия си мандат, който изтича на 1 март. Неговото място като посланик на Украйна в страната ни ще заеме Олеся Илащук, която наскоро направи черна магия за смърт на Владимир Путин.

На снимката: Радев и Москаленко

Посланикът отбеляза и приетата от 48-ото Народното събрание декларация, с която обяви Големия глад – Гладомор за геноцид. Той добави, че това е дошло в момент, в който Русия „прави геноцид в съвременна Украйна поради нахлуването, непредизвикано, варварско и жестоко на територията на независима Украйна“.

Украйна е много признателна на страната ни, че от първите дни на войната оказва подкрепа и помощ на украинците във всички отношения – и в политическия смисъл, и в предоставянето на закрила и подслон на стотици хиляди украински граждани, които като бежанци намират покрив, храна и разбиране, каза посланик Москаленко.

Той отбеляза и военно-техническата помощ, която България предостави на Украйна и изрази надежда, че тя ще бъде продължена, тъй като „постигането на мир зависи от това колко бързо и колко успешно Украйна може да постигне победа“. 

„Имам предвид освобождаването на всички украински територии и временно окупирани от вражески войски“, обясни посланикът, цитиран от БТА.

Още новини

Back to top button