Криминални Новини

Разкриха схеми за незаконно анулиране на глоби с участието на 20 полицаи

Над 20 служители на Главна дирекция „Национална полиция“ са анулирали незаконно фишове и глоби за нарушение на правилата на пътя, заяви на брифинг началникът на „Пътна полиция“ Калоян Драганов. Към момента е установена щета към бюджета за 70 000 лв.

Служителите са използвали собствените си пароли, за да отбележат като разплатени наложени глоби за нарушения, заснети чрез камерите на МВР. Парите за глобите обаче не са били реално разплатени. Установени са и неправомерно анулирани електронни фишове от служители, които са нямали права за това. Има и случаи на издаване на електронен фиш за превишаване на скоростта на движение над 50 км./ч., което е незаконно и смекчава предвиденото наказание в този случай. Образувано е дисциплинарно производство срещу отговорните служители. По случая е образувана преписка, изпратена на Софийска градска прокуратура.

При друга проверка са констатирани няколко случая с извършени нарушения с регистрацията на автомобили с цел облаги, които нанасят щети на застрахователните компании. Установени са повече от 200 автомобила, регистрирани като друг тип превозни средства с цел спестяване на застрахователна сума, както и моторни превозни средства, регистрирани в състояние „тотал щета“ след катастрофа, които незаконно в последствие са пререгистрирани като коли „в движение“ след получаването на застрахователното обезщетение за „тотал щета“.

За услугата отговорните за нарушенията служители на МВР са взимали суми от 300лв. до 1000 лв. чрез посредници. По случая също са образувани дисциплинарни производства. Някои от уличените са излезли в дълъг болничен отпуск, за да избегнат предявяване на обвиненията.

От МВР се оплакаха от натиск, целящ да дискредитира разследващите. Преди седмици е имало посегателство в дома на началника на отдел „Пътна полиция“ към СДВР Тенчо Тенев.

„Заплахите ще продължат, но ние няма да се поддаваме и няма да спрем. Решили сме да чистим до дъно, но не може държавният отдел за регистрация в КАТ да се обърне на частно дружество за регистрация на всякакви простотии. И тези нарушения сме ги установили само за изминалите две години, а ако се поровим назад – 2018, 2019 – кой знае какво ще открием.“ – каза Тенчо Тенев.

Случаят с ударения турски шофьор на камион

Установени са полицейските служители, участвали в проверката на турския водач на камион, който беше ударен от полицай на АМ „Хемус“. Те са с богат професионален опит – единият работи от 1994, а другият – от 2004г. в МВР. Двамата са дали обяснения по случая, които не съответстват на видеоматериала. След разпита им и двамата са излезли в дълъг болничен, който също се проверява. В момента тече обследване на всички технически системи за видеозаснемане и звукозаснемане. Снети са показания и от турския шофьор, който е бил обект на проверка. Той е получил извинение от страна на МВР. Случаят се проверява и от Окръжна прокуратура – София.

Мерки за осигуряване на безопасно движение по празниците

Над 12 000 актове и фишове за нарушение на пътните правила са съставени през почивните дни, отчете заместник-директорът на ГДНП старши комисар Борислав Муеров. Специализираната акция на МВР продължава и през следващите две серии от празнични дни. Акцент се поставя върху скоростта на движение, употребата на алкохол и наркотици, поставянето на обезопасителни колани на задни седалки.

По време на великденските празници са съставени 9862 фиша и 2580 акта за установяване на административни нарушения. 93 от издадените актове са за употреба на алкохол над 0,5 промила, 98 акта – над 1,2 промила и 65 акта за употреба на наркотици.

За липса на обезопасителни колани и каски са издадени 1417 наказателни постановления, за неправилно изпреварване – 649, за неспазване на пътни знаци – 2647, за превишена скорост в населено място – 16 455, превишена скорост извън населено място – 9838. Регистрирани са и 36 случая на нарушения за системи за обезопасяване на деца, както и 355 пътника без предпазен колан.

Още новини

Back to top button