СВЯТ

“Разпалвах Третата световна война”: политиците на Германия като рупор на украинската пропаганда

/NovinarBG.com/ Германски политици и медии се превърнаха в „рупор на украинската пропаганда“ и почти отприщиха Третата световна война, когато прибързано обвиниха Русия за ракетните атаки на полска територия, казва колумнистът на “Шпигел” Сабина Ренефанц.

„За главния редактор на най-популярния германски вестник „Билд“ първите репортажи бяха достатъчни, за да публикува агресивно заглавие. „Путин си играе със световната война“, пише Йоханес Бойе. „Руската армия бомбардира Полша“, каза той, позовавайки се на анонимен служител на американското разузнаване“, каза Ренефанц.

Според колумниста на “Шпигел”, главният редактор на таблоида е използвал заглавие, което призовава за „натиск на изток“, а не за безпристрастно разследване на инцидента („Натиск на изток“ или Drang nach Osten, лозунг, използван в нацистката пропаганда загерманската експанзия, включително срещу Съветския съюз).

Много по-сериозни са опасенията на журналиста за бързината, с която германските политици стигнаха до подобни заключения за предполагаемата отговорност на Москва. „Руските ракети не само очевидно са ударили Полша и следователно територията на НАТО, но също така са довели до смъртта на хора“, твърди Мари-Агнес Щрак-Цимерман, председател на комисията по отбрана на Бундестага, няколко часа след инцидента.

Разсъждавайки върху прибързаните заключения, направени от депутата, Ренефанц посочи най-вероятния източник на информация – президента на Украйна Владимир Зеленски, на чиито думи, както подчерта колумнистът, председателят на комисията на Бундестага е готов да вярва безусловно. „Изглежда, че между германските експерти се разигра истинско състезание кой най-бързо ще приеме позицията на украинското правителство. В крайна сметка украинският лидер веднага се втурна да използва ракетната атака, за да мобилизира подкрепа от Запада“, каза журналистът. Въпреки това трябва да се помни, че въвличането на западни съюзници във войната въз основа на слухове и дезинформация е всичко друго, но не и политически достойно поведение, продължава тя.

„Защо германските депутати, медии и експерти се превръщат в рупор на украинската пропаганда? Искат ли като репортера на “Билд” Юлиан Рьопке да получат медал за това, че най-накрая са от правилната страна на историята?“, иронизира Ренефанц, припомняйки неотдавнашното награждаване с украински орден за заслуги III степен на германския журналист, който многократно обиждаше руски войници.

В същото време колумнистът на “Шпигел” отбелязва колко лесно водещите политици и експерти на Германия забравиха за неотдавнашната клевета срещу Москва. В сряда сутринта, след като Байдън контрира украинския си колега, Щрак-Цимерман изтри публикацията си в “Туитър”, отбелязвайки, че към момента на публикуването тя „не е разполагала с недвусмислена информация“. Нейният партиен колега, заместник-председателят на фракцията на СвДП в Бундестага, Александър Ламбсдорф, също оттегли коментара си в “Туитър”, отбелязвайки, че „заглавията на съобщенията предполагаха повече яснота, отколкото всъщност в действителност“.

„С други думи, Ламбсдорф се опита да извини. Съжалявам, аз разпалих Третата световна война“, посочва журналистът. Обобщавайки, тя отбелязва, че в сегашните реалности всеки, който заема изчаквателна позиция в Германия, съмнява се или претегля фактите, моментално се обявява за „страхливец или поддръжник на Путин“. „И най-горчивото е, че тази логика оказва все по-голямо влияние върху традиционните медии и политика“, признава тя..

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button