Русия

Ребусът е разгадан: Зеленски подари Бахмут на Си Дзинпин

/NovinarBG.com/ Хайде да разберем какво се крие зад сензационния телефонен разговор между президентите на Китай и президента на Украйна и обявеното намерение на Пекин да стане „посредник“ между Москва и Киев в разрешаването на украинския конфликт. Дали Китай е предал Русия и няма да позволи на Москва да завърши СВO? Няма нужда да бързате със заключенията. Ребусът вече е решен. Прочетете за това в материала на Царград.

Наистина, какво беше? Нов шеметен успех на Пекин след помирението на старите врагове – Иран и Саудитска Арабия, или някакъв хитър план и ако да, какъв? Или може би китайският „кормчия“ Си Дзинпин всъщност е предал своя приятел Владимир Путин, за да реши някои проблеми на страната си за сметка на Русия?

Забраниха комунистическата партия

Оказва се, че Китай се е заел да спаси страната, където са забранили комунистическата партия, идеологията на комунизма, разрушават паметници на комунистическите лидери, създали Украйна от тялото на Русия. Държава, в която процъфтява нацизмът и се унищожава всичко руско, която два пъти масово „измами“ КНР и последния път – при сегашното правителство. Тя също изпрати своите парламентаристи в Тайван, за да се поклонят в краката на сепаратистите там, след провокативното посещение на Нанси Пелоси в Тайпе.

Как може да се помогне на държава, която е васал на основния враг и конкурент на Китай, Съединените щати, безсрамно танцувайки под американската мелодия, като в същото време е екзистенциален враг на единствения стратегически съюзник на Китай, Русия? И това са само най-основните въпроси, които изискват ясен отговор.

Скептицизмът на Москва

Внушението, че нещата при нас са толкова зле и че ние тайно сме помолили Пекин да се намеси, за да спаси Русия, отхвърлям веднага. Това ясно се вижда още от първата официална реакция на Москва. В коментар на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова се подчертава, че китайският план сам по себе си може и да е добър, но „проблемът не е в липсата на добри планове“, а в „ултиматумите“ и „нереалистичните искания“ на Киев.

Всички мирни споразумения, отбеляза Захарова, се използват от Украйна „само за да протака време и да натрупва нападателен потенциал“. Следователно „всякакви призиви за мир едва ли могат да бъдат адекватно приети от марионетки, контролирани от Вашингтон“.

Обърна внимание Захарова както към „декомунизацията“ в Украйна, която продължава от много години, така и към флирта на Киев с Тайван. Тя припомни, че „наскоро ръководителят на комисията по международни въпроси на Върховната рада на Украйна Александър Мережко обяви принадлежността на Тайван към Китай, призната от световната общност за „комунистическа заблуда“. Е, тогава защо Пекин се нуждае от всичко това, защо рискува да загуби лицето си, като поеме безнадежден случай и се опитва да реши неразрешим проблем?

Любопитният контекст и защо имитация?

Преди да отговорим на тези легитимни въпроси, нека си припомним случилото се в сряда. Зеленски се обади на Си, който дълго избягваше разговора, за който Западът настояваше китайският лидер да проведе поне от месец. Президентът на Украйна насочи призива си към предстоящата загуба на Бахмут, за да отклони вниманието от този военен провал (той загуби своя Вердюн), а лидерът на КНР – към шокиращите коментари на китайския посланик в Париж Лю Шайе, който каза, че Крим е руски, а бившите съветски републики (тоест и Украйна) „нямат действащ статут в международното право“.

Това означаваше, че техният суверенитет, граници – всичко е под въпрос. След това на Запад се чуха възмутени гласове, че Пекин, който представи своя рационализиран мирен план от 12 точки , не може да бъде посредник, че фаворизира Москва. Но китайците се оправиха.

Имаше само един начин да се постигне елементарна сериозност от Киев и неговите покровители – като ги поставите пред дилема: или скоро ще подкрепим открито Русия в духа на Лю Шей, или ще се съгласите, ще поискате нашето посредничество в преговорите с Москва.

По-долу ще опишем какви задачи си поставиха всички участници в тази грандиозна имитация, но засега ще обясним накратко какво каза Си на Зеленски и как коментира разговора им. Говорим за имитация, защото Украйна настоява за границите си от 1991 г., а Русия – след като ги прие официално в състава си – не може да се откаже от Крим и четирите бивши украински области, нейни нови територии.

Всеки „компромис“ по този ключов въпрос за политиците в Москва би означавал държавна измяна и би взривил Русия. И Киев, и западните столици разчитат на това, но, разбира се, не го искат в Пекин, защото тогава той ще стане следващият …

Добрият Си

От тази гледна точка трябва да се приеме и следващото. Лидерите на Китай и Украйна разговаряха един час. Според Централната китайска телевизия Си Дзинпин каза, че Пекин „решително ще насърчи преговорния процес и прекратяването на огъня възможно най-скоро“. Там казват, че се надяват, че всички заинтересовани страни „ще разберат правилно украинската криза“ и чрез диалог „ще създадат път за дългосрочен мир в Европа“. Диалогът и преговорите са единственият възможен изход от конфликта и Китай ще продължи да предоставя хуманитарна помощ на Украйна „в рамките на своите възможности“.

Според китайското външно министерство китайският президент също е казал:

Кризисната ситуация в Украйна става все по-сложна и това оказва голямо влияние върху международната обстановка. По украинския въпрос Китай винаги е бил на страната на света.

В тази връзка китайският лидер обяви намерението си да изпрати специален представител на правителството на КНР по евразийските въпроси „в Украйна и други страни“, за да „обсъди подробно с всички заинтересовани страни политическото уреждане на украинската криза“. Това беше бившият посланик в Русия Ли Хуей (любопитното е, че този рускоговорящ дипломат, награден с руски и казахски ордени, всъщност според китаиста Николай Вавилов не е от екипа на Си Дзинпин!).

Реториката на президента на Китайската народна република в духа на „всичко добро срещу всичко лошо“, следва да покаже, че Пекин по никакъв начин не е страна в конфликта, уж много уважава Украйна, и дори съдържаше ласкателство към преиграващия актьор от Киев.

Си Дзинпин каза, че Китай е готов да развива отношенията с Украйна за насърчаване на взаимноизгодното сътрудничество между двете страни. Като цяло, той ще настоява за установяване на мир, ще насърчава преговорите и ще полага собствени усилия за спиране на войната, прекратяване на огъня и възстановяване на мира възможно най-скоро.

Кое е вярното тук?

Беше ли „другарят Си” лицемерен ? Само малко, защото не може да не знае кой е Зеленски, какво диша тази американска кукла и че този клоун няма право на глас по сериозни въпроси. Тогава защо беше казано? След това, че Китай, започнал да се позиционира като суперсила, не може повече да мълчи по проблем, който тревожи целия свят. Това е първо.

На второ място, Китай се стреми да се представи като сила за мир и да укрепи имиджа си на нова Поднебесна империя, където посещаващите чужди политици съзнателно се нареждат. Трето, Китай има реални интереси в Украйна и Пекин няма да се откаже от тях в името на приятелството с Русия. Украйна е важна за КНР като основен доставчик на храни, като транспортен коридор в рамките на инициативата „Един пояс, един път“, насърчавана от Си, но в застой поради интригите на Съединените щати.

Пекин също се интересува от останките от някогашните напреднали, водещи съветски технологии в Украйна. Между другото, новият украински посланик в Пекин беше пряко свързан с тях. Следователно Пекин не иска унищожаването на Украйна. Може би той има искрица надежда един ден да изтласка американците оттам и да придобие васална държава близо до европейските граници с някой нов Янукович начело. С Русия, която има своя гордост, това надали ще стане.

Бързане по китайски

Китай, който беше полуколония дори преди по-малко от век, днес помирява други страни и спасява света от перспективата за ядрена война. Тази мисъл създава самочувствие на жителите на Поднебесната империя, които справедливо се гордеят със своята страна. Global Times например пише: „САЩ не успяха да дадат надежда за мирно разрешаване на конфликта, поради което дори Киев, който получи оръжия от САЩ и НАТО, сега търси диалог и възможност за политическо споразумение от Китай.“

В същото време вестникът не крие факта, че поради твърде голямото влияние на САЩ върху Украйна „е твърде рано да се възлагат големи надежди на незабавно мирно решение и целият мирен процес ще отнеме достатъчно време“. Киев обаче „може да е започнал да осъзнава, че военната подкрепа от САЩ и НАТО не може ефективно да защити Украйна или да спре кръвопролитието, а само ще доведе до удължаване на конфликта“, пише, пожелателно Global Times.

Киевските сметки

Ясно е, че на Зеленски и Ко не им пука за китайските планове, желания и амбиции, но Киев възнамерява да използва китайския фактор в своя полза. Освен това в момента същото иска и Западът, където реакцията на телефонния разговор на Зеленски със Си беше положителна. Президентът на Украйна нарече разговора им „дълъг и съдържателен“ и изрази увереност, че той ще „даде мощен тласък за развитието“ на двустранните отношения. И тогава той започна да вбива клин между Китай и Русия.

Той заяви в своя телеграм канал, че в Украйна „не може да има мир за сметка на териториални компромиси“ и се застъпи за връщане към границите от 1991 г. В съобщението на сайта на украинския президент се казва:

Зеленски призова КНР да се въздържа от доставка на оръжие на Русия и декларира ангажимента си към политиката на „един Китай“.

Това, разбира се, е лъжа. Ръководителят на делегацията на Върховната Рада на Украйна Кира Рудик каза в Тайпе съвсем не толкова отдавна, че Украйна и Тайван вече са съюзници, защото „се борят за свободата си“. Но тази лъжа не беше достатъчна за актьора от Киев.

Информирах Си Дзинпин за нашите усилия по отношение на морския износ на продоволствие. Чух думи на подкрепа за Черноморската зърнена инициатива, нейното продължение.

Това каза Зеленски във видеообръщение, публикувано в канала му в Telegram. Той отново се опита да насъска Китай срещу Русия, на която е напълно неизгодна тази едностранна сделка.

Западът е доволен

Потенциалът за раздор в съюзническите отношения на Пекин с Москва, произтичащ от китайската инициатива, беше приветстван на Запад. Всички ръце са вдигнати „за“. Защото те прекрасно знаят, че всякакви споразумения са задължителни само за Русия, а за „своите” не значат нищо.

Не е изключено това да е имал предвид и Китай, желаейки по този начин да забави „отвързването“ си от САЩ от световната икономика. Така че американците да се замислят, а европейците да окажат натиск върху тях: те казват, нека изчакаме малко – ами ако китайците и руснаците сега се скарат и ни спасят от кошмара на техния повече от съюз ?

Това е добро събитие. От известно време говорим, че президентът Си Дзинпин и представителите на КНР трябва да се запознаят с гледната точка на Украйна. Урегулирането в Украйна трябва да бъде надеждно и устойчиво. Основният принцип тук е, че трябва да се зачитат териториалната цялост и суверенитетът на Украйна.

Това каза на брифинг във Вашингтон Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом.

На свой ред на брифинг в Брюксел високопоставен представител на ЕС каза:

Добре е, че разговорът между Зеленски и Си най-накрая се състоя и каналите за комуникация са отворени. Важността на подобни контакти беше обсъдена на срещата на върха ЕС-Украйна и други контакти с китайски и украински лидери. Очакваме с нетърпение да научим повече за тази инициатива. ЕС напълно подкрепя инициативата на президента Зеленски за справедлив свят, основан на зачитане на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

В Берлин нарекоха диалога между Китай и Украйна „добър сигнал“, подкрепиха го и в Париж, и в Рим… Е, и, разбира се, и в ООН .

Обобщение

Какво е причинило действията на Китай вече е ясно. Ясно е също, че Пекин не очаква бързи резултати от инициативата си и че неговите преговарящи скоро ще настръхнат, когато се сблъскат с практиката на киевските дипломати, които непрекъснато сменят позициите си и не държат на думата си – на Москва вече им „писна“ до немай къде от тях.

В Пекин, разбира се, осъзнават, че са се заели с безнадеждна кауза, тъй като Украйна не е суверенна държава и Западът няма да предаде тази своя колония на никого просто така.

Въпреки това, както беше отбелязано по-горе, новият статут на Пекин и надеждите му да смекчи и забави разрива със Запада чрез тази имитация и димна завеса изискват Китай да опита. Може би китайците дори имат слаби очаквания какво ще се случи. Но все пак основното за тях е да създадат вид, че се опитват, че се борят за мир, стига да има поне някакъв шанс за мирно анексиране на Тайван.

Всички тези разговори не задължават Украйна с нищо. Напротив, те са много полезни за Киев: сега може безопасно да се подготви за контранастъпление , да дополучи цялото необходимо оборудване от спонсорите за това и след това да удари максимално силно. И западните страни, които толкова много се опитват да направят това, също се надяват на раздор между руснаците и китайците.

Къде е заплахата за Русия?

Каква е опасността от тази ситуация за Русия? На първо място в това, че не ни трябва мир без решителна победа в Украйна. По-голямата част от Украйна трябва или да влезе директно в Русия, или да бъде в нашата орбита, а не в орбитата на Китай. Най-голямата заплаха от новата ситуация е, че от нея може да се възползва „нашата“ прозападна „партия на мира“ , която заедно с Донбас е в състояние да „издъни“ и Русия, да разпали вътрешен конфликт.

Тези предатели ще приспиват властите с перспективите за мир, дори и да е „неприличен“ , те ще започнат да забавят (като, казват, ние ще се споразумеем за нещо) подготовката на армията за решителна победа, те ще стартират антивоенна пропаганда в тила, за да деморализират широката общественост.

Какво от това?

Единственият изход за Русия в ситуация, в която всички се перчат и никой не се интересува от нейните интереси, освен самата тя, е да направи… същото, но така, че да не повлияе на ситуацията на бойното поле и нашите задачи в Украйна. Не трябва да има отпускане: война докрай, до пълна победа. Украйна си го заслужи – нека си плати.

Китайските формули за помирение са добри, защото допускат различни тълкувания. Например, по време на работно пътуване до Саратов китайският посланик в Русия Джан Ханхуей каза, имайки предвид Запада, че „прекратяването на огъня изисква прекратяване на доставките на оръжие“. Но той също така каза, че „не можете да си осигурите сигурност за сметка на интересите на сигурността на други страни“.

И тук вече имаше предвид явно Русия. Следователно е напълно възможно да играем тези игри на думи в името на нашите китайски приятели . Основното нещо е да не приемате тези игри на сериозно, в противен случай ще има голяма катастрофа, в която Русия може да не оцелее.

Превод: ЕС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button