Русия

Редките метали – оръжия на Китай и Русия

/NovinarBG.com/ По данни на вестник Financial Times Китай може да забрани доставките на т.нар. редки или редкоземни метали (РЗM) за Запада в отговор на технологичната блокада от страна на Съединените щати.

Тези метали днес се търсят в най-водещите сектори на икономиката, включително за производството на модерни оръжия, поради което анализаторите наричат отговора на Китай най-болезнената мярка, която Пекин може да използва срещу Вашингтон.

Китай е абсолютният световен лидер в производството и запасите на РЗM с общ производствен дял от ~ 80%–95% в зависимост от съответния елемент. А САЩ са най-големият им потребител. А самата Русия по отношение на общите запаси от редкоземни метали е на второ място в света.

Необходими са 400 кг от тези редкоземни елементи, за да се построи един F-35. Много от тях са необходими и за високоточните оръжия“ , разказа Алексей Леонков, военен експерт и редактор на списание „Арсенал на Отечеството“, в предаването „Вечер с Владимир Соловьов“ на телевизионния канал „Россия-1“. – Разбира се, възможно е да се предотврати глобална трагедия, в която американците смятат да оцелеят. Те трябва да бъдат лишени от ресурси. И Русия, и Китай могат да направят това – Китай вече направи крачка в тази посока “, посочи Леонков.

Това се разбира добре в САЩ. Както Foxnews предупреди , „ако веригата за доставки на тези минерали за Съединените щати се провали, бойните самолети ще спрат да летят, танковете ще спрат и американската армия може да има проблеми с комуникацията. “

Заради проблеми с китайските доставчици, САЩ вече насочиха вниманието си към друг голям производител на редкоземни метали – Монголия. Улан Батор не отказа изключително изгодните договори и когато страните на практика си стиснаха ръцете, за САЩ започнаха неочаквани проблеми.

В най-неочаквания момент Русия изля „каца със студена вода“ върху Съединените щати “ , съобщават наблюдатели от китайското издание на Sohu . – Факт е, че Монголия има уникално географско положение. Страната няма излаз на море и граничи само с две държави – Русия и Китай. И ако искате да изпратите редкоземни ресурси в САЩ, те неизбежно ще трябва да преминат през тези страни, които са основните политически противници на САЩ.

И тъй като КНР съвсем не е заинтересуван от засилена конкуренция на пазара от монголците, Вашингтон ще трябва да преговаря с Москва. Всичко това заплашва да се превърне в пълно фиаско за американците. „Американците ще трябва да получат съгласието на Руската федерация и ще им бъде доста трудно да направят това“, казват анализаторите от Китай.

Русия обаче има сериозен проблем. С гигантските запаси от руди на всички стратегически важни метали (второ място в света), производството на същите тези метали у нас е само 2% от световното .

Съветският съюз беше напълно осигурен с всички видове минерални суровини, но след разпадането на страната много находища и минни и преработвателни предприятия останаха извън Русия – в Украйна, в Казахстан, в централноазиатските републики.

През декември 1991 г. федералното ведомство, отговорно за създаването и поддържането на минерално-суровинната база, Министерството на геологията на СССР, беше премахнато. Държавата обърна внимание само на въглеводородите. Някои от най-печелившите стоки – злато, метали от платиновата група, никел, фосфатни и калиеви торове – са поети от частни предприятия. Останалото е закупено от чужбина.

Това се превърна в проблеми. С течение на времето стана ясно, че авиационната, космическата, отбранителната промишленост, електрониката и автомобилната индустрия не могат да се развиват без собствена база от суровини от РЗM. В началото на 1996 г. от 29 вида минерални суровини, класифицирани от правителството като стратегически важни, постигнахме достатъчност в 15 – нефт, природен газ, злато, мед, никел, олово, молибден, волфрам, калай, цирконий, кобалт , платиноиди, сребро, диаманти и особено чисти кварцови суровини.

Останалите 14 вида – уран, манган, хром, титан, боксит, тантал, ниобий, скандий, берилий, антимон, литий, германий, рений и редкоземни елементи от групата на итрия, са изцяло или частично внасяни.

Междувременно, поради развитието на новите технологии, търсенето на някои метали в целия свят се увеличи многократно, а запасите от находища, проучени още в дните на СССР, бяха изчерпани. Зависимостта от чуждестранни доставчици стана критична, особено след налагането на икономически санкции. За някои елементи – манган, хром, титан, литий – днес зависимостта от внос достига сто процента.

Дори това, което можем да произвеждаме в страната, внасяме от Китай и страните от Югоизточна Азия. Това води до още по-голямо изоставане на Русия в областите на микроелектрониката, компютърните технологии, възобновяемата енергия – отрасли, в които търсенето на редкоземни метали се е увеличило около десет пъти в света през последните 15 години.

През юни 2022 г. президентът инструктира правителството с участието на Руската академия на науките, държавната корпорация „Росатом“ и други организации „да разработи и приложи набор от приоритетни мерки за създаване на търсене на местни твърди минерали, включително редки и редкоземни метали, титан, литий, манган, берилий, тантал, волфрам, в някои критични сектори на икономиката“ . В същото време да се осигури пълен производствен цикъл: от суровините до крайния продукт.

В средата на април 2023 г. на заседание на Президиума на Руската академия на науките, посветено на развитието на суровинната база на Русия, учените отбелязаха, че наличието на собствени минерални ресурси е важен компонент на националната сигурност. Но от началото на 90-те години в страната не е открито нито едно голямо находище на руда, така че в обозримо бъдеще може да се разчита само на останалото от съветския период.

Списъкът на стратегически важните метали включва почти цялата периодична таблица “ , подчертава академик Николай Бортников. – Но ако някои от тях – никел, кобалт, метали от платиновата група, злато, леки РЗM – не са критични, то за някои метали от „голямата шесторка“, като алуминий, хром и манган, има остър дефицит. Нямаме висококачествени боксити, титанови руди, литий.

Има и друг проблем. От находищата на Хибинския масив на Колския полуостров, например, заедно с апатито-нефелиновите руди, използвани за производство на фосфатни торове, се извличат около 120 хиляди тона редкоземни метали годишно, които са мъртво тегло, сега се превръщат в отпадък.

За сравнение: Китай, основният производител на РЗM в света, е произвел 210 хиляди тона през 2022 г. В Челябинския електрометалургичен завод, където се преработват молибденови руди, се губи и друг изключително ценен примесен метал – рений, който е необходим за производството на високоякостни ракетни сплави.

През март в Москва се проведе II индустриална конференция „Редкоземни метали 2023“ . Беше отбелязано, че през следващите години Русия планира да намали зависимостта си от вноса на редки и редкоземни метали, след това напълно да задоволи вътрешните си нужди от отделни съединения на редкоземни метали на базата на собствени суровини, а до 2030 г. – да заеме второто място след Китай по отношение на производството на РЗM.

За да направим това, имаме всичко необходимо: материални ресурси, изявления на правителството, нарастващата нужда от РЗM. Но още сега Русия, заедно с Китай, могат да диктуват своите условия в тази област.

Превод: ЕС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button