Микроблейдинг
Криминални Новини

Решиха съдбата на убиеца на кметицата на с. Присад и 22-годишния Тодор

Автобусният шофьор Камен Филипов, който през февруари 2020 г. предизвика тежка катастрофа, отнела живота на кметския наместник на село Присад Ванча Байлова и 22-годишния Тодор Тодоров, влиза в затвора за 4,8 години. Това реши днес състав на Окръжния съд в Бургас.

Делото бе гледано по реда на съкратено съдебно следствие. Подсъдимият призна всички факти изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и своята вина. Камен няма да има право и да управлява моторно превозно средство за срок от 5 години, пише Флагман.

Припомняме, че 33-годишният тогава Камен Филипов предизвика зловеща катастрофа на 28 февруари 2020 година около 22:00 ч. на главния път Бургас-Созопол, до разклона за Крайморие. С автобус, който пътува по линията Констанца-Истанбул той помете две коли, в които са пътуваха Ванча Байлова и Тодор Тодоров от село Росен.

Камен нарушил правилата за движение, визирани в чл. 20, ал. 2 изречение първо от Закона за движението по пътищата – „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, … със състоянието на пътя, …, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие“, като се е движел със скорост 105 км/ч, допуснал пътно-транспортно произшествие.

Окръжен съд – Бургас призна подсъдимия Камен Ф. за невинен и го оправда по обвинението да е извършил деянието вследствие на нарушение на разпоредбата на чл. 21, ал. 2 вр. ал. 1 от Закона за движението по пътищата – превишаване на максимално допустимия лимит на скоростта.

Камен е с двойно гражданско – българско и турско. В България той има дебело досие с пътни нарушения – 3 присъди, 4 ПТП-а, 11 акта и 13 фиша за превишена скорост. В Турция обаче бил безупречен шофьор.

По време на съдебните пледоарии той изрази съжаление за стореното и съболезнования към близките на пострадалите.

Държавното обвинение пледира за налагане на наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 6 години, преди редукцията по чл. 371, т. 2 от НПК, както и Камен Филипов да бъде лишен от правото да управлява моторно превозно средство за срок от 7 години.

Поверениците на пострадалите лица пледираха за наказание от 12 години „Лишаване от свобода“ и лишаване от право да управлява МПС за максималния предвиден в закона срок. Те изтъкнаха като отегчаващо вината обстоятелство невнимателното шофиране от страна на автобусния шофьор.

Окръжен съд – Бургас потвърди взетата спрямо автобусния шофьор мярка за неотклонение „Подписка“ и „Забрана за напускане на пределите на страната“.

Още новини

Back to top button