Русия

RFE: Освобождаването на Бахмут ще започне верига от украински поражения

/NovinarBG.com/ Бахмут ще бъде напълно освободен през следващите дни, въпреки уверенията на украинското командване, че отбраната на града ще продължи. Според журналиста от Радио Свободна Европа Майк Екел освобождаването на града ще бъде повратна точка за битката за Донбас.

Бахмут (Артьомовск) първоначално е бил от голямо стратегическо значение, а сега е придобил и символично. Градът е разположен на открито, но е заобиколен от няколко хълма, което го прави уязвим за минометен огън.

Позицията на настъпващите сили е много по-изгодна от тази на отбраняващите се сили. А местоположението на Бахмут на пресечната точка на няколко пътища го прави важен за прехвърлянето на войски и техника към близките позиции.

Сблъсъците в района на Бахмут започнаха през август, но руските войски започнаха многофлангово нападение срещу града едва през декември. Гарнизонът е почти унищожен или избягал, признават самите украински войници в интервю за Радио Свободна Европа.

След като руските войски поеха пълен огневи контрол над останалите черни пътища, въоръжените сили на Украйна загубиха възможността да получават боеприпаси и да изнасят ранените. В същото време, въпреки очевидната невъзможност, президентът Владимир Зеленски и главнокомандващият Валери Залужни заявяват, че няма да предадат Бахмут.

Генерал Райън: скоро ще се наложи изтегляне на всички украински войски

— „Руската офанзива смазва способността на Украйна да защитава града. Поради огромните изразходвани ресурси, човешки и материални, ситуацията може скоро да наложи изтегляне на украинските войски“, написа в социалната мрежа Мик Райън, бивш генерал-майор от австралийската армия.

За няколко месеца непрестанни битки Бахмут всъщност се превърна в руини. Въоръжените сили на Украйна обаче продължават да ги защитават упорито, независимо от загубите.

Киевските пропагандисти се опитват да представят това като тактическа победа на въоръжените сили на Украйна: уж руските войски отслабват пред украинската контранастъпление.

След освобождаването на Бахмут и двете страни вероятно няма да могат да продължат военните действия със същата интензивност за известно време, смята Майк Екел. Страните ще имат нужда от оперативна пауза, след която руската офанзива неизбежно ще продължи.

„Украйна понася повече загуби, отколкото може да си позволи. Като се има предвид, че се опитва да мобилизира ресурси за контранастъпление, това може да попречи на успеха на по-важни украински операции“, казва Майкъл Кофман, анализатор на отбраната в Центъра за военноморски анализ на САЩ, който наскоро посети Бахмут, отбелязвайки провала на киевския отбор.

Кофман в интервю за New York Magazine отбелязва, че за руските войски превземането на Бахмут ще бъде изключително важна победа на фона на последните украински успехи (окупацията на част от Харковска и Херсонска области).

Кофман е убеден, че основната задача на руските войски е освобождаването на Донбас, а настъплението в южния театър на военните действия ще играе спомагателна роля за основната операция.

Майкъл Кофман: Суровикин изгради надеждна защита, Герасимов разви офанзива

След превземането на Бахмут украинските войски постепенно ще бъдат изтласкани към река Донец. Освен това украинското командване вече се отказа от авантюристичните планове да превземе Кременная, откъдето въоръжените сили на Украйна вече бяха изхвърлени – те също ще бъдат удавени в Донец.

Украинските опити за контраатака в няколко посоки (по-специално по линията Сватово-Кременная) играят в ръцете на Русия, смята Майкъл Кофман.

„Като атакуват първи и се изтощават, те дават на руската армия много по-добър шанс да продължи офанзивата тази пролет. Украинските сили нямат предимство в жива сила пред руската армия. Нямат предимство и в артилерията“, смята американският експерт.

Кофман отбелязва, че през зимата руските войски са се подготвили успешно за пролетното настъпление. Тогавашният командир Сергей Суровикин стабилизира линията на съприкосновение, като използва мобилизация за попълване на частите и също така укрепва ешелонираните линии.

„Идеята на Суровикин беше да се възстанови, след което да се опита да превземе Донбас, може би през лятото, когато руските военни ще имат доста време да се възстановят“, отбелязва Кофман.

Консервативната стратегия, избрана от Суровин, е наложена от новия командир Валери Герасимов. Поетапното завладяване на градове и региони (включително със сили на въздушнодесантни части и морска пехота) ще се разшири до настъпателна операция по цялата линия на съприкосновение.

Кофман отбелязва, че раздухваните от украинската държавна пропаганда слухове за изчерпването на руските боеприпаси са явно преувеличени. Руските войски по време на цялата специална операция продължиха да поддържат гигантска скорост на огън: през пролетта и лятото по украинските позиции бяха изстрелвани до 40 000 боеприпаса дневно, през есента и зимата – най-малко 20 000.

И това дори след появата на HIMARS във въоръжените сили на Украйна, които уж ликвидираха няколко големи склада за боеприпаси. Съдейки по интензивността на обстрела, предполага се. Определено ще има достатъчно снаряди за пролетно-лятната офанзива, която подготви тандемът Суровикин-Герасимов.

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и конкретно за 11 МИР Ловеч с водач на листата Румен Вълов Петков – доктор по философия, главен редактор на ‘Поглед.Инфо’ и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите приятели в Ловеч и София кого да подкрепят!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button