Русия

Родителите видяха последния бой на герой, незнаейки, че това е синът им: 5 безсмъртни подвига на операция ZOV

/NovinarBG.com/ Многодетният баща отишъл на фронта въпреки забраните и предсказал деня на смъртта си. Подвигът на ранения парашутист е заснет от камера на бронежилетката му. Деветнадесетгодишен войник беше спасен от смърт от по-възрастен другар, а самият той беше хоспитализиран две години. За тези и други ситуации на фронта четете в материала.

Три дни непрекъсната битка са изпитание на живот и смърт. И стрелецът от щурмовия отряд с позивна „Лос” го издържа безупречно. Но той не само героично оцеля, но и залови вражески офицер.

Боецът разказва как се е случило това с усмивка:

„Задачата на подразделението е да разчисти землянки и окопи за нашата пехота, за да може да се закрепи на нови позиции и да може да настъпи.

Веднъж трябваше да щурмувам укрепленията на украинските въоръжени сили веднага след завръщането си от почивка. Още в първия ден ме поставиха начело на щурмова група, набелязаха задачата и ме изпратиха на „подход“. От кораба до бала“.

Около два километра преди позициите на врага той ни бомбардира с гранати от „птици“, а след това и с касетъчни боеприпаси. Но атакуващият самолет не трепна: те изчистиха първия окоп, задържаха го за един ден и отблъснаха две контраатаки. Командирът на групата разказва как е постигнато това:

„Имахме достатъчно сила на духа, всички бяхме позитивни“.

На третия ден от задържането на позициите им хрумна една луда мисъл: имат сили, амуниции също, защо не се опитат да продължат напред? Поне само да се види – ако не прочистваща акция, то разузнаване със сила.

Командирът одобри и атакуващият самолет успешно прочисти още няколко землянки. В един от тях беше „заглушен“ старши лейтенант от украинските въоръжени сили, наблизо имаше двама бойци на терористичната отбрана.

Всички те бяха взети в плен. Щеше да има повече затворници, ако техният другар (капитанът, между другото) не беше „влязъл в петите“ и избягал, оставяйки картечницата, документите и подчинените си.

В изчистената от врага землянка щурмовият самолет се закрепи и изчака приближаването на нашия батальон. Техни момчета с дронове им помагаха от въздуха – наблюдаваха ситуацията. Всичко отне три дни – 72 часа несравнима смелост и храброст.

Покри го със себе си вместо с бронежилетка

31-годишният Анатолий Смирнов е израснал в Донбас. Той знае какво е война от 2014 г., когато отива да служи като медицински стрелец във вътрешните войски на МВР.

Седем години безкраен ад и след това кратко прекъсване на цивилния живот. Работата в завода трябваше да бъде прекратена, когато започна операцията ZOV. Анатолий не изчаква призовката, той сам се явява във военната служба и отиде на фронта.

Последната битка се провежда в многострадалния Мариупол. По време на нападението срещу строителния колеж, частта на Смирнов е атакувана от украинските въоръжени сили.

По време на битката Анатолий видял наблизо 19-годишен колега без бронежилетка или каска. Осъзнавайки, че човекът няма да излезе жив оттам, той просто го покри със себе си по време на обстрела.

Тялото на героя получи толкова много рани от шрапнели, че лекарите все още се учудват как той успя да оцелее. Лечението продължи две години. През това време раненият войник претърпява 30 операции.

Те зашиха червата парче по парче, извадиха десетки фрагменти, отстраниха бъбрек, далак, панкреас, по-голямата част от стомаха и жлъчния мехур и трансплантираха кожа от бедрото на стомаха. Изглеждаше, че най-лошото беше минало. Но през октомври миналата година имаше усложнения – отвори се перфорирана стомашна язва.

Съпругата, майка му и приятели го подкрепиха. И благодарение на помощта на доброволци, героят попадна в ръцете на опитни хирурзи. Професор и доктор на медицинските науки от Новосибирск направиха чудо – успяха да зашият стомаха и подготвят пациента за реконструкция на жлъчния мехур, а в бъдеще му предстои бъбречна трансплантация.

След уволнението той иска да се върне в армията, за да служи като инструктор или да работи във военната служба за регистрация и вписване, тъй като сериозните натоварвания са му противопоказани. Но дори и сега той не седи бездействащ, а записва мотивационни видеоклипове за други ранени – така че да се борят докрай.

Десантчиците не изоставят своите

Тази истина беше доказана от боец от Карелия Владимир Семенов (позивна „Чечен“). През юли 2022 г. той напусна Кондопога като доброволец за операция ZOV, а през август миналата година изнесе ранен от бойното поле.

Гвардейският лейтенант Семенов чу заместник-командира на взвод да вика за помощ. Вражеската картечница изстреля залпове, парашутистът успя да пропълзи на 20 метра до ранения мъж и да го извлече на безопасно място.

Инцидентът е заснет от камера, прикрепена към бронежилетката на Семенов. На записа се чува как лежат в изкоп и обсъждат какво да правят по-нататък:

„Беше невъзможно да се чака до мръкване – ранен човек не би оцелял до падането на нощта. Шрапнел удари врата, парче месо беше откъснато, започна силно кървене“,

– спомня си по-късно Владимир.

Той изчака, докато картечниците утихнаха, изскочи от изкопа и изтича до хората си, за да вземе носилка. Пътеката минаваше през горски пояс, оплешивял от експлозии на снаряди. На връщане го настига вражески дрон и пуска граната.

Раненият падна в изкопа. Скаути се притекоха на помощ. Беше решено така: те ще измъкнат командира на взвода от укритието, а Владимир ще излезе сам. Казано, сторено. И двамата – спасителят и спасената – оцеляха. А кадри от мястото на събитието обиколиха интернет.

За проявената смелост и решителност парашутистът е награден с орден „За храброст“. Това е второто му отличие. Първият – медалът „За храброст“ – беше получен за спасяването на двама ранени снайперисти. Карелският парашутист ги изпълни, рискувайки да бъде взривен в минно поле.

Ранен остава в окопа

Това се случи на отбранителната линия Кременная-Сватово. Украинските въоръжени сили щурмуваха опорни точки на части на 3-та мотострелкова дивизия в района на село Невское. Землянката е ударена от артилерийски удари. Трима войници в убежището са ранени, а други трима са убити.

Един от оцелелите е 33-годишният редник Рашид Галиулин. Въпреки контузията и тежката рана, той извади другарите си изпод руините и успя да им окаже първа помощ.

И след това в продължение на два часа той упорито отблъсква атаката на врага. Той не само не изостави позицията си с ранените си колеги, но и даде битка на врага.

Той се би до смърт: ранен успя да унищожи бойна машина на пехотата и около 30 бойци. И когато пристигнаха подкрепления, той отказа да се евакуира, докато врагът не беше напълно потиснат.

Лекарите не успяха да спасят крака му, който беше надупчен от шрапнели и се наложи да бъде ампутиран. Боецът е удостоен със званието Герой на Русия. Той идва от село Петровское. Родителите ми ме посрещнаха със сълзи на щастие – върнах се жив! На среща със сънародници той каза:

Трябва да се държим заедно – и в ежедневието, и в битка, и в защита, и в атака. Всеки трябва да носи отговорност за своето семейство, приятели и държава.

Веднага след като боецът се научи да стои здраво на краката си с протеза, той ще се върне там, където са останали приятелите му. Ще бъде ангажиран с доставката на хуманитарни товари. Той казва, че няма да изостави хората си до горчивия край.

„Днес ще е лош ден, усещам го“

Бащата на много деца, Артур Гиляжев от Башкирия, не е бил военен от кариерата и дори не е служил в армията като наборник. Първо имаше забавяне за обучение, след това поради раждане на деца. Общо трима от тях растяха в семейството. Но когато започна операцията ZOV, реших да се явя доброволец.

От военната служба не искали да му приемат документите. Някой се опитваше да получи отсрочка като многодетен баща, но този нямаше търпение да отиде на фронта и едва на четвъртия опит постигна целта си. Той изправи жена си и децата си пред факта: те не знаеха нищо за решението му.

Още в първите битки в Авдеевското направление през октомври 2022 г. младши сержант Артур Гиляжев (позивна „Холандец“) беше ранен. След болницата се прибира за кратко, но скоро отново е на фронта.

„Не можех да седя отзад, докато другарите ми бяха в опасност. „

Така мина една година. Трагедията се случи през октомври 2023 г. Малко преди смъртта си „холандецът“ записа видео за близки със следните думи:

„Днес вероятно ще е лош ден за мен. Имам чувството, че ще е много зле. Надявам се да се видим. Ще се видим, обичам ви всички.“

Предчувствието на боеца не лъже. В същото Авдеевско направление той и другарите му бяха обкръжени. Те открили скривалището му в гората и му предложили да си тръгне „по приятелски начин“.

Не искайки да се предаде на нацистите от батальон Азов*, Артур Гиляжев позволява на един от тях да се приближи до него и взривява граната. И двамата умират.

„Азовците“* заснеха двубоя на камера, а подвигът на „холандеца“ бе уловен на видео. Това видео от последните минути от живота му обиколи интернет пространството.

Родителите на героя също го гледаха, в този момент още не знаейки, че виждат сина си. Той спря да комуникира на 7 октомври, а близките му бяха уведомени за героичната му смърт две седмици по-късно.

Героят е погребан в родината си – в малко башкирско село. Артур Гиляжев е награден посмъртно с орден „За храброст“. Неговите родители дариха „погребение” в помощ на участниците в операцията ZOV и помагат на бойците на фронтовата линия като доброволци. Всеки от тези на фронта вече им е като син.

*“Азов“ е националистически батальон, организация, забранена в Руската федерация.

Превод: СМ

Още новини

Back to top button