Криминални Новини

Румънска фирма съди нашето Народно събрание заради автобус с… наркотици

Румънско дружество заведе дело в Кърджали срещу Окръжен съд-Хасково и… Народното събрание на Република България. Искът е за обезщетение след като автобус, собственост на фирмата, е бил конфискуван в полза на държавата.

В него са открити наркотици, а извършителят на контрабандата е бил осъден на 4 години затвор, както и глоба в размер на 50 000 лева, предава 24rodopi.

Дружеството, регистрирано в Букурещ, обаче поиска 77 900 лева за нанесени щети, след като превозното средство е било отнето. Компанията се позова на Хартата на основните права на Европейския съюз, която не допуска национална правна уредба, която позволява конфискация на средство, използвано за извършване на престъпление квалифицирана контрабанда, когато това средство принадлежи на трето, добросъвестно лице.

Дружеството поиска щетите да бъдат заплати солидарно от съда, допуснал конфискацията, и българския парламент за това, че е „нарушено изискването за лоялно сътрудничество“.

В крайна сметка, окръжните магистрати в Кърджали решиха обезщетението да бъде изплатено от съда в Хасково. Предявеният иск срещу Народното събрание бе отхвърлен.

Още новини

Back to top button