Микроблейдинг
ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Румен Гечев разкри каква ще е коалицията след изборите

„Вината е у всички, но не е най-важно на кого ще се лепне етикетът за вината, тъй като в парламента бяха направени няколко опита. И първата партия, и втората не можа да състави правителство. Имаше надежди, че ще надделее здравият разум“, заяви депутатът от левицата Румен Гечев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че за коалиции преди избори не се говори, а от БСП не знаят кой с каква парламентарна мощ ще разполага след изборите и това ще зависи от предизборните програми на партиите.

Според него БСП е най-демократичната, тъй като и ръководството на партията се избира чрез преки избори. Нинова е отбелязала, че на този етап не стои въпросът за отпадане на забраната за коалиция с ГЕРБ.

„Едва ли ще има някаква чиста форма на коалиция независимо от резултатите на изборите. Най-вероятно ще бъде отново на дневен ред темата за програмно правителство. Всяка партия трябва да е готова да понесе някакви политически загуби, ако те си струват и са от полза на България.

Ние и сега се опитахме, направихме крачка назад, седнахме на една маса с основния си политически опонент ГЕРБ“, подчерта Гечев.

Той подчерта още, че БСП ще направи всичко възможно да се представи по-добре на предстоящите избори, защото не е доволна от резултата си на предходните. Гечев е на мнение, че няма как да се сформира какъвто и да е програмен кабинет без БСП.

„Няма как да слезем под 25 депутати, тъй като през последните месеци БСП в парламента показа диалогичност, конкретни решения, защитихме националния интерес“, каза депутатът от БСП.

Гечев коментира и темата за енергетиката, като уточни, че БСП никога не е подкрепяла намалението на емисиите с 40% и добави, че е груба грешка износът на оръжия за Украйна, защото България от това търпи огромни икономически загуби и е най-слабо развитата страна в ЕС.

„България е малка страна, зависима от процесите в Европа и извън нея, въпросът е ще продължим ли да слугуваме на големите в ЕС и извън него, или ще участваме в интеграцията достойно и ще си защитаваме националния интерес“, посочи Гечев.

„Десницата внесе в парламента да сме гласували за някакъв геноцид, някакъв Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. Това нормално ли е?

Ние чакаме милиарди от ЕС за усъвършенстване на технологиите и за устойчиво развитие на България и вместо да приемаме тези закони, които уж всички твърдят, че са належащи, изведнъж ние се занимаваме да слугуваме на началниците във Вашингтон и Брюксел“, изтъкна гостът.

Още новини

Back to top button