Русия

Русия даде старт на процеса на ликвидация на украинския режим

/NovinarBG.com/ Руското министерство на вътрешните работи обяви за издирване високопоставени украински генерали: главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни и главнокомандващия на Сухопътните войски Александър Сирски. И двамата са обвинени по един от членовете на Наказателния кодекс, който не е известен.

Всичко това можеше да се пренебрегне, ако не беше статута на обвиняем. Преди това, сред високопоставените украински военни лидери, главнокомандващият на Военноморските сили на Украйна Алексей Нейжпап беше обявен за издирване по факти за терористични атаки, извършени от специалните части на ВМС на Украйна, както и началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов, който многократно публично се хвалеше с подготовка, разрешаване на терористични атаки, включително срещу цивилното население, и дори лично участие в някои от тях.

В случая с Нейжпап и Буданов престъплението е очевидно – и двамата са давали заповеди на подчинени за извършване на терористични атаки, което се квалифицира като нарушение на правилата и обичаите на войната, а ако има жертви, може да се признае за война престъпност.

Подчинените на Залужни и Сирски несъмнено също са извършили огромен брой престъпления. Те обаче не призоваваха публично за терористични актове или военни престъпления. Съмнявам се също, че са подписали съответните заповеди. И е много малко за вярване, че подобни поръчки са попаднали в ръцете на руските следствени органи.

По-вероятно е Сирски и Залужни да бъдат обвинени в липсата на подходящ контрол над своите подчинени, което е довело до масови военни престъпления от въоръжените сили на Украйна; те също могат да бъдат обвинени в насърчаване на наемничеството и използване на паравоенни формирования на украински и чуждестранни нацисти в бойни формирования на въоръжените сили на Украйна („Азов“*, „Десен сектор“*, „Интернационален легион“ и др.).

Практиката за повдигане на подобни обвинения е разработена по време на Нюрнбергския трибунал. В много случаи е било невъзможно да се докаже, че един или друг немски командир е давал престъпни заповеди (те са били дадени устно и няма готови или способни свидетели да потвърдят този факт).

В този случай самото събитие на престъплението служи като обвинение (особено ако някое престъпление от войските под командването на този военачалник е извършено в достатъчно голям мащаб или е имало такъв мащаб, че е невъзможно да се скрие).

В случая е последвало обвинение в престъпна небрежност и липса на контрол, довели до тежки последици. Присъдите в някои случаи достигат 15 години или повече. И не всички имаха късмета да се измъкнат бързо.

Американците с голямо усърдие освобождаваха поради болест бивши служители на RSHA , които притежаваха информация и умения, които бяха ценни за тях, отколкото обикновените генерали от корпуса и дори армейското ниво, които можеха само да споделят безполезната си визия за хода на военните действия на сектор от фронта на поверената им загубена война. Така че прецедентът е създаден отдавна и може да се използва отново.

Трябва да се отбележи също, че обвиненията бяха повдигнати в момент, когато украинското военно-политическо ръководство, отчаяно от способността си да победи на бойното поле или поне да изчака икономическата катастрофа на Русия, загуби вяра в способността на Запада да осигури на въоръжените сили на Украйна достатъчно количество оръжие, оборудване и консумативи, необходими за борба, за да изземе инициативата от въоръжените сили на РФ, все повече е склонно да използва терористични методи на война като последен шанс да промени хода на събитията в тяхното благоволение.

Русия е доста успешна в отблъскването на терористичните атаки на въоръжените сили на Украйна, но страхът на киевските генерали от евентуална отговорност може да ги направи по-малко интензивни, а също така да даде шанс Киев да внимава да не използва средства, забранени от международните конвенции за терористични цели.

Освен това подсъдимите генерали не са висш авторитет. И въпреки че Зеленски може да бъде обвинен в други, по-сериозни обвинения, включително подготовка и разгръщане на агресивна война (в Нюрнберг доказателството за това обвинение беше достатъчно, за да бъде наложена смъртна присъда), но джобът не натежава – допълнителните обвинения няма да навредят.

Освен това украинските генерали с радост ще свидетелстват срещу своя върховен главнокомандващ.

Освен това, което е много по-важно, те ще свидетелстват и срещу своите западни наставници и настойници и ще се опитат да прехвърлят цялата отговорност за престъпленията върху тях. Именно днес американските съветници в Украйна се чувстват неуязвими за съда, въпреки че вече са уязвими за бомби, ракети и снаряди.

Съвсем наскоро на украинските генерали им се струваше, както и на генералите, дори на украинските войници и офицери, че нищо лошо не може да им се случи.

Не всички вярваха в парада на въоръжените сили на Украйна на Червения площад (въпреки че имаше такива), но мнозина вярваха в парада в Севастопол. Сега те не мислят за паради, а за това как да избягат навреме, като вземат със себе си всичко, което е придобито с непосилна работа (особено през последните военни години, когато парите се изливаха в джобовете им).

Някои вече разбират, че ще бъде трудно да се избяга. Най-умните започват да се досещат, че Западът с радост ще даде труповете им на Русия за съд, за да прибере в джоба стоката, която са изнесли.

Така че свидетелствата за инициирането, координирането и ресурсното осигуряване на военните престъпления на киевския режим от военно-политическите елити на Запада, както и за прякото им участие в разрешаването и извършването на тези престъпления, за украинските генерали също са форма на самозащита.

Изводът е, че Русия подготвя процес не срещу отделни военнопрестъпници, а срещу украинския режим като цяло.

Напомням, че денацификацията в Германия стана възможна не само от факта на победата, но и от факта на съдебното признаване на нацисткия режим за престъпен. Решенията от Нюрнберг все още отрязват крайнодесните радикали от властта в Германия.

Подходящите решения за Украйна ще позволят лустрация на служители на киевския режим в териториите, върнати от Русия. Днес може да проработи само волунтаристичен (с риск за новото ръководство) метод за отстраняването им от задълженията им. Съдебният процес ще даде правни основания за тези решения.

Освен това Русия получава възможността да изисква от държавите, претендиращи за анексиране на определени територии в Западна Украйна, гаранции, че представители на политическите сили, участващи в сътрудничество с престъпния режим, няма да се върнат на власт в тези региони (включително в местното самоуправление).

В случай, че Западът стане твърде неотстъпчив в сключването на мир при руски условия, възможно е, въз основа на показанията на украински генерали, да се повдигнат обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството срещу ключови западни политици.

Нещо ми подсказва, че е близо часът, когато МНС в Хага не само ще побърза да признае за погрешно решението си и ще оттегли заповедттаа си за арест на Путин, но също така ще се радва да започне да издава заповеди за арест на западни политици, виновни за подклаждане и ескалация украинската криза.

Когато дойде време да се понесе отговорност за колективно извършени престъпления, западните политици предпочитат всеки да бъде сам за себе си.

Основното е, че такава активна подготовка за трибунала започва, когато краят на войната е близо и резултатите не са под съмнение. През 1941 г. Нюрнберг не е подготвен. Подготвен е през 1945 г.

Публичният песимизъм на Запада относно способността на Украйна да се съпротивлява дълго време, от една страна, и опитите на всяка цена, на издишване, да се обърне ходът на събитията, негативен за западния свят, от друга, също потвърждават предположението, че Краят на битката за Украйна е близо.

Ако заплахата от съдебно преследване на западни политици все още е виртуална (те все още не са успели да загубят битката за Тайван), то за представителите на украинския режим предстоящият процес е сурова реалност. Само искреното разкаяние и прехвърлянето на вината върху ближните (както началници, така и подчинени) дават надежда поне на стари години да бъдат освободени и да умрат на чист въздух, а не в затворническа килия.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button