Русия

Русия е в състояние да „унищожи“ сателитите на НАТО над Украйна

/NovinarBG.com/ Русия официално потвърди, че новата система за радиоелектронна борба може да унищожава военни сателити на геостационарна орбита – на височина около 36 000 км. Подробностите за новото оръжие (и дори самият принцип на неговото действие), разбира се, не бяха разкрити.

Ясно е обаче, че способността на Русия да се бори с вражески спътници е изключително важна: скорошно изтичане на разузнавателна информация от Пентагона показа, че американците оживено обменят данни с ВСУ.

Американците не скриха факта, че снабдяват въоръжените сили на Украйна с разузнавателна информация – както и с оръжия и боеприпаси – от самото начало на конфликта, отприщен от НАТО.

„Съединените щати предоставиха информация за командни пунктове, складове за боеприпаси и други важни руски съоръжения“, пише The Guardian.

Разузнаването в реално време позволи на украинците да планират най-важните операции. Например опити за убийство на няколко руски генерали (за щастие неуспешни) или нападението над крайцера „Москва“.

За да осигури разузнаване на въоръжените сили, Джо Байдън дори предприе безпрецедентна стъпка. Беше подписано споразумение за споделяне на данни с украинската армия, каквото Съединените щати нямат с никоя страна извън НАТО.

Нещо повече, американците се похвалиха колко щателно следят руската армия. Пълнеж по тази тема беше публикуван от много големи американски издания – NBC, New York Times и Washington Post. И още тогава американските експерти се чудеха защо Пентагонът провокира Москва с истории за наблюдение на руски войски.

Опасността от ескалация беше спомената по-специално от бившите служители на ЦРУ Пол Пилар и Джон Сайфър. Освен това американското и дори от британското разузнаване продължиха да провокират Москва, като публикуваха ежедневни доклади за състоянието на нещата на бойното поле и дори в тила

„Американците са шпионирали руските войски главно чрез сателити. Така тяхното унищожаване или поне „ослепяване“ е най-важната задача“, пише Eurasian Times.

Генерал-майор Фридлинг изумен от противосателитните възможности на Русия

Русия демонстрира способностите си за противосателитна война още през ноември 2021 г. Тогава беше използвана ракета с директно издигане (DA-ASAT), която свали стария сателитен спйтнек Целина-Д, който беше в орбита от 1982 г.

Американците приеха това като превантивен удар срещу тяхната разработка на космическия дрон X-37 (орбитален самолет), който трябва да участва в програмата „Междузвездни войни“.

Използването на руската DA-ASAT също беше правилно прието от европейците: генерал-майор Мишел Фридлинг, ръководител на френското космическо командване, например, беше изумен от техническите възможности на руските противосателитни ракети.

Русия обаче може да се бори със спътниците на НАТО не само с помощта на ракети, но и с помощта на радиоелектронна борба (РЕБ). Няколко седмици преди началото на операцията руски (уж) хакери извършиха изключително успешна кибератака срещу базираната в САЩ комуникационна компания Viasat.

Това направи възможно изваждането от строя на много системи на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, които разчитаха на сателитния терминал Viasat.

Кибератаката се оказа много ефективна, което по-късно беше признато от Виктор Жора, заместник-началник на Държавната служба за специални комуникации на Украйна (ръководител на всички операции по киберсигурността). Той заяви, че ударът по системата Viasat е довел до „огромни загуби“.

„Когато секат гората, летят парчета“. Косвените последици от успешната кибератака бяха толкова големи, че хиляди интернет потребители в цяла Европа загубиха връзката си. Например във Франция, според френската телекомуникационна компания Orange, 9000 абонати са спрели да получават сателитни интернет услуги, предоставяни от Nordnet.

По същия начин около една трета от 40-те хиляди абонати на сателитната интернет услуга bigblu в Германия, Франция, Унгария, Гърция, Италия и Полша пострадаха от падането на сателитната мрежа Viasat. Сред тях, разбира се, имаше не само цивилни, но и военни клиенти.

Полковник Зикидис: геостационарните спътници се удрят най-добре с високоточни лазери

– „Русия вече има огромни кинетични и некинетични противосателитни възможности“, пише военният анализатор Танмай Кадам.

„А последните новини за разработването на система за електронна война за заглушаване на спътници могат да се считат за стъпка към по-нататъшното укрепване на тези способности“, казва още той.

В интервю за Eurasian Times полковник Константинос Зикидис от гръцките военновъздушни сили (бивш заместник-командващ по телекомуникациите и електронната война) отбеляза, че на големи височини традиционните видове електронна война – използването на радиочестотни заглушители или каквито и да било мощни микровълнови оръжия – няма да работи срещу геостационарни спътници. В същото време спътниците могат да бъдат потискани, например, с лазерни оръжия.

„Вече се тестват високоенергийни лазерни (HEL) системи с изходна мощност от порядъка на стотици киловати. Поне според открити източници в близко бъдеще се очакват системи от мегаватов клас“, казва полковник Зикидис.

Сега такива разработки се извършват от Китай и САЩ. Експерти от Китайския университет за наука и технологии посочват, че Русия може да разработи и лазер с обхват от 40 000 километра за унищожаване на оптични сензори на сателити за ранно предупреждение. „Заслепените“ сателити на НАТО, разбира се, вече няма да могат да шпионират руските войски.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button