Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi
Микроблейдинг
СВЯТ

Русия и Иран могат да изменят геополитиката не само в Близкия изток

/NovinarBG.com/ Има ренесанс в отношенията между Москва и Техеран. Предстои много работа за пълното създаване на правната рамка за сътрудничество и определяне на основните приоритети в това сътрудничество. Основното сега е, че няма огромно историческо разстояние между появата на нови възможности и тяхното прилагане на практика.

Говорейки на Източния икономически форум (ИИФ) във Владивосток, руският президент Владимир Путин заяви, че налагането на санкции от западните страни срещу Русия създава нови възможности за руските компании да навлязат на пазарите на Иран, Индия, Западна Азия и Африка. Той отбеляза, че за да преодолее проблемите, създадени от санкциите, Русия развива по-тесни връзки, по-специално с Иран.

Холестан, Техеран. Иван Шилов, Регнум

Наистина санкциите носят както заплахи, така и нови възможности за по-активно развитие на търговско-икономическите отношения между двете страни. Но не е само това.

Създаде се безпрецедентна историческа ситуация. Преди това отношенията между двете страни, при наличието на фактора търговско-икономическо сътрудничество, се изграждаха на идеологическа основа, а вътрешни причини възпрепятстваха изграждането на партньорство на стратегическо ниво. Но след разпадането на СССР и обявяването от американската администрация на курс на лидерство в новия многополюсен свят, Русия и Иран обективно се оказаха на един и същи чин.

Но тогава и двете страни не само „говориха в полза на сътрудничеството за създаване на по-справедлив и демократичен световен ред, който гарантира глобална и регионална сигурност, но също така се опитаха да не изгарят всички мостове със Запада. Следователно в отношенията между Москва и Техеран останаха елементи на взаимно недоверие.

Флаговете на Русия и Иран, minsvyaz.ru

Проработи и тежката историческа памет. В Техеран има сили, които все още вярват във възможността за установяване на диалог със Запада, смятайки, че Москва „трябва да се държи на разстояние“, за да се изгради баланс на силите между Русия и Запада в Близкия изток. В същото време трябва да се признае, че тези сили имаха шанс да запазят политическото си влияние и да продължат сътрудничеството със Запада. На свой ред той имаше възможност да задържи Иран, подписвайки споразумение за иранската ядрена програма.

Защо това не се е случило и не се случва е голяма мистерия. Друго нещо е, че Русия, под натиска на западните санкции, започна да се движи по-решително на изток, като същевременно разпозна Иран като потенциално възможна доминираща сила в региона. Тя започна по-упорито да подкрепя Техеран по различни въпроси, а президентите на двете страни засилиха личните си контакти.

Плюс фактът, че Москва и Техеран се оказаха във формата на съюза Астана. Други области също създават основа за изграждане на сътрудничество. Москва не крие, че е заинтересована от реализацията на транспортния коридор Север-Юг, който трябва да свърже Индийския океан и Балтика.

Говорим за създаване на маршрут за стоки, които първо се доставят по море от Индия до Иран, след това достигат до бреговете на Каспийско море със сухоземен транспорт, а след това през Каспийско море или по железопътен транспорт през Азербайджан достигат до Русия и нейните балтийски брегове.

Това предполага, че сближаването между двете страни придобива все повече стратегически характер и че нов регионален дневен ред в Кавказ, Централна Азия и Близкия изток е неизбежен в бъдеще. В тези области двете страни евентуално могат да започнат реорганизацията на геополитическото пространство.

В същото време е важно да се има предвид, че формиращият се съюз на двете страни започва да се изгражда на основата на общи представи за световния ред, без да изнася идеологии от регионално значение.

Москва се разграничи от либералната политика на Запада, а Иран се отдалечава от догмата за изграждане на глобална умма и износ на ислямската революция. Прагматизмът и взаимната зависимост започват да определят развитието на руско-иранското сътрудничество. Това е много уникален и рядък пример, когато не само тактиката, но и интересите започват да съвпадат.

Интригата е как и по какъв конкретен сценарий ще се развива сътрудничеството по-нататък, защото Иран е страна с дълбока история. В бъдеще нейният нов статут на водеща държава в региона ще се затвърди, което в крайна сметка може да доведе или до специфично взаимодействие с Русия, или до появата на нови противоречия и сблъсък на интереси.

Междувременно експертите отбелязват ренесанс в руско-иранските политически и икономически отношения и наистина конкретни факти свидетелстват в полза на това. Вярно, засега те се възприемат по-скоро в тесния контекст на американските санкции.

Санкции. Александър Горбаруков, Регнум

Опитът за синтезиране на сложен възел от интереси между двете страни тепърва започва, тъй като не е идентифициран целият набор от основни фактори, влияещи върху климата между Москва и Техеран.

Подписаните двустранни документи, които фиксират конкретна тенденция в развитието на ситуацията към взаимно разбирателство и сътрудничество в почти всички области, засега само демонстрират конкретното съдържание на протичащия сложен процес, включително създаването на ефективни механизми за банково и финансово подпомагане. на външноикономическата дейност.

Предстои много работа за пълното създаване на правната рамка за сътрудничество и определяне на основните приоритети в това сътрудничество. Ситуацията тук все още до голяма степен зависи от геополитическата ситуация и от търговската печалба. Обективно страните са на прага на пробивни решения. Основното е, че не трябва да има огромно историческо разстояние между появата на нови възможности и тяхното прилагане на практика.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button