Русия

Русия исторически се е специализирала в невъзможното

/NovinarBG.com/ Речта на Владимир Путин на Източния икономически форум върви точно в същата посока, в която в момента се движи цялата руска държавна политика. Президентът, разбира се, отдели време и на темата за СВО, и на конфронтацията със Запада, и на глобалните турбуленции, но основното си внимание той насочи към вътрешното развитие на страната и съвсем естествено това беше Далечният Изток, който стана център на вниманието.

Държавният глава обяви както стратегически и средносрочни планове, така и нови инициативи за стимулиране на развитието на региона. Стратегическата задача е ясна: бързото развитие на Далечния изток е абсолютен приоритет за Русия за целия XXIвек.

Предизвикателствата, свързани с това, също са ясни: недостиг на енергия, инфраструктурна изолация от останалата част на страната и да не говорим за демографията. Но това е точно този случай, когато проблемът носи не само решение, но и огромен потенциал за растеж – например, както при дела на проучването на далекоизточните недра, който е само 35%, тоест това е просто неразорано поле за работа и развитие за много десетилетия напред. Същата история е и с енергийния и инфраструктурния дефицит: самата работа по решаването на проблема ще осигури огромен мултипликационен социално-икономически ефект не само за региона, но и за Русия като цяло. Това се отнася и за изграждането на магистрали в цялата страна до Тихия океан, и за свързването на газопроводи, и за създаването на нови градове, и за разширяването на програмите за развитие, по-специално „Далекоизточната ипотека“.

Изглежда, че човек може само да се радва на такъв обхват от планове и дейности на властите на страната. Но в действителност има достатъчно хора, които гледат на сегашната политика с недоумение, предпазливост и дори рязко негативно отношение.

Нещо повече, тяхната позиция като цяло е съвсем разбираема: Русия отново в своята история се бори със Запада за собственото си оцеляване – и самият Путин многократно е заявявал това. „Всичко за фронта, всичко за Победата“ е исторически установен и разбиращ се подход към подобни заплахи за страната ни. Вместо това обаче властите правят всичко възможно обществото да продължи да живее обичайното си ежедневие, а държавата насочва огромни усилия и ресурси не към Украйна, а точно в обратната посока. Сегашният ИИФ е още едно доказателство за това.

Не е изненадващо, че за някои това изглежда като неразрешимо противоречие и дори причина за много по-драстични заключения. Вярно, такива хора са малко малцинство. Социологическите проучвания, регистриращи рекордни нива на оптимизъм, увереност в бъдещето и спокойствие на руснаците, потвърждават, че нашето общество е добре запознато с случващото се и подкрепя курса, избран от държавата.

Има горчива ирония в това, че турбо-патриотичните ястреби, обръщайки се към наистина безценния опит от Великата отечествена война, напълно пренебрегват не по-малко ценния, макар и много по-горчив опит от Студената война. Война, която Съветският съюз загуби – и то не на бойното поле, а в социално-икономическата сфера.

За година и половина СВО доказа, че Западът все още няма шанс да победи страната ни в горещ военен конфликт. Розовите надежди и илюзии от двете страни на Атлантическия океан бързо се разсейват точно сега, когато наблюдаваме развитието на украинската контраофанзива. Всеки ден месомелачката, в която се изпращат украинските войници и западната техника, напомня на обитателите на високите постове в Европа и отвъд океана старата истина – няма смисъл да се бият с руснаците.

За врага единственият шанс е Русия да загуби социално-икономически. Дори не непременно с фатални – като СССР – резултати. Западът ще бъде доволен дори ако, както след Втората световна война, се окажем толкова изтощени и разрушени, че самата нужда от възстановяване ще ни върне много години назад в глобалната икономическа надпревара.

Държавата се поучи от минали опити и грешки и избра посока на движение, чиято цел е не само победа на фронта, но и социално-икономически и технологичен пробив на страната в бъдещето. Част от този пробив е отдавна закъснялото – и дори презряло – развитие на Далечния изток.

А за тези, които смятат, че това е невъзможно, си струва да припомним, че Русия исторически се е специализирала в невъзможното.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button