Русия

Русия, Китай и проблемите на Корейския полуостров: към нова съгласувана позиция?

/NovinarBG.com/ Ситуацията на Корейския полуостров ескалира пред очите ни. Съединените щати и Южна Корея провеждат множество военни учения, като се позовават на ядрената заплаха от Северна Корея. От 20 март се провеждат военнодесантни учения с участието на ВВС и се разиграва сценарият за превземане на града. В края на март бяха задействани американските стратегически бомбардировачи B-52H, а от 30 март до 1 април бяха проведени учения за стелт изтребители, които репетираха атаки по наземни цели. А големите учения на САЩ и Южна Корея, предстоящи през лятото, може като цяло да напомнят на КНДР за Корейската война от 1950-1953 г.

При тези условия Русия и Китай декларират необходимостта от постигане на компромисни споразумения за създаване на система за мир и колективна сигурност, основана на баланса на силите в Североизточна Азия. Москва, съвместно с Пекин, работи по създаването на „пътна карта“ и „план за действие“ за цялостно уреждане на проблемите на Корейския полуостров.

Задачата е изключително трудна. Някои твърдят, че разрешаването на проблема с ядрените ракети на Северна Корея е стигнало до задънена улица. Съединените щати и техните съюзници от много години безуспешно настояват за пълна денуклеаризация от КНДР, позовавайки се на санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Северна Корея, а в Пхенян говорят за техния ядрен статут, който най-накрая е станал „необратим“. В същото време Русия и Китай се ангажират с Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО), според който само Русия, Китай, САЩ, Великобритания и Франция могат да имат ядрен статут.

Между другото, китайските експерти в областта на ядрената сигурност от години твърдят, че ядреният статут на КНДР (който не е признат от никого в рамките на съществуващия режим на неразпространение на оръжия) трябва да бъде отделен от фактическото притежание на страната на ракетно-ядрени оръжия, което трябва да се приеме за отправна точка. Може би е време да се вслушаме в тази гледна точка?

Как да прекъснем този порочен кръг? За целта си струва да се обърнем към най-новите тенденции в областта на укрепването на режима за неразпространение на ядрено оръжие. Самият този режим преживява трудни времена. Последната пълноценна конференция на ядрената „петорка“ се проведе през декември 2021 г. в Париж.

В комюнике за резултатите от него петте страни обещаха да продължат обмена на мнения в рамките на работната група за ядрени доктрини и намаляване на стратегическия риск. Под „стратегически риск“ се разбира рискът от използване на ядрено оръжие и въоръжен конфликт с участието на държави, притежаващи ядрен арсенал (забележете, не само официалните ядрени сили). Говорим за повишаване на взаимното разбирателство, прозрачност и предвидимост, съвместни мерки и механизми за регулиране и предотвратяване на кризи.

След началото на СВO в Украйна, работата в този формат спря. Въпреки това представителите на „петорката“ успяха да проведат кратка и непублична среща на конференцията за преглед на Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО) в Ню Йорк през август 2022 г. А през февруари 2023 г. в Дубай се проведе работна среща на делегации на министерствата на външните работи на страните от ядрената „петорка“ за преглед на работата на горепосочената група.

А онзи ден Москва беше домакин на консултации между заместник-министъра на външните работи на Руската федерация Андрей Руденко и специалния представител на правителството на КНР за Корейския полуостров Лю Сяомин. Участниците в тях се съгласиха, че отговорността за настоящото изостряне на Корейския полуостров е на Вашингтон и неговите съюзници, които, противно на собствените си задължения, отказват да водят диалог с КНДР за предоставяне на гаранции за нейната сигурност и предприемане на практически мерки за изграждане на доверие , напротив, те организират мащабни провокативни военни учения.

Така че изходът от настоящата ситуация може да бъде фокусирането не върху денуклеаризацията на Северна Корея (задачата е очевидно неразрешима в обозримо бъдеще), а върху съгласуваните мерки за намаляване на ядрените рискове, развитие на транспарентността и мерки за доверие в ракетно – ядрената област, както и мерки за сигурност за всички заинтересовани страни. Не е изключено да има и следващи съгласувани действия на Москва в тази посока.

Превод: ЕС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button